Szombathely Megyei Jogú Város vezetése fontos, sőt, kiemelt területnek tartja a bioszféra változatosságának megőrzését. Most a hazánk legkedvesebb madarai közé tartozó fecskék védelmében szeretnének előrelépni.

A különböző pályázati lehetőségek és források folyamatos figyelésén kívül vannak olyan területek, amelyeket a város saját erőből is meg tud valósítani. Ezek közé tartozik a Fecskevédelmi Program, amely az anyagi lehetőségek korlátozottsága miatt elsőként egy online állományfelméréssel kezdődik.

A Magyarországon fészkelő három fecskefaj (molnárfecske, füstifecske, partifecske) és a hozzájuk életmódjában és külalakjában meglehetősen hasonlító sarlósfecske a vasi megyeszékhely körzetében is fészkelő fajnak számít. A Fecskevédelmi Program célja ezen fajok állományaik felmérése, a szombathelyi lakosság érzékenyítése és jóindulatának felkeltése, továbbá hosszabb távon az említett madarak életfeltételeinek támogatása.

Molnárfecske-műfészektelep (Forrás: mme.hu)
Molnárfecske-műfészektelep (Forrás: mme.hu)

A fecske a magyar népi kultúrában a tavasz, a remény hírnöke; a koronavírus-járvány idején a természetvédelmi hasznon túl azt is várják kezdeményezésüktől, hogy ezen kedves madarak a lakosság szellemi-lelki komfortérzetét is gazdagabbá teszik. A fecskék eltűnése vagy jelenléte ugyanakkor nemcsak lelkiismereti kérdés, hiszen a városi életközösségek egyik legfontosabb madárfajainak számítanak, ráadásul táplálkozásuk során olyan repülő ízeltlábúakra (köztük szúnyogokra) vadásznak, amelyek az emberek életét is megkeserítik – a vegyszeres permetezés mértékének esetleges csökkentéséről nem is beszélve.

Arra kérik a Szombathelyen élőket, hogy kérdőívük segítségével nyújtsanak támpontokat a vasi megyeszékhely fecskeállományának meghatározásához, hogy az információk birtokában a lehető leghatékonyabban tervezhessék meg a további intézkedéseket.

 

A kérdőív: https://zoldhullam.szombathely.hu/hu/fecskevedelmi-program/fecskeallomany-felmeres/

Kis fecskehatározó: https://zoldhullam.szombathely.hu/hu/fecskevedelmi-program/fecskefajok-hazankban/

A program felülete a Zöldhullám Szombathely weboldalon: https://zoldhullam.szombathely.hu/hu/fecskevedelmi-program/

Kiemelt kép: mme.hu