A magyar trash-szintipunk legjelentősebb, és talán egyetlen képviselőjével a Bánkitó Fesztiválon adott koncertjük előtt beszélgetett az f21.hu.

Csupán öt perccel késtem le a Tószínpad lelátójára szervezett találkozónkat, de már majdnemhogy késő volt: eddigre az egész Ricsárdgír bőszen lángosburgerezett, a zenekar énekese, Márton Dani pedig belemelegedve mesélte ötletét egy epikus űroperához cimborájának, tőlem további öt perc türelmet kért.

Míg az interjú kezdetére várakoztam, a zenekar gálánsan azzal kárpótolt, hogy meghívtak egy pohár pálinkára, sőt még azt is engedték, hogy a dohányukból sodorjak cigit. Ezt utólag is szeretném megköszönni nekik, az életemet mentették meg.

Hamarosan aztán elfogyott a lángosburger, elszívódott a cigi, és mindannyian egymásra figyeltünk:


Hogy ízlett a lángosburger?

Nagyon szar volt.

Hogy telik az idei fesztiválszezonotok?

Amúgy jól. De nagyon fárasztó. Igazából jobban szeretjük az évközi menetrendet, amikor akár hetek is eltelhetnek a koncertjeink között, van időnk kipihenni magunkat, felkészülni, aztán újracsinálni. Ilyenkor nyáron akad olyan is, hogy három egymás utáni nap kell koncerteznünk. A harmadik alkalom már nagyon rossz, de néha a második is. Egész egyszerűen elfogy a fizikai erőnk.

Fogjátok ma játszani az Éndalomat? Az a kedvenc számom tőletek.

Nem, utáljuk. Mi is utáljuk játszani, az énekesnőnk is utálja énekelni. Már ott tartunk, hogy mindig, ha el kell énekelnie, adunk neki egy ezrest, hogy ne legyen neki annyira szar. Feláros szám az.

Nagyon sok híres emberről írtok dalt. Jelzett már vissza bárki, hogy tetszik, vagy nem tetszik a szám amit róla írtatok?

Az Ördög Nóri anno kirakta a számunkat a Facebookjára, hogy “ez szinte már költészet,” de mástól még nem hallottunk vissza. Ha mondjuk Palvin Barbi üzenne nekünk, annak nagyon-nagyon örülnénk.

Muszáj megkérdeznem, Vajna Timiről nem akartok dalt írni?

Nem, mert belé nem vagyunk szerelmesek. A Ricsárdgírnek csak két szerelmes száma van eddig, az Ördögnóra meg a Palvinbarbi, amiket pont azért írtunk, mert beléjük volt szerelmes a zenekar. Mondjuk azért elmennénk a Vajna Timi fánkozójába. Biztos olyan ízűek azok a fánkok, mint a Bagoly Berti-féle Mindenízű Drazsé a Harry Potterből. Nagyon szívesen kipróbálnánk a szappan- meg a fűízűt. A koszízűt mondjuk nem.

Új lemezt terveztek valamikor?

Most lesz elvileg egy lemez, amin más zenekarok fognak Ricsárdgír-nótákat feldolgozni, olyan, amin mi zenélünk, csak később.

Milyen zenekarok fognak játszani ezen a lemezen?

A Nickelback.

Komolyan?

Neeeem. Igazából még akiket fel akarnunk kérni, se tudnak nagyon erről az egészről, úgyhogy egyelőre nem mondanék semmit.

És a saját lemez mikor jön?

Kábé három év múlva. Amúgy ez lesz az utolsó lemezünk. Úgy csináljuk, hogy most ősszel majd egy időre elvonulunk, mindenki szépen saját magába megújulni, hogy az új lemezünkön már egy teljesen másik Ricsárdgír legyen hallható. Több lesz az elektronikus az elem, és az angol, de főleg a francia dalszöveg. Ezután a lemez után pedig mi szépen otthagyjuk a Ricsárdgírt. Mindenki a saját dolgát fogja csinálni, a zenekart meg átadjuk egy csapat fiatal, 18-19 éves zenésznek, akik majd játsszák a régi számokat is, meg csinálnak újakat is. Szóval a Ricsárdgír nem fog megszűnni, csak épp nem belőlünk fog állni.

Mikor kezditek el keresni az új tagokat?

Már el is kezdtük őket keresni, és van is néhány jelöltünk. Jövő héten Tokajon már együtt játszunk olyanokkal, akik az új zenekarban is bent lehetnek.

Új klipet azért még terveztek az őszi elvonulás előtt?

Igen, már le is forgattuk. Milliárdokból. Szinte egész Pesten filmeztünk, de a kedvenc helyszínünk egy benzinkút volt. Az egyik, a második lemezünkön megjelent számból készült a klip, de legyen meglepetés még, melyikből.

A milliárdok honnan jöttek?

A Mészáros Lölőtől. De pssssszt!

Lesz bent CGI?

Nem, viszont lesz GCI.

?

Gigacici. Gírcica. Gírcici. Az olyan, mint a gigacici, csak iszapos.

A Ricsárdgír zenekar az este folyamán végül mégis eljátszotta az Éndalomat, amit élőben nyáron számtalan helyen el lehet még csípni:

A borítókép Sánta Alíz munkája