Németh Bence a Karak zenekar énekes-gitáros-hegedűs frontembere, akinek a dalszövegek is köszönhetők. Köszönjük Bence! Vele töltöttünk egy kellemes délutánt a könyvtárban, ismét a Bájoló-rendezvénysorozat egy állomásaként. Beszélgettünk kezdetekről, dalszövegekről, róla és másokról, emlékekről és jövőképekről.

Boros Ferenc, az estek állandó házigazdája, már jól tudja, hogy annyira a beszélgetések részévé vált a tipikus újságírói első kérdése, hogy elhagyhatatlan. Így most is feltette azt a bizonyos “első lépések” kérdést. A Bájoló vendégei mind nagyon fiatalon lettek megfertőzve azok által a művészeti ágak által, amit képviselnek. Bence sem kivétel, már 6 éves kora körül citerázni kezdett, s 8-9 éves korában zenekari tag is lett, mint citerás. Egy klassz népzenei koncert után végül mégis úgy döntött, lecseréli a citerát: hegedülni kezdett. Hallgattál már Karakot?! Nos, akkor tudod miről beszélek, ha azt mondom itt már nagyon bekúszott a népzenei vonal.

Az ihlető, inspiráló zenekarok között Bence is felsorolta a Kispált – tőlük egy dalt is eljátszott -, s Feri megjegyezte, hogy a Kispál vonal egyértelműen jól érzékelhető Bencéék zenéjén, de persze ez cseppet sem probléma, hiszen valljuk be, senki sem lehet ártatlan, aki ma a magyar alternatív zenei vonalba akar belekóstolni.Természetesen a fiatalon unottra hallgatott punk-rock irányzat Bencét sem hagyta békén: blink182 utánzatokkal indított anno régen.

 A zenekar nevének kérdése is mindig tipik. Ennek története röviden, tömören: random cigizés közben, random beszólás. Szerettek volna valami szó szerint állatit, s mivel a “Vakond” kicsit túl underground lett volna ( 🙂 ), így muszáj volt keresni valami kevésbé elmebeteget. 😀

A zenekar jelenlegi felállása: Németh Bence (gitár, ének, hegedű), Németh Balázs (dobok), Schüttönhelm “Süti” Tibor (tangóharmonika, trombita), Kapiller Mátyás (brácsa) és Papp Gábor “Kis Z” (basszusgitár).

A Bájoló idei utolsó alkalmán Poócza ‘Nonsense’ András eddigi életműve lesz terítéken, egy kislemez bemutatóval vegyítve. Március 10-én 17 órakor vár a könyvtár mindenkit, a szó szoros értelmében tárt kapukkal.