Újabb szerda, újabb Mindentudás Középiskolája előadás a Gépipariban. A matematika és nyelvészet után a kémia és fizika sem maradhat ki, erről Geröly Péter tanár úr és segédje gondoskodott. E rendhagyó kémia-fizika óra keretein belül pedig 8 kísérlet került terítékre, amit valószínűleg csak kevés középiskolás láthatott az egyszerű kémiaórákon. Ezért aztán bánkódhat az, aki nem vett részt az előadáson!

Az első 2 kísérlet tulajdonképpen a víz forrás- és a jég olvadáspontjával játszadozott.

Fotó: Szép Kornél

Ezek után pedig már picit bonyolultabb következett: nátrium-hidrogénkarbonát, porcukor és etil-alkohol elegyének égetésével “fekete kígyó” keletkezett. Ezt követte a jód glicerinnel és nátrium-hidroxiddal történő szublimálása (szilárdból légneművé tétele). Szünet nélkül folytatódott a kísérletek sora, és igen látványos volt a soron következő: hidrogén-peroxid és mosogatószer elegyének melegítése, és kálium-jodid hozzáadása után meglepően nagy mennyiségű hab keletkezett a mérőhengerben.

Fotó: Szép Kornél

A kálium-nátrium-papírcsónak trió vízen úsztatása és egy kockacukor elégetése pedig csak átvezetés volt a nap leglátványosabb kísérletének bemutatására: a pódiumon állók létszáma egy második segéddel növekedett, aki a saját kezén szemléltette, hogy az etil-alkohol égése exoterm folyamat, tehát semmilyen égési sérülést nem okozott, az említett kéz teljesen ép maradt a láng kialvása után.

Köszönjük Geröly Péter tanár úrnak és segítőinek ezt az igazán érdekes előadást, Szép Kornélnak pedig a fotókat! Az őszi szünet előtt, 25-én a “Szex, drog és rock and roll” című előadással várja a kedves érdeklődőket Varga Hedda a Gépipari előadójában, ugyancsak előzetes regisztrációval. Aki úgy érzi, hogy nemcsak a cím, hanem a hozzá tartozó előadás is érdekes lehet, az mindenképpen jelezze osztályfőnökének a részvételi szándékát, nehogy lemaradjon róla! 😉