A Libri irodalmi díj az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit ismeri el: a 2020-ban megjelent, és a díj követelményeinek megfelelő 156 műből álló hosszúlistából idén egy 212 tagú szakmai csapat döntése alapján alakult ki a tízes lista, amelyre a zsűri és a közönség is szavazhatott. A végső eredményt a május 10-i online díjátadó gála keretein belül tették közzé. A nyertes könyvek szerzői 2-2 millió forintot és 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. a kultúra elhivatott pártolójaként legfontosabb feladatának tartja az olvasás és a kortárs irodalom népszerűsítését, ezért alapította meg 2016-ban a Libri irodalmi díjat és az ehhez kapcsolódó Libri irodalmi közönségdíjat. A versenyben a díj átadását megelőző évben először kiadott, magyar szerző magyar nyelven írt szépirodalmi művei vehetnek részt, amelyek hozzájárulnak a magyar kultúra jelenéhez, jövőjéhez, és valódi társadalmi hatással bírnak.

A Libri által felkért, neves közéleti személyiségekből álló 212 fős szakmai bizottság és egyes magyarországi egyetemek hallgatóinak döntése alapján állt össze az a tíz könyvből álló lista, amelyre a közönség és a szakmai zsűri is szavazhatott. A közönség március 25-től május 2-ig adhatta le voksát a Libri weboldalán, a Libri irodalmi díj nyerteséről pedig az ötfős szakmai zsűri határozott.

A szakmai zsűri tagjai:

Bálint András – Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Beck Zoltán – dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója

Fullajtár Andrea – Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház társulatának tagja

Károlyi Csaba – Artisjus-díjas irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, egyetemi oktató

Szilágyi Zsófia – Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke

2021 döntős könyvei

Bereményi Géza: Magyar Copperfield
Grecsó Krisztián: Magamról többet
Halász Rita: Mély levegő
Háy János: A cégvezető
Jászberényi Sándor: A varjúkirály
Kiss Tibor Noé: Beláthatatlan táj
Nádasdy Ádám: A szakállas Neptun
Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk
Szabó T. Anna: Szabadulógyakorlat
Tompa Andrea: Haza

A 2021-es Libri irodalmi díj nyertesei: 

Libri irodalmi díj: Bereményi Géza: Magyar Copperfield

Libri irodalmi közönségdíj: Grecsó Krisztián: Magamról többet

libri irodalmi díj
A 2021-es Libri irodalmi díj döntősei

A díjazottak listája

2016-ban Rakovszky Zsuzsa Fortepan című kötete és Bartis Attila A vége című regénye volt a díjazott, 2017-ben Jászberényi Sándor kapta a Libri irodalmi díjat A lélek legszebb éjszakája című novelláskötetéért, Kepes András pedig Világkép című művéért vehette át a közönségdíjat. 2018-ban a közönség Bödőcs Tibor Addig se iszik című kötetére szavazott, a zsűri pedig Tompa Andrea Omerta című regényét ítélte a legjobbnak. 2019-ben a közönség tetszését Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem című regénye nyerte el, a Libri irodalmi díjat pedig Szvoren Edina vehette át Verseim című novelláskötetéért. 2020-ban a közönség Grecsó Krisztián Vera című regényére voksolt, míg a zsűri Láng Zsolt Bolyai című művét választotta a Libri irodalmi díj nyertesének.

A Libri irodalmi díj és közönségdíj történetét 

Kiemelt kép: Libri (szerkesztett)