Az On The Spot, Cseke Eszter és S. Takács András műsora, dokumentumfilmjei 2009-re datálódnak, akkor indult ez a csodálatos, emberi, fájdalmas, őszinte utazás. Az első két évad A helyszín címet kapta, Gáza, Afganisztán, Srí Lanka, Etiópia, a világnak nem a legszebb, nem a legbékésebb (háborús területek, éhínség által sújtotta vidékek) részeire utaztak és mutattak meg kamerájuk segítségével különféle emberi történeteket. A hetedik évad a Kilenc hónap alatt a föld körül nevet viseli, utalva ezzel az emberi terhesség szakaszára, mivel a születésre, a szülés csodájára koncentráltak, arra, hogy mennyivel más Szíriában, Balin, vagy éppen Gázában megszületni, milyen körülmények között jön világra az újszülött és aztán mit tapasztal, milyen ingerek érik.

Most, a legújabb évaddal ezt a szálat viszik tovább, azonban az újszülöttek, anyák helyett felnőtt emberek a főszereplők, ők mesélnek gyerekkorukról. Gyerekek, akik valamiért nehéz körülmények között nőttek fel: haláltáborban veszítették el szüleiket, apjukat bebörtönözték, anyjukkal együtt kitelepítették őket szinte élhetetlen vidékre. Az ellenség gyermekei voltak és mégis életben maradtak, de a múltban szerzett lelki sérüléseket a mai napig cipelik, ki így, ki úgy. Van akinek egész életében nem sikerült megküzdenie gyerekkora démonjaival, más pszichológus lett és az őt ért borzalmakból táplálkozva, felhasználva segíti betegei gyógyulását.

Az első epizódban egy magyar származású, Kassán született pszichológusnő, Dr. Edith Eva Eger beszél Auschwitzról, Mengeléről, aki a haláltáborba érkezés napján halálba küldte a szüleit, majd este neki táncolnia kellett a Kék Duna keringőre, Edith pedig lehunyta a szemét és azt képzelte, hogy a budapesti Opera színpadán keringőzik a zene ütemére. Öt hónappal később halottak közül húzták ki és azért került Amerikába, mert a USA hadserege szabadította fel, 40 évesen doktorált. 90 éves, de a mai napig praktizál, a szakterülete pedig éppen a trauma-feldolgozás, ha valaki, ő tudja milyen nehéz az. (Nemrég jelent meg A döntés című könyve, amelyben leírja az életét és azt, hogyan dolgozta fel az őt ért traumákat.)

Kép a forgatásról, S. Takács András, Dr. Edith Eger és Cseke Eszter, a pár a pszichológusnő otthonában élt. Kép forrása: mediaklikk.hu

Az új évad pont olyan őszinte, emberi, sokszor felettébb fájdalmas, amit eddig megszoktunk Cseke Esztertől és S. Takács Andrástól, természetesen jó adag profizmussal. A következő rész október 25-én, szerdán 22:40-től nézhető meg a Duna Televízión, de az se csüggedjen, aki az említett időpontban nem lesz otthon, alszik, vagy nincs tévéje, az összes epizód visszanézhető a MédiaKlikk oldalán. Az első itt: On The Spot: Az ellenség gyermekei 1.