A látnivaló most szomorú képet fest és mutatja a tűz hihetetlen erejét: egy pillanat alatt képes milliós, milliárdos károkat okozni és sokaknak tönkretenni az álmait, a nyaralását. Helyszíni beszámoló.

Alig fél hónapja, június 28-án égett le 21-ből 10 nádfedeles nyaraló, csónakház a Fertő-tónál. Információk szerint az egyikben felújítási munkálatok folytak, valahogyan tűz keletkezett és a szél,ami szinte állandóan fúj a tónál, a szikrákat felkapva továbbvitte a mindent felemésztő tüzet: további kilenc házikó égett porig (néhányan kihagyva, megkímélve vagy pusztán elvétve, de szinte sértetlenek maradtak).

Olyan a kultikusnak számító nyaralósor, mint egy rosszul ápolt, teljesen elhanyagolt fogsor, kihullott fogak (üres házhelyek), mindenhol fekete, üszkös fák. Van ahol az alap se maradt éppen, mert fára építették anno a házat, máshol a vasbeton alapig égett le minden, megette a fát a tűz, vagy csak szögek meredeznek a fekete, koromfekete fából. Vaslépcső vezet az égbe, a semmibe, ami korábban az emeletre vitt. Lim-lomok, fadarabok úsznak a vízben. Biciklikbe, személyes tárgyakba, ironikusan egy kézi tűzoltó készülékbe mart bele a tűz. A csónakok és vízibiciklik árválkodnak, mert a háztulajoknak nincs háza, pavilon, pad asztallal várja az embereket, akik idén nyáron biztosan nem térnek vissza.