Itt voltam gimnazista. Itt ugráltam éretlen tizennégy évesen a színház előtti „taposós szökőkút” lapjain, ennek a városnak a parkjaiban róttam a köröket, amikor fogyási-lázban égtem, és itt álltam sorba az Andrássy úton óriási gömb fagyikért a “bűnözős” napokon. Itt dobáltam morzsákat a Körös-Élővíz-csatorna kacsáinak, akiknek a társaságában aztán elsírtam az első szerelmi bánatomat, majd itt csempésztünk be óriási iskolatáskákban chipset és üdítőt a moziba, és itt söröztem az iskola mögötti lepukkant kis kocsmában az osztályommal, miután papír szerint is megérettünk. Innen indultam el tizenkilenc évesen, hogy nyakamba vegyem a világot, de mindig ez marad az egyik hely, amit az otthonomnak hívok.

Budapesttől nagyjából három óra autóút távolságra, a dél-alföldi régió közepén terül el az 59 357 lakost számláló, 193,93 km² területű Békéscsaba, Békés megye székhelye. A belváros fölé magaslik az Evangélikus Nagytemplom, amely Közép-Európa legnagyobb protestáns temploma, és ahol jómagam is öt éven keresztül minden héten legalább egyszer megfordultam.

16 középfokú oktatási intézményével és az egyetemével igazi diákvárosnak számít, szép időben szinte hemzsegnek a fiatalok a sétáló utcán és a Csaba Centerben. Kávézók, fagyizók és éttermek érik egymást az Andrássy úton, a város minőségi kulturális életéről többek között a Jókai Színház és a Csabagyöngye Kulturális Központ gondoskodik, ősszel itt rendezik meg a méltán híres Kolbászfesztivált, valamint a Garabonciás Napok nevet viselő diákfesztivált, tavasszal pedig a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádét. Minőségi szórakozásban sosincs hiány, szórakozóhelyekben viszont annál inkább. Kocsmákban bővelkedik minden zegzuga, a diszkók és táncos szórakozóhelyek azonban eltűntek az évek alatt, talán a Műhely-Babylon az egyetlen, ahol táncolni is lehet, nem csak leülni néhány italra.

Ifjúsági véleménykutatásunk során – amely az éjszaki életet deríti fel a fiatalok nézőpontjából – most Békéscsabára látogattunk.

Hova jártok a városban szórakozni? A zenés helyeket, kocsmákat, esetleg házibulikat részesítitek előnyben? Van ezekben választék, lehetőség?

Joakim (22): Leginkább kocsmázni járunk. Van egy hely Békéscsabán, a Gólya Söröző, ami úgy 2016 óta lett felkapott, azóta oda járnak a legtöbben, főként a 15-23 éves korosztály. Pár hetente van diszkó is, oda nem igazán jár a mi társaságunk. Viszonylag sok hely van, főleg kocsmák, de nem igazán van élet a városban esténként. 2012-ben, amikor elkezdtünk feljárni az éjszakába, sokkal nagyobb volt az élet.
Anett (24): Én személy szerint a kicsit “finomabb” kocsmákat, vagy kisebb szórakozóhelyeket részesíteném előnyben (ilyen helyen dolgoztam). Zenés szórakozóhelyekből nincs nagy választási lehetőség, nagyjából hármat lehetne ide sorolni, de ebből a két nagyobba beengednek kiskorúakat is, ami eléggé le tudja vinni egy hely színvonalát szerintem.
Orsi (24): Leginkább az Éden Presszó nevű szórakozóhelyre jártunk, esetleg a Gólyába, Gardenbe. Inkább a beülős helyeket szeretjük, ahol lehet csocsózni is akár, de ritkán kedvünk támadt táncos helyhez is, azok viszont nagyon zsúfoltak. Békéscsabán szerintem kevés a lehetőség, főleg mivel minden adott helynek megvan a korosztálya, hogy melyik korcsoport jár oda, de alapból nem gondolom nagynak a választékot.
Barbi (22): Személy szerint én ritkán járok fel bulizni, viszont ha a korosztályomból másokat nézünk, ők leginkább a kocsmákat a diszkókat részesítik előnyben. Választék van, de nem gondolom, hogy elegendő és megfelelő lenne.
Gergő (20): Amikor nem társasozni vagy inni jövünk össze a baráti társasággal, amik kisebb házibulikba fajulnak, akkor a Gólya Sörözőbe szoktunk feljárni. Ez számít a legfiatalosabb helynek, oda jár a legtöbb ismerős 16-21 év között. Az Andrássy és a Belvárosi gimi kéz a kézben, jó barátként issza egymás borát, ebből a közösségből szoktak elég gyakran házibuli összeröffenések alakulni. Ezen a kocsmán kívül még az Elefánt Söröző, ami zenés helyként funkcionál, és szoktak lenni klubkoncertek is, általában blues, de sokféle program van (diszkók, karaoke, többféle zenei stílusból koncertek). Nemrég nyílt egy Game Pub nevezetű e-sport bár, ahová általában társasjátékozni vagy sörözni szoktunk beülni, ott viszont elég sok lehetőség van, és kellő mennyiségű alkohol után előszeretettel fizet be az ember egy VR-szemüvegre, vagy akár egy óra kockulásra PC-n, esetleg valami konzolon.

Mik a szórakozási trendek, népszerű helyek, hóbortok a lakóhelyeden? Mit és mennyit isztok, ha éjszaka szórakozni mentek? Mennyit vagytok hajlandóak költeni egy ilyen alkalommal?

Joakim: Általában a sörözőben találkozunk, de többször előfordul, hogy valakihez már átmegyünk előtte alapozni. Beszélgetünk, kártyázunk, iszogatunk, eléggé összeszokott társaságunk van. Ma már érett fejjel nem iszunk össze mindent, így rendszerint két különböző ital/fő, de van, mikor becsúszik 3-4 féle, de az ritka. Én csak gin tonikot iszok, de több ismerősöm whiskyezni vagy sörözni szokott. Ha nem számolom, hogy kiket hívok meg, akkor a saját költségem körülbelül 2500 Ft alkoholra egy éjszaka alatt.
Anett: A fiataloknál minden este egy bemelegítéssel kezdődik valamelyik kocsmában, ebből nagyjából minden második utcára jut egy, valószínű azért, mert a nagyobb helyeken jóval drágább az alkohol. A jelenlegi legnépszerűbb helynek a Babylont, mostani nevén Műhelyt mondanám, de nekem nem sokszor voltak pozitív élményeim ezen a helyen. Sok a részeg kiskorú, zsúfoltság a tánctér és környékén, többször voltunk szemtanúi balhéknak is.
Orsi: A népszerű helyek szerintem azok, amiket előbb is felsoroltam, illetve talán a Dublin, régebben a Babylon. A trend az ivászat, csocsó, billiárd. Mi nem igazán voltunk a nagy piás társaság, nem azok a típusok vagyunk, akik a sárga földig leisszák magukat. Inkább megiszunk egy-két sört és beszélgetünk, maximum néhány rövid, ha szülinap vagy más különleges esemény van.
Barbi: A szórakozás egy este alatt általában zenehallgatásból, csocsóból, illetve dartsból áll. Persze, ha más fiatalokat veszünk figyelembe, ők inkább az ivást és bulizást kedvelik, mintsem a lazább bulikat. Inni változatos, hogy mit szoktunk, de leginkább a röviditalokat kedveljük. A hölgyek inkább az édesebb likőrökre vevők, valamint a vodkára, az urak esetében pedig nyilván a sör és a whiskey fogy leginkább.
Gergő: Tavaly épült meg a Békéscsaba belvárosában végigfutó Élővíz-csatorna melletti stég. Ha jó az idő, nyáron teli szokott lenni. Ez úgy néz ki, hogy akár 40-60 ember kiül a partra a többemeletes deszkapalánkokra, JBL-ről zenét hallgatnak, és mindenki cigizik, piál, tép ezerrel. Ahol lehet „fiatalosabb közegben” bulizni vagy táncolni, az nagyjából csak a Babylon, vagyis most már Műhely Pub, de mindenki csak „babszi”-ként emlegeti. Népszerű hely az én közösségemben a már említett Gólya, a Game Pub, de a lecsúszott emberek, akik a hajnal fényétől sem rettegnek, végül az Édenben kötnek ki. A mennyiről inkább nem ejtenék szót, ez az alkalomtól, az évszaktól, az élethelyzeti krízisemtől és a bolygók állásától is függ. A milyen nedűt fogyasztunk kérdésre adott válasz elég széles spektrumom mozog, mert ahogy a rómaiak megmondták, a változatosság gyönyörködtet, de általában ami csúszik az a búzasör, vodka, bor, télen Becherovka.

Mennyire érzitek biztonságban magatokat a városban éjjel? Hallottatok-e balhékról, bűnesetekről? Találkoztok-e az éjszakai kalandok során kábítószerekkel?

Joakim: Mivel nálunk nagyon idősebbek nincsenek éjszaka a városban, vagy ha vannak is, azoknak is benőtt már a feje lágya, így nem igazán van mitől tartanunk. A fiatalok, 15–18 év közöttiek néha összeszólalkoznak, de csak ritkán fordul elő szóváltás, még ritkábban az, hogy egymásnak esnek. Komoly baja még nem igazán történt senkinek. A kábítószer viszont ma már mindennapos dolognak számít az éjszakában. Kábítószer alatt 90%-ban a fűre gondolok. Hihetetlen mennyien fogyasztják és szinte nincs este, hogy ne csapja meg az orrunkat a szaga. Hülye lennék azt mondani, hogy mi is szívjuk, de viccet félretéve, mi nem élünk vele, viszont az tény, hogy az elmúlt két évben nagyon elterjedt és bárki tud magának venni, többször nappal az utcán is látom, hogy nyilvánosan fogyasztják.
Anett: Amikor legutoljára (igaz ennek vagy öt éve) voltunk a barátnőmmel a föntebb már említett Babylonban, még majdnem belekeveredtünk mi is egy balhéba, ugyanis két srác szerintünk egy lány miatt veszett össze, és elég durván meglökték barátnőmet a veszekedés hevében. Kábítószer nagyrészt jelen van minden helyen; kinti sarkokon vagy fa mellett cigizgető emberek, vagy a wc-ben szipákoló lányok látványa nélkül egy buli nem az igazi…
Orsi: Balhék mindenhol vannak, de én viszonylag biztonságban éreztem magam mindenhol, pláne, hogy nagy társasággal voltunk. Néha hallani egy-két verekedésről, de semmi vészes szerintem. Egyszer biciklivel mentem haza éjjel, és a piacnál valaki utánam futott, de szerencsére csak “vicces” akart lenni. Ami félelmetes, hogy kevesen vannak az utcán, így nincs lehetőség segítséget kérni, ha bármi baj történne. Kábítószerrel én soha nem találkoztam.
Barbi: Az esti biztonság mindenhol változó. Szerintem a mi környékünk biztonságosabb, mivel nálunk minden este járkálnak a rendőrök, valamint biztonsági kamerák mindenhol vannak, így ritkán fordulnak elő bűnesetek és balhék. Kábítószer a világ minden részén van, de nem igazán jellemző a városban.
Gergő: Én teljes biztonságban érzem magam, hiszen kerülöm a proli helyeket, ahova a züllött emberek járnak. Néha-néha vannak verekedések, de tényleg nem tudok ezekről, mert nem mozgok ilyen körökben. Keményebb kábítószerekkel még sosem találkoztam, amit szoktunk látni, az csak a fű.

Hogyan és kikkel mentek szórakozni, majd miként juttok haza? Gyalog, taxival, esetleg tömegközlekedéssel? Melyik a legpraktikusabb?

Joakim: Ahogy mondtam, van egy összeszokott társaságunk, rendszerint ugyanúgy vagyunk, a nemek aránya fele-fele. Valaki mindig autóval van, így azzal közlekedünk odafelé és hazafelé is. Szigorúan nem fogyaszt alkoholt a sofőr soha!
Anett: Éjszakai tömegközlekedés egyáltalán nincs, így helytől függően taxival vagy gyalogosan kell hazamenni. Az én baráti társaságomnak és nekem egyszerű volt, ugyanis a Dublin Music Pubban dolgoztam és csak egy utcára laktam tőle. Így egy-egy buli előtt bealapozva, valamint buli után nem volt nehéz hazasétálni, viszont ha már a Babylonba mentünk, csak és kizárólag taxival mentünk haza, hisz elég sok részeg mászkál hajnalban, valamint nem ritka a kéregetés sem.
Orsi: Barátokkal mentem, vegyes társaság mind korban, mind nemben. Van, aki kocsival jött, van, aki biciklivel, másokat a szülők hoztak. A tömegközlekedés abszolút nem praktikus, mivel fél 11 magasságában elmegy az utolsó busz is. Autóval jönni se az, hiszen akkor egy sört sem lehet meginni. Szerintem a taxi-szülő a legjobb megoldás, mi mindig megosztottuk, hogy kinek a szülője jön értünk, és hazavittük a másikat, így a legbiztonságosabb szerintem.
Barbi: Leginkább baráti társasággal érdemes bulizni járni. Akik olyanok, hogy ivás után is képesek biciklire ülni, azok azzal mennek, de mi személy szerint gyalog járunk, taxival csak nagyon kivételes esetben.
Gergő: Gyalog vagy biciklivel szoktunk menni, Békéscsabán nincsenek nagy távolságok. Szerintem ez a legpraktikusabb.

Mesélj egy rövid történetet, személyes sztorit az éjszakai élettel kapcsolatban. Örömök és bánatok is jöhetnek!

Joakim: Vicces sztorim nagyon sok lenne, de azoknak semmi tanulsága, hiszen bárki jól tudja magát érezni, főleg, ha iszik egy kicsit. Egy szomorú történet jutott eszembe, ami tanulságos és sosem felejtem el. Pár éve sétáltunk haza reggel 5 felé egy kocsmából, és a belvárosban a bevásárlóközpont (Csaba Center) mellett haladtunk el, amit egy elég széles útszakasz választ el a túloldali “parkosított” területtől és buszmegállótól. Már a Centernél láttuk, hogy a túloldalt fekszik valaki a fűben, és nevettünk is először, hogy valakinek jól sikerült az estéje. Ahogy haladtunk felé, eldöntöttük, hogy megnézzük minden rendben van-e vele, de nem jutott eszünkbe, hogy baj van az illetővel. Mikor odaértünk hozzá, már csak egy kihűlt férfitest tárult elénk. Hányan elmehettek mellette, ugyanazzal a gondolattal, hogy biztos csak ivott? A mentősök megállapították, hogy agyvérzésben hunyt el. Egy ötvenes éves férfi volt, szépen felöltözve, valószínűleg munkába tartott.
Orsi: Lehet, hogy nem túl érdekes, inkább tény. Számomra elkeserítő, hogy a mi korosztályunk mennyire kikopott. Valahol a 14-15 éves fiatalokba botlunk, máshol a nálunk idősebb, akár negyvenes, ötvenes korosztályba. Például egy farsang alkalmával beültünk az Édenbe és körülöttünk tele volt középkorú éves emberekkel, ami elég lelombozó, hiszen azért is menne az ember szórakozni, hogy akár ismerkedjen, de így ez elég nehéz.
Barbi: A legutóbbi bulin amin voltam, eléggé jól éreztem magam, és hála Istennek minden problémamentes volt. A párommal mi egy nyugis helyre járunk bulizni, balhé nem jellemző rá, ezért is szeretjük annyira. Ittunk, csocsóztunk és dartsoztunk, aztán eltelt az este és hazamentünk pihenni.
Gergő: Egy meleg nyári éjszakán kezdődött minden… Akkor még mit sem sejtve ültünk mámoros bódulatban pár doboz olcsó sör társaságában a stég deszkapalánkjain, amikor egyszer csak nagy kiabálásra kaptuk fel a fejünket. Hirtelen üvöltözésbe torkollott az összegyűlő tömeg, két kis srác (kb. 15 évesek lehettek) egymásnak esett. Az egyik annyira behúzott a másiknak, hogy ömlött a vér az orrából. Az est további felében két gangre szakadt a társaság, volt egy team Danika és egy team Dominik. Fenyegetések, üvöltözések sora volt megfigyelhető, még a „békéscsabai” maffia is be lett vonva valahogy a témába, és Danika félhetett is, mert holnapra úgy volt, hogy meghal az egész családja, mert Dominik apja Békéscsaba maffiavezére. Na szóval ja, durva dolgok vannak itt az Isten háta mögött.

Forrás: Wikipédia

Milyen szórakozási lehetőségek vannak szerinted Békéscsabán azoknak, akik nem szeretnek kocsmázni, bulizni?

Joakim: Akik nem szeretnek kocsmázni vagy bulizni, azoknak a város által nyújtott többi szórakozási lehetőség adatik meg. Ha eltekintünk a gyorséttermektől, könyvtáraktól és hasonló dolgoktól, amikből mindenhol van, akkor nekem egy hely jut eszembe, a Game Pub. Ahogy a neve is mutatja, ez tényleg egy pub, ahol ki tud kapcsolni az ember. Lehet italt fogyasztani snackkel és minden korosztály ki tud kapcsolni akár társaságban, akár egyedül. Óriási mennyiségű társasjáték, illetve számítógépek, Xbox, PS és VR van. Ez egy elég egyedi dolog, hiszen az országban is nagyon kevés hasonló hely van.
Anett: A Csaba Center bevásárlóközpontban, valamint a sétáló utcán (Andrássy út) található kávézók is elég jó találkozóhelyek lehetnek. A Csaba Gyöngye Kulturális Központ is szokott programokat, koncerteket szervezni, ha valaki arra vágyik, de ha egy kicsit tágabb fogalomban értjük, akkor van mozi, színház, még paintball pálya is.
Orsi: Sajnos szerintem elég kevés a kulturális program. Egy színházunk van, ami viszont színvonalas, illetve a Városházi Esték, esetenként programok a Csabagyöngye Kulturális Központban, de alapvetően majdnem minden program fesztivál jellegű, ahol a hangos zene, ivászat, bulizás van hangsúlyban, így szerintem kevés lehetősége van azoknak, akik nem ezt preferálják.
Barbi: Nem sok ilyen lehetőség van, szinte semmi.
Gergő: Szórakozási lehetőség azoknak, akik nem szeretnek kocsmázni-bulizni szerintem a Game Pub. Be lehet ülni játszani az összes társasjátékkal a világon, lehet kockulni, VR-ozni, autót vezetni, stb.

Mennyire vannak a városban tematikus bulik? Például amiken csak a 2000-es évek popzenéjét játsszák, vagy rockzenét?

Joakim: Nyílt egy új hely, a Mamma Mia, ahol havonta többször is van retro buli, kifejezetten a középkorosztálynak, illetve a Csehó nevű romkocsmában rendszeresen van élő rockzene, úgyhogy a retro vagy épp rock kedvelőinek is megvan a megfelelő kikapcsolódási lehetőség, annak megfelelő környezetben.
Anett: Tematikus buli elvétve szokott lenni a legtöbb szórakozóhelyen, de ezek gyakorisága két-három havonta egy, ugyanis legtöbbet a mai “disco” zenéket játsszák.
Orsi: Mivel én ezeket soha nem kerestem annyira, így nem igazán vagyok tisztában ezzel, de tudtommal vannak olyan szórakozóhelyek, ahol tartanak hasonló jellegű bulikat, illetve egyre elterjedtebb, hogy farsang, halloween, vagy más alkalomból találhatunk programokat.
Barbi: Sajnos kevés ilyenről hallottam.
Gergő: A Dublinban volt múltkor High School Musical témájú buli, ezen kívül nem nagyon láttam még ilyet sajnos, kivéve persze az ünnepeket. Az Elefántban szokott lenni a blues koncerteken kívül Retro Disco, ahol 2000 előtti dalokat szokott játszani egy állandó DJ, de ennyi.

Források:

globalplaza.hu

Kiemelt kép: termalfurdo.hu