A Szabad Európa TV Szombathelyi stábja korábbi felhívásában szemtanúkat és vállalkozó kedvűeket toborzott egy művészeti kutatásban való részvételre. Olyan, hosszabb ideig létező vagy akár kérészéletű helyi civil és kulturális, művészeti kezdeményezéseket kerestek a késő 80-as évektől a kora kétezres évekig bezárólag, amelyekre ma is érdemes emlékezni. 

El is indult az online archívumok anyagaira, publikációkra, személyes interjúkra vagy épp városi beszélgetős kószálásokra támaszkodó gyűjtés. Az eddigi eredmények az alábbi térképen böngészhetők:

A szubjektív kutatómunka azonban nem fejeződött be. A Szabad Európa TV Szombathely a betelefonálós műsorok szerkesztési elvét vagy az adásközi sms-ek világát megidézve olyan üzeneteket vár az info@tv-free-europe.eu címen, amelyek segítik tovább növelni a térképen szereplő pontok számát, vagy pontosítják, árnyalják, gazdagítják a különböző helyszínekhez kapcsolódó eseményeket, érdekességeket. 

A helyi emlékezettel foglalkozó művészeti projekt további célja a fenti gyűjtésből merítkező absztrakt városi séta létrehozása, amelyen a sétáló egy időutazó tévéstáb szemüvegén keresztül kaphat betekintést a 20-30 évvel ezelőtti, helyi „szabad területek” alakulásába. A fizikai terek közt mozgó művészeti tévéadás május végén várható, és élőben a Szabad Európa TV online csatornáján, a tv-free-europe.eu-n is követhető lesz.

Néhány, eddig megjelölt esemény és történet a Szabad Európa TV térképéről: 

1987. márc. 15. hallgatói fáklyásmenet, BDTF-től, a Főtéren át a Horváth Boldizsár szoborig

A hallgatói színpad március 15-i műsora majdnem az intézményi cenzúra áldozata lett. Azonban ekkorra, a műsor konkrét tartalmi elemei helyett, olyan interpretációs kérdésekről ment a vita az akkori főiskolán a diákság és a vezetés között, hogy hogyan kell hangsúlyozni Szilágyi Domonkos Utóhang c. versének zárósorát – egy Babits-parafrázist: “Elmondhassam, hogy megcsalattam: /nemet vetvén, igent arattam.”

A március 15-i hallgatói műsort egy békés fáklyásmenet követte, a főiskolától a belvároson át a Gyöngyös parton keresztül a múzeumparkig, a Horváth Boldizsár szoborig. 

Forrás: Vágvölgyi Andrással készült interjúja, készítette: Salamon Júlia, 2020. február

1994. jún.16. Első Bloom-nap

1994 – véletlen, 90 év (1904, fikció éve), 40 év (első Bloomsday, 1954).
A nemzetközi Bloomsday kultuszról nem tudtak, a június 16-a megünnepléséről sem.
Borostánykő, Isuem, mint a nemzetközi csere, áramlás szimbóluma jött a képbe.
Szervezők, résztvevők: Rasperger József, Kaszap Sára, Masszi Ferenc, Barták Balázs, Abajkovics Péter, Székely Ákos, Kassai Ferenc, Kecskés Miklós (Bloom-team)

szabad európa tv
Szabad Európa TV térkép – 1994, forrás: bloomsday.hu, fotó – archiválta: W. Farkas László

1990, okt., Taxisblokád, Borostyánkő

Vas megyében súlyos helyzet alakult. Budapest után itt voltak a legszervezettebbek és egységesebbek a taxisok, akik szombathelyi főhadiszállásukat a Borostyánkő áruháznál, az aluljárónál alakították ki.

Akcióik révén, támogatóikkal, lezárták az országos főutakat, így sem a nyugati határ felől, sem Budapest irányába jármű nem hagyhatta el a várost (kivéve a mentőket, de egy esetben, a Zanati úton a mentőt sem akarták átengedni. Korabeli leírás szerint dulakodás történt, egy szélvédőt beütöttek).


A program A SZABAD EURÓPA TELEVÍZIÓ Szombathely – Identitás és helyi emlékezet összekapcsolása (TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01398) pályázati projekt keretében valósul meg, a Széchenyi 2020 támogatásával.

Kiemelt kép: Szabad Európa Tv