Mennyire érzed magad biztonságban a lakhelyeden? Éjjel egy buli után gyalogolsz, vagy taxizol, még ha csak pár kilométerről van is szó? Voltál már szemtanúja támadásoknak, rablásoknak? Ifjúsági véleménykutatás a biztonságérzetünkről, hetedik célpontunk a kosárlabda városa, Körmend.

Ha azt hallod, Körmend, mi jut róla eszedbe? A kosárcsapat, a híres piros-feketék? Az Alterrába, az ország legnagyobb kerti partija? A Rába-folyó? A kissé kopott, de mégis a miénk érzés? Régóta tervezem, hogy írok valamit szülővárosomról, megírom báját és hibáját; mindkettőből bőven jutott neki. Érdemelne ez a város is egy regényt. De félretéve az önhittséget, még nem ez következik. Lássuk, mennyire érzik magukat éjjel biztonságban a fiatalok, ha szórakozni mennek. Természetesen azt le kell szögezni, hogy házi felmérésünk egyáltalán nem reprezentatív, csupán egyes emberek tapasztalatát, véleményét tükrözik.

Hová jársz szórakozni Körmenden? Melyik napokon teszed ezt általában? A barátaid is veled tartanak?

Zoltán (25): Egy belvárosi kávéházba járok, általában szombaton, mert a város annyira kihalt, hogy pénteken már nem érdemes kimenni.

Aladár (22): Körmend elég kevés szórakozási lehetőséget nyújt: nincs szórakozóhely, csak kocsmák, éttermek, félévente van egy koncert. Ha szeretem az előadót, akkor arra el szoktam menni barátokkal, de egyébként a barátaimmal megyünk kocsmába, megiszunk néhány sört, beszélgetünk. Általában péntek vagy szombat este szoktunk sort keríteni ezekre az alkalmakra.

Adél (22): Régebben Szombathelyre jártam, viszont amióta dolgozom, azóta szinte egyáltalán nem! Ez annak is köszönhető, hogy Körmend egyik szórakozóhelye a munkahelyem, így a hétvégéim soha sem szabadok. Viszont, ha kikapcsolódásra vágyom, akkor természetesen a barátaimmal és inkább hétköznap szoktunk eljárni.

Roland (20): Spárhoz, Piachoz, Hétemeleteshez, Kónyába. Mikor? Szombat a jellemző, igen.

Mennyire érzed magad „biztonságban” Körmenden? Gondolunk itt a közbiztonságra, szórakozóhelyekre, bűncselekményekre…

Zoltán: Nem tudom megkülönböztetni a biztonságot és a veszélyt, mert minden második héten történik valami balhé, ami jóformán az önbizalomhiányos, részeg aranyifjúk erőfitogtatásának tudható be.

Aladár: Mi minimum hárman megyünk “szórakozni”, így ez ad egyfajta biztonságérzetet. Néha előfordulnak balhék, sajnos az alkohol felpörgeti őket és ilyenkor meg akarják mutatni a világnak, hogy mennyire jól bokszolnak, mennyire erősek, szerencsére én és barátaim ezt eddig elég jól megúsztuk.

Adél: Nem mondom, hogy Körmenden nincsenek balhék, hiszen az emberek illuminált állapotban hajlamosabbak kötekedni, de én abszolút biztonságban érzem magam akár a munkahelyemen is.

Roland: Kevésbé, mint Pesten.

Hogyan jutsz haza éjszaka?

Zoltán: Mindig gyalog járok.

Aladár: Gyalog megyek haza mindig, egy kellemes sétával hazajutok, ilyenkor még az alkoholos mámor is enyhül.

Adél: Mivel Körmenden élek természetesen gyalog közlekedem, ha szórakozni indulok, itt ugyebár nincsenek távolságok, kis városról van szó.

Roland: Gyalog.

Ismersz történeteket Körmendről, miszerint valakit éjjel kiraboltak, megvertek?

Zoltán: Kisebb lopások heti rendszerességgel előfordulhatnak, ezen már senki sem lepődik meg, szerencsére a súlyos testi sértés ritka. A kocsmai balhék hála az Égnek nem érik el azt a szintet.

Aladár: Persze, ilyeneket mindenki ismer, de most hirtelen konkrét esetet nem tudok mondani.

Adél: Történetek mindig vannak, többségük pletyka, ezt tapasztalatból mondom. Természetesen biztos vannak, de szerintem nem túl gyakran fordul elő, hiszen itt nagyjából mindenki mindenkit ismer.

Roland: Sajnos igen.

Egy régi kérdés. Hány kocsma van Körmenden?

Zoltán: Minden választókörzetre jut legalább egy. 10-13 körzet lehet.

Aladár: Rengeteg, én azt szoktam mondani, kocsmák és a turkálók városa Körmend. 23-at számoltam össze.

Adél: Körmenden rengeteg kocsma van, pontosan nem tudom, de szerintem 20 felett biztosan. Bár attól függ, kinek mit jelent a kocsma. Én a saját munkahelyemre sem tekintek kocsmaként, valakinek lehet az, én degradálónak érzem ezt a szóhasználatot, de ez részletkérdés.

Roland: 35 kb.

Ide pedig az kell, ami még eszedbe jut a témáról…

Zoltán: Ez egy halott város…

Roland: Egy kocsmát három alkoholista is eltart már.