Sokan az egyetem kezdetével szembesülnek először az elköltözés kérdésével. Maradjunk vagy menjünk? Kényelem vagy önállósodás? Milyen szempontokat figyelembe véve döntsünk arról, hogy hová helyezzük a székhelyünket? Melyik a jobb? Kijelenthető egyáltalán az, hogy egyik jobb, mint a másik?

Szerző: Guba Márti

Ha valaki alapos utánajárás után szeretne dönteni, hamar rájöhet, hogy túl sok a mérlegelni való szempont. Vajon figyelembe lehet venni mindet, vagy ha nem, miket érdemes szem előtt tartani? Hiszen az, hogy hol tudunk és hol szeretnénk élni, sok mindentől függ: életszakasztól, anyagi helyzettől, személyes lehetőségektől. Attól, hogy ki hol nőtt fel és hogyan szocializálódott. Fiatalon leginkább a kíváncsi természete húzza előre, alig várja, hogy kikerüljön a szülői felügyelet ellenőrzése alól és végre felfedezhesse az előtte álló kihívásokat. Sokat nyom a latba az első néhány évtized: amikor az ember felnőtté válik, előjön a kérdés, hogy vajon hol folytassa tovább az életét?

A nagyvárosi vagy a vidéki élet a jobb? Amilyen népszerű ez a kérdés, olyannyira nehéz válaszolni rá. Nincs egy jó megoldás vagy bevett praktika, ami mindenkire alkalmazható lenne. Mindenkinek más a fontos és a számára előnyös. A környezet, a közlekedés, a távolságok, az anyagiak, az egészség mind mind olyan szempont, amit általában figyelembe veszünk. A kérdéskör nem egyszerű. Fontos tisztázni, hogy azonos nagyságú települések között is megjelenhetnek bizonyos különbségek. Éppen ezért, ha valaki épp e döntés meghozatala előtt áll, érdemes az alábbi szempontokat általánosan figyelembe vennie.

Nagyváros – A lehetőségek

A nagyvárosi lét (nálunk ez elsősorban Budapestet jelenti) sokak számára egyfajta életérzés. Izgalmas élményeket, új embereket, biztonságot adó megélhetést, egy szebb jövő reményét. 

Sokan azért hajlanak inkább erre, mert minden egy helyen megtalálható: közel van az iskola, a munkahely, a boltok, a szórakozási -és kulturális lehetőségek. Szinte bármit el lehet érni fél órán belül a tömegközlekedéssel, így akinek nincs jogsija, autója, annak ez kifejezetten előnyös lehet, ráadásul környezetvédelmi szempontból sem utolsó. Ezekből következik az is, amit sok fiatal kiemelten fontosnak tart: haza lehet-e jutni éjszaka a buliból? Mennyire van messze a központtól, milyen gyakran jár arra éjszakai járat?

A boltok jószerivel tovább tartanak nyitva, a kínálat jóval szélesebb, könnyen és gyorsan hozzá lehet férni szinte mindenhez. Sokkal nagyobb a pezsgés még éjszaka is. Jóval több programot kínálnak minden korosztály számára, szélesebb a szórakozási és kulturálódási lehetőség is. A kulcsszó ez utóbbi: a lehetőség. Nemcsak a kikapcsolódás szempontjából, de tanulás vagy munka kapcsán is érdemes ezt észben tartani.

Forrás: Budapest – Ticketbar

Nagyváros – A hátrányok

Tény, hogy sok előnnyel jár, ha valaki nagyvárosban él, de mint mindennek, ennek is vannak hátulütői. Rengeteg ember él viszonylag kis helyen, éppen az imént felsorolt érvek miatt, így a tömeg és a zaj szinte elkerülhetetlen, illetve a levegő is sokkal szennyezettebb, mint egy vidéki településen.

Amit még érdemes figyelembe venni, az a költségek és a tér. A fővárosi élet sokkal drágább, nemcsak az ingatlanok, de sokszor a hétköznapi dolgok is, mint például az ételek vagy a szórakozás. Bár a választék nagyobb és közelebb is van nagyjából minden, azonban meg kell fizetni az odaszállítás díját, ami pedig, ha belegondolunk, a környeztünk rovására megy.

Városonként eltérő lehet, az azonban egységes, hogy jóval kevesebb zöldterülettel rendelkezik, mint vidéki társai. Sokszor nincs egy olyan hely, ahol rendesen ki lehetne kapcsolódni, kikerülni a folyamatos körforgásból. Keresni kell azokat a részeket, ahol az ember egy kis természetre, nyugalomra, magányra tud lelni anélkül, hogy messzebbre kellene utaznia.

Vidék – Az életritmus

Ha arra gondolunk, hogy vidék, egy csöndes kis faházikó jut eszünkbe, ahol virágzó, piros muskátlik díszítik az ablakokat. A kertben ott a frissen megtermelt paradicsom, és csodának számít, ha háromnál több autó elhalad az úton. Friss a levegő, süt a nap, az embert átjárja egyfajta nyugalom. Tényleg csak ennyi lenne?

Ez persze minden településnél eltérő, de a fent említett példa ma már inkább az eldugott kis falukra jellemző. A vidéknek számító kisvárosok képe egy kicsit másképp fest. Tény az, hogy sokkal csöndesebb és nyugodtabb, mint Budapest. Nagyobb a tér és a lehetőségek száma is, ha valaki kertes házban szeretne élni, hiszen a hely is jóval több, valamint sokszor biztonságosabb is. Számos cikk taglalja kutatásokkal alátámasztva, hogy mennyi betegségért lehet felelős a nagyvárosi élet. Ezzel szemben kisebb településeken egészségesebbek lehetnek az ételek (például ha saját magunk termesztjük őket), a levegő tisztább és a stressz bizonyítottan kevesebb. Nincs az az állandó nyomás, hogy mindig muszáj történnie valaminek. Az is bizonyított, hogy a légkör jóval oldottabb. Az emberek kevésbé távolságtartók, kedvesebbek egymáshoz, gyakran ismerik is egymást személyesen, ezért szívesebben segítenek a másiknak. Vidéken élni egy kicsit olyan érzés, mintha éppen nyaralni volnánk.

Urban vs rural (Forrás: UPS.com)

Vidék – A jóból is megárt a sok

Ugyanakkor az itteni életnek más a ritmusa, amihez hozzá kell szokni. A boltok például nincsenek mindig nyitva, és a választék is jóval kisebb. Télen, nagy havazások idején az utakat, a járdákat sokszor nem takarítják megfelelően, a közlekedés nehezebb. És ha már közlekedés: autó, busz vagy vonat – az utazással eltöltött idővel mindenképp számolni kell. Sokszor nem is a napi teendők a fárasztóak, hanem a megtett oda-vissza út. Helybéliek sokszor használnak alternatív közlekedési módokat, például biciklit vagy rollert akár bevásárláshoz is.

Mindegy, hogy kulturális programra, sportolásra vagy strandolásra vágyunk, az autó szinte elengedhetetlen kellék, jelentősen megkönnyíti az életet. Fiatalként a bulizás nehezített, az események és helyszínek száma is korlátozott. Nem mindig könnyű hazajutni, sőt, van, hogy egyszerűen lehetetlen. Tehát az ember dönt: vagy korán lelép a buliból, hogy még elérje az utolsó járatot, vagy megvárja az első reggelit.

Ahogy már a cikk elején is említettem, egységes választ nem fogunk találni, hiszen nincsen olyan recept, ami mindenkinél működne. Sokat számít az, hogy ki hol töltötte a gyerekkorát és szeretett-e abban a környezetben élni, Ahogy az is fontos, hogy hol képzeli, helyezi el magát a jövőben.

Kiemelt kép: portfolio.hu