Az NBA-t is elérte a koronavírus az első pozitív teszt után határozatlan időre felfüggesztették a szezont.

Szerző: Agárdi László Lehel

A sportolók legalább annyira ki vannak téve a koronavírus veszélyeinek, mint bárki más. A folyamatos utazások, mérkőzések, sajtótájékoztatók során számtalan emberrel érintkezhetnek, sőt, sokszor kötelező jelleggel érintkeznek is. Különösen igaz ez az NBA (észak-amerikai kosárlabdaliga) csapataira, akik 82 meccset teljesítenek szezononként, nem egyszer öt nap alatt négy, vagy hét nap alatt öt összecsapást lejátszva. A sok utazás és mérkőzés elősegíti, hogy egy olyan vírus, mint a korona, pillanatok alatt elterjedjen az összes csapat játékosai és dolgozói között.

Február 29-én a Portland Trail Blazers játékosa, CJ McCollum Twitteren jelezte, hogy a vírus elérte Oregon államot. Bejegyzésében felhívta a figyelmet a helyes kézmosás fontosságára, illetve arra, hogy takarjuk el a szánkat köhögéskor. Arról is tájékoztatta rajongóit, hogy amíg nem változik a helyzet, nem ad több autogramot. Egy másik Tweetben azt javasolta, hogy pacsi helyett inkább csak az öklünket érintsük össze. Ettől a naptól fogva rendszeresen közzéteszi a hírfolyamában a fontos információkat, jelentős történéseket a koronavírussal kapcsolatosan.

CJ McCollum az elsők között foglalkozott komolyan a vírus megelőzésével – Forrás: Slam Online

McCollum bejegyzései után az NBA is felszólította a játékosokat, hogy ne tenyérrel adjanak pacsit, hanem ököllel. Ahogyan arról az ESPN is beszámolt, egyes játékosok az első pillanattól fogva nagyon komolyan vették az NBA kérését, mások viszont nem tulajdonítottak ennek nagy jelentőséget. A középutat Kemba Walker igyekezett megtalálni, aki azt nyilatkozta, hogy továbbra is osztogat aláírásokat, viszont csak a saját tollával.

A New York Post március 2-án tájékoztatott arról, hogy az NBA, az NHL és az MLB is folyamatosan tartja a kapcsolatot a Betegségmegelőzési Központtal (CDC), és közös stratégiát terveznek az óvintézkedések terén. Ekkor mindössze 62 fertőzöttről lehetett tudni, illetve ezekben a napokban halt meg az első áldozat az Egyesült Államokban. A ligák – a hivatalos álláspont szerint – még nem tervezték a mérkőzések elhalasztását, sem pedig azok nézők nélküli lejátszását.

Március 8-án, vagyis mindössze hat nappal a korábbi hírek után felmerült, hogy mégis rendezhetnek nézők nélkül is meccseket. Az NBA ezen a napon minden csapatot felszólított arra, hogy számoljanak be a válságintézkedéseikről. A csapatoknak gondoskodniuk kellett arról, hogy a csarnokuk közelében azonnal ki tudjanak vizsgálni minden olyan egyént, akinél fennállhat a fertőzöttség gyanúja. Ehhez természetesen arról is gondoskodniuk kellett, hogy a meccsek idején rendelkezésükre álljanak olyan orvosok, akik a fertőző betegségekre specializálódtak.

LeBron James eleinte ellenezte a nézők nélküli meccseket – Forrás: CNN

LeBron Jamest, a liga legnagyobb sztárját minden fontosabb kérdéssel kapcsolatban meg szokták kérdezni, és így volt ez ebben az esetben is. James kicsit talán meglepő nyilatkozatot tett, ugyanis azt mondta, nem hajlandó pályára lépni azokon a mérkőzéseken, amiken nincsenek szurkolók. Kihangsúlyozta, hogy az NBA a szurkolókról szól, nélkülük pedig nincs értelme játszani. Két nappal később már más hangot ütött meg, március 10-én már arról beszélt, hogy nem túl boldogan, de pályára lépne akkor is, ha üres csarnokokban kellene lejátszani a mérkőzéseket.

Az események ezt követően felgyorsultak, ugyanis március 11-én arról írt Adrian Wojnarowski, az NBA egyik legmegbízhatóbb szakírója, hogy a következő napokban már nézők nélkül zajlanak majd a mérkőzések. Az első ilyen összecsapást magyar idő szerint március 13-án hajnalban játszotta volna a Golden State Warriors és a Brooklyn Nets. Csak „volna”, mert egyáltalán nem lesz meccs, sem San Franciscóban, sem pedig máshol. Március 11-én este robbant a bomba: Rudy Gobert, a Utah Jazz francia centere pozitív tesztet produkált koronavírusra, az NBA pedig azonnali hatállyal felfüggesztette az idényt. A Dallas Mavericks és a Denver Nuggets összecsapását még befejezték, de a New Orleans Pelicans és a Sacramento Kings ütközetét a kezdés előtt lefújták.

Az NBA néhány napja – az óvintézkedési hullám folyamán – döntést hozott arról, hogy az újságírók nem mehetnek 2-2,5 méternél közelebb a játékosokhoz, ezzel is csökkentve a fertőződés veszélyét. A liga intézkedésével nem minden játékos értett egyet, köztük Gobert sem, és ő furcsa gesztussal mutatta meg, hogy megbízik a média munkatársaiban: az egyik sajtótájékoztató végén szándékosan összefogdosott minden előtte elhelyezett mikrofont. Akkor ez egy kicsit felelőtlen, de ártalmatlannak tűnő gesztusnak hatott, de azt követően, hogy pont nála mutatták ki először a fertőzést, fatális hibának tűnik.

A Utah Jazz az Oklahoma City Thunder otthonában lépett volna pályára. A francia center játszani akart a mérkőzésen, mivel úgy érezte, hogy jó erőben van. Néhány órával a kezdés előtt arról tájékoztatott a Jazz, hogy Gobert, valamint Emanuel Mudiay betegség miatt kihagyja az összecsapást. Az internet természetesen egyből megmutatta a rondábbik arcát, ugyanis többen elkezdtek azon viccelődni, hogy Gobert biztos koronavírusos, azért nem fog játszani, és ekkor kezdett el terjedni a fenti videó is, amin megfogdosta az újságírók mikrofonjait. Néhány perccel a feldobás előtt érkezett a hír, hogy Gobert valóban fertőzött, a Utah Jazz játékosait pedig leterelték a pályáról és elkülönítették őket.

Gobert esete tökéletesen példázza, hogy mik a problémák a koronavírussal kapcsolatban. Annak ellenére, hogy elkapta őt a vírus, szinte teljesen tünetmentes maradt, olyan erőállapotban érezte magát, hogy pályára akart lépni a meccsen is. A koronavírus valószínűleg nem az élsportolói szervezetre az igazán veszélyes, de ettől még ugyanolyan hordozó marad, sőt, a gyakori mérkőzéseknek köszönhetően még jobban elősegítheti a terjedést. Ez valószínűleg nem a többi sportolónak okozhat problémát, hanem mindazoknak, akik esetleg tőlük kapják el a vírust. Innentől kezdve egy pillanatig sem érdemes vitatni annak a döntésnek a helyességét, hogy felfüggesztették az NBA meccseinek lejátszását.

A Utah Jazz néhány nap leforgása alatt minden csapattal kapcsolatba került. (forrás: Stat Muse)

A szezon azonnali felfüggesztésének szükségességét egyetlen képpel szemléltetni lehet. Az elmúlt öt nap során minden csapat kapcsolatba lépett egymással egy közös ellenfélen keresztül. Ismétlem, öt nap, a vírus lappangási ideje is lehet ennél több. Ebből következik az is, hogy abban sem lehetünk biztosak, hogy valóban Gobert fertőződött meg először az NBA-ben. Mindössze annyit tudunk, hogy ő az első, akinél kimutatták. Azóta a Utah Jazz összes játékosán, illetve a csapat körül dolgozókon is elvégezték a tesztet. Az 58 személy közül egyetlen egynél mutatták ki a koronavírust: Donovan Mitchellnél, a Jazz másik All-Star játékosánál.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz az NBA szezonjával, hogy folytatódik-e, és ha igen, akkor mikor. Annyi biztos, hogy most a Jazz játékosainak, illetve jobban belegondolva az összes többi játékosnak is karanténba kell vonulnia. Most az egészségük a legfontosabb, illetve az, hogy hordozóként se segítsék a vírus terjedését. A legoptimistább számítások szerint sem folytatódhat a szezon április előtt, addig viszont döntést kell hozni arról, hogy ezt miként tehetik meg akkor, amikor eljön az ideje.

  • Elcsúsztatják a hátralévő mérkőzéseket és minden összecsapást megrendeznek?
  • Néhány mérkőzést még megrendeznek, akár új sorsolást is készítenek ehhez, és 82 meccsnél rövidebb lesz az alapszakasz?
  • A jelenlegi állás alapján kezdik meg a rájátszást?
  • Nem fejezik be az idényt, nem hirdetnek bajnokot?

A döntésben fontos tényezőt játszik, hogy mikor tudják ismét elindítani a szezont, mivel jelenlegi tudásunk szerint nem csak az NBA-től függ, hogy mikor kell befejeződnie az idénynek. Ha addig nem halasztják el, akkor július 24-én kezdődik Tokióban az Olimpia, ami számos játékost érinthet. Ha az ötkarikás játékokat az eredeti időpontban meg tudják rendezni, akkor az NBA rájátszását július 24. előtt be kell fejezni. Ezzel kapcsolatos pletyka, hogy az NBA jelezte a csapatoknak, hogy mérjék fel a csarnokok júliusi leterheltségét. Ha másra nem is, de arra biztosan jó ez a foszlány, hogy bizakodjunk a folytatásban.

Adam Silver, a liga vezetője azonnali hatállyal felfüggesztette az NBA működését. (forrás: Vox)

Most talán nem ez a legfontosabb, de az NBA-t is érinti gazdasági szempontból a járvány. Egyrészt a fizetési sapka csökkenése is bekövetkezhet, ha kevesebb mérkőzést játszanak a csapatok, mert a mérkőzésekből származó bevételeket is figyelembe veszik olyankor, amikor meghatározzák a következő szezonban elkölthető fizetéskeretet. Ebben akár 15-20%-os visszaesés is bekövetkezhet, ugyanakkor nem elképzelhetetlen, hogy mesterségesen fenntartja a liga és a csapatok a jelenlegi szintet. Sokkal fontosabb ennél, hogy a csapatok nemcsak a játékosokat, edzőket foglalkoztatják, hanem a csarnokokban a kiszolgáló személyzetet is. Amíg a liga szünetel, addig ők sem tudják a munkájukat végezni, viszont ezek az emberek – a játékosokkal ellentétben – nem engedhetik meg maguknak, hogy ne legyen bevételük. Mark Cuban, a Dallas Mavericks tulajdonosa például azonnal hangoztatta, hogy a csapatoknak és a ligának gondoskodnia kell róluk is, mivel nekik a napi megélhetésük forog kockán.

Ahogyan Cuban nem feledkezett meg róluk, úgy a szurkolókról sem szabad megfeledkezni. Mit tehet egy magyar NBA-rajongó abban az időszakban, amíg nélkülöznie kell a mérkőzéseket? A kosárlabdával filmeken és könyveken keresztül is kapcsolatban lehet maradni. Előbbire könnyebb jó példát találni, mivel a Coach Carter, a He Got Game, a Blue Chips vagy a White Man Can’t Jump is mindig jó választás, de aki a gyerekkorát idézné fel, az a Space Jam mellett is kiköthet. Könyvek esetén már szűkösebb a magyar választék, az elmúlt években Dávid Kornél könyve volt az egyetlen jelentős kötet, viszont pont a napokban jelent meg A LeBron-vállalat című könyv, ami LeBron James üzletemberi mivoltával foglalkozik. Remélhetőleg annál hamarabb folytatódik a szezon, minthogy megjelennének, de idén érkezik Kobe Bryant és Michael Jordan életéről is magyar nyelvű könyv.

Podcasteken keresztül is kapcsolatban lehet maradni a ligával, a Keleten-Nyugaton Podcast például hetente többször is jelentkezik adásokkal, míg Bazska YouTube-on szállítja a tartalmakat. A külföldi műsorok közül főleg Zach Lowe és Nate Duncan adásait érdemes hallgatni. Ha valakinek elvonási tünetei lennének, akkor le lehet porolni egy-egy klasszikus mérkőzés felvételét is, kicsit elmerülni a régi legendák játékában, vagy akár az is opció lehet, hogy olyan csapatok idén játszott mérkőzéseit kezdjük el nézni, akiket idő hiányában nem tudtunk olyan figyelemmel követni, mint azt szerettük volna. Szurkolói szemmel sem lesz könnyű kibírni azt az időszakot, amíg nem tér vissza az NBA, de azért nem lehetetlen úgy is állandó kapcsolatban maradni a ligával, hogy nincsenek mérkőzések.

Kiemelt kép: CBS Sports