Negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Pannon UniFest, egy különleges veszprémi összművészeti ifjúsági kulturális fesztivál, amelyre évről évre érkeznek hazai és határon túli fiatalok, hogy különféle művészeti ágakban mutathassák meg tehetségüket. Az idei rendezvényről a fesztivál főszervezőjével, Deli Kittivel beszélgettem, aki a Pannon Egyetem magyar-, nyelv- és beszédfejlesztő tanári mesterszakos hallgatójaként immáron második éve tölti be ezt a szerepet.

A fesztivál immáron negyedik éve nyitja meg kapuit a közönség felé. Mesélnél picit a történetéről? Mikor és hogyan alakult ki ez a rendezvény, illetve kinek a szervezésében?

Néhány veszprémi hallgató 2015-ben alapította meg a Hallgatók a Művészetért Egyesületet, amely társaság abban az évben meg is szervezte az első rendezvényt, ami azóta is az egyesület keze alatt működik. Minden egy István, a király rockopera újraalakításával kezdődött, én is lényegében az előadás után kapcsolódtam be a fesztivál életébe. Mivel akkoriban rendezvényszerezőként több művészeti, illetve zenés estet is szerveztem Balatonfüreden, az akkori csapat felkeresett, és a segítségemet kérte, mert szerették volna ezt a művészeti tevékenységet nem csak Veszprémben, hanem a Balatonon is folytatni. Aztán valahogy beindult ez a program. Természetesen azóta sok minden változott. Most már második éve veszem át a főszervezői szerepet az operatív tevékenységek terén, az alapító tagok most már főként csak mentori tevékenységet végeznek, de mindannyiunk közös célja, hogy minél inkább nyissunk a hallgatók felé, ezért évről évre több önkéntes egyetemistával dolgozunk, akik rengeteget segítenek nekünk.

Említetted, hogy sok változás történt az első rendezvény óta. Milyen szempontból új az idei fesztivál, vagy miben más, mint az előző éviek?

Az alapkoncepciót illetően nem történt semmilyen lényeges változás. A célunk most is ugyanaz: a hallgatók egy szakmai zsűritől korrekt értékelést kapjanak arról a művészeti tevékenységről, amilyet éppen folytatnak, miközben lehetőségük nyílik az egymással való találkozásra, valamint a fejlődésre. Ugyanakkor már régóta szeretnénk nagyobb hangsúlyt helyezni az adott művészeti ágban való közös gondolkodásra, arra, miként lehet az értékelőktől és az egymástól való tanulás révén az adott területen minőségben előrelépni. Bár a zsűri alapvetően mindig nyitottan állt a fiatalokhoz, hiszen a közös értékelések során mindig lehetett tőlük kérdezni, vagy velük beszélgetni. Idén azonban ennél is tovább megyünk. Annak érdekében, hogy mindenki a maga igényének megfelelően fejlődhessen, a zsűri mellett plusz workshop-előadók is támogatni fogják a fiatalokat. Mindezt főként az előadásaikra, pályamunkáikra történő reflexióik, illetve kötetlen beszélgetések révén, amelyek során a jelentkezőknek lehetőségük nyílik kérdezni, tanácsokat kérni az előadóktól.

2017 archív (Forrás: Pannon UniFest hivatalos)

Nagyon érdekesen hangzik ez az új kiegészítés. Milyen jellegű workshopokra kell gondolni, és kik tartják majd őket?

Mindegyik lényege az említett reflexió, a közös kommunikáció. A workshopok az adott kategóriákhoz fognak kapcsolódni, de a téma minden esetben a jelentkezők igénye szerint alakul majd. Az előadók és a zsűritagok szakmai bemutatkozóját folyamatosan osztjuk meg Facebook-oldalunkon, szóval, akiket még nem hirdettünk ki, azok kilétét egyelőre fedje homály. Az viszont már köztudott, hogy Bodor Áron, az Esti Kornél zenekar énekese is erősíti a zsűri csapatát. Veszprémi születésű lévén és a Pannon Egyetem végzett hallgatójaként kifejezetten fontos számára a város kulturális élete, annak építése, valamint nagy támogatója a fiatal törekvéseknek, ezért workshopja keretein belül szívesen ad majd menedzselési tanácsokat is a feltörekvő zenekaroknak. Zsűri, illetve workshop-előadó lesz továbbá vers- és prózamondás, valamint ének kategóriában Trokán Anna, a Veszprémi Petőfi Színház egykori színművésze, aki anyai teendői ellenére is a rendezvény lelkes patrónusa. A zsűrivel kapcsolatban fontos még kiemelni, hogy országos szinten elismert művészekről van szó, akik nem kimondottan helyi érdekeltségűek, mégis valahogy mindenkit erre felé fújt a szél élete során.

Szóba kerültek a különféle művészeti ágak. Az összes fontosabb művészeti területet lefedi a rendezvény versenyprogramja? Milyen kategóriákban indulhatnak a jelentkezők?

Idén nyolc szekcióra osztottuk a versenyt:

  1. ének (egyéni és csoportos)
  2. hangszer
  3. zenekari formációk
  4. vers- és prózamondás
  5. vers- és prózaírás
  6. rövidfilm
  7. fotó
  8. festmény és rajz
2017 archív (Forrás: Pannon UniFest hivatalos)

Az idei évtől a vers- és prózamondás, illetve a vers- és prózaírás szekciókat külön kategóriaként kezeljük a tavalyi év nagy létszámú saját pályamunkákat szavalók miatt. A tánc kategóriát ebben az évben kivettük a programból. Az előző évektől eltérően most a művészeti előadások nézése-hallgatása helyett az aktív átélésre helyezzük a hangsúlyt, ennek szerves része a táncművészet is, hiszen idén magyar és nemzetközi táncházakkal, illetve táncszínházi előadással is várjuk az érdeklődőket.

Tudnál mesélni picit az értékelésről, illetve a díjazásról? Milyen nyeremények vannak?

A szervezőtársaimmal folyamatosan arra törekedtünk, hogy minél nagyobb szponzori támogatást gyűjtsünk, hogy értékes nyereményekkel díjazhassuk a legkiválóbb fellépőket, amelyek odaítéléséről a művészeti ágak kiválóságaiból válogatott szakmai zsűri dönt. Belépőjegyekkel is kívánjuk majd motiválni a jelentkezésben vacillálókat (VeszprémFest, Jazzpiknik, különféle múzeumok, színházak, egyéb szórakoztató intézmények). Ezek ismertetése, a zsűri kilétéhez hasonlóan, fokozatosan történik majd meg a Facebook-oldalunkon. Nehezen tartom magamban a legjobb lehetőségeket kínáló díjainkat. A zenekari formációk szekció legjobbnak ítélt csapat felléphet az Íródeák Művészeti Udvarban az Utcazene Fesztvál ideje alatt. A vers- és prózaírás kategóriában remekelők pedig a Tempevölgy balatonfüredi irodalmi folyóiratban kapnak publikációs lehetőséget. Továbbá a tavalyi fesztivál óta a zsűri már minősítést is ad (arany, ezüst, bronz) minden résztvevőnek.

2017 archív (Forrás: Pannon UniFest hivatalos)

Hogy tudnád összefoglalni, mi a rendezvény célja? Mit szeretnétek elérni a fesztivállal? Kiknek ajánljátok?

Ez a fesztivál a kultúrát és az ebből kibontakoztató művészeti ágakat összekötő kapocsként hívja segítségül a fiatalokat. Kiemelt célja, hogy találkozási pontot teremtsen az azonos érdeklődésűek számára, ahol a színpadi szerepléssel és reflektorfénnyel való ismerkedés mellett egymással is szorosabb kapcsolatokat alakíthatnak ki. Emellett pedig értékes tapasztalatokat szerezhetnek, és hasznos iránymutatást is kaphatnak a fejlődéshez. A Pannon UniFest célja, hogy minden résztvevő – akár fellépő, kiállító, néző – nyertese legyen a rendezvénynek, feledhetetlen élményekkel és hasznos tapasztalatokkal gazdagodjon. A rendezvényt főként a felső- és közoktatásban résztvevő diákok figyelmébe ajánljuk, de nincs kifejezett korosztályügyi korlátozás. De minden művészpalántát szeretettel várunk, aki fiatalnak érzi magát. Nem kell bátortalannak lenni! Itt a cél a fejlődés és a találkozás.

Látogassatok el a fesztivál Facebook-oldalára (https://www.facebook.com/pannon.unifest/) további információkért, vagy a www.pannon-unifest-eu oldalra, ahol a hatalmas JELENTKEZZ ikonra kattintva, a szükséges adatok megadása után regisztrálhattok versenyzőnek. Ne feledjétek, minderre október 31-éig van lehetőségetek!

A fesztivál mind a fellépők, mind az érdeklődő nézők számára INGYENES.

Forrás: Pannon UniFest hivatalos