Mennyire érzed magad biztonságban a lakhelyeden? Éjjel egy buli után gyalogolsz, vagy taxizol, még ha csak pár kilométerről is van szó? Voltál már szemtanúja támadásoknak, rablásoknak? Ifjúsági véleménykutatás a biztonságérzetünkről, második célpontunk Hajdú-Bihar megye székhelye, hazánk második legnépesebb városa, Debrecen.

Az amúgy sem problémamentes Debrecen fiataljainak biztonságérzetét egy ideig az itt működő menekülttábor sem növelte. Habár ez a veszélyforrás mára megszűnt és a tábort bezárták, ezzel a lakosság fellélegezhetett, a baj továbbra sem szűnt meg. Kutatásaim során két megdöbbentő történetre bukkantam, amely remélhetőleg sokkal nagyobb óvatosságra inti nemcsak a fiatalokat, hanem minden korosztályt.

F. Cs. (16 éves, tanuló) így számolt be élményeiről:

Ért már téged bármiféle atrocitás esetleg egy buli alkalmával vagy akár a hazaúton?

Egyszer, pontosan 2015. december 4-én, egy Piac utcai szórakozóhely előtt belénk kötöttek.

Pontosan mi történt?

Három barátommal (két fiú, egy lány) voltunk a Pince Café&Music Clubban egy buliban, és kint az utcán belénk kötött négy srác, de csak szóváltás volt, elmentek. Majd később az egyik barátommal magára hagytuk az épp beszélgető fiút és lányt, mivel arra kértek minket. 10-15 perc múlva, mikor visszaértünk, akkor a srác már ott feküdt egy kapu előtt a földön összeverve. Odarohantunk és a lány mondta, hogy visszajött a négy srác (18 évesek voltak) és ismét beléjük kötöttek, valamint megverték a barátunkat. Míg ezt mesélte, ismét jöttek vissza és oda akartak menni a megvert sráchoz, de mi ezt nem hagytuk. Újra jött a szóváltás, elkezdtek lökdösődni, majd az egyik előrántott egy rugós kést és ránk fogta. Mire a lány, aki velünk volt, felpattant és nekiment az egyiknek, mi ez idő alatt tudtunk hívni segítséget. Jött egy srác szerencsére, olyan 24 év körüli és rájuk támadt. Mi addig elhoztuk onnan az összevert haverunkat és a lányt. Ezután még volt egy kis szóváltás, de arrébb álltak.

Hogyan tudtátok feldolgozni az eseményeket, illetve befolyásol-e titeket a bulizásban?

Nem vagyok egy olyan ember, aki ezek után fél elmenni bulizni, vagy parázik valami miatt, de azóta nem nagyon van kedvem szórakozóhelyekre járni. Szerencsére nekem nem esett bántódásom, de a barátomnak még jó néhány napig lila foltok voltak a szemei alatt.

Mi a helyzet a lányok körében? Ők vajon mennyire érzik magukat biztonságban itt Debrecenben? Erről Anna (16 éves, tanuló) mesélt nekem:

Általában mennyire érzed magad biztonságban Debrecen utcáin, amikor tömegközlekedésen utazol, vagy esetleg gyalog kell menned valahová?

Debrecen nem túl nagy város, sajnos mégsem tudom azt mondani, hogy veszélytelen, néhány rossz tapasztalat miatt. A gyalogos -és tömegközlekedés is tartogathat kellemetlen meglepetéseket napszaktól függetlenül.

Milyen személyes tapasztalataid vannak ezzel kapcsolatban?

Az első kellemetlen élményem egy séta közben ért a Nagyerdő környékén. Siettem hazafelé valamikor késő délután. Zenét hallgattam és nem is figyeltem, hogy mi történik körülöttem. Aztán hirtelen egy srác megragadta a kezem, én azonnal megtorpantam és kihúztam a fülemből a fülhallgatót. Ekkor vettem észre, hogy nem egy, hanem három fiú áll körülöttem. Először dicsérő szavakat kaptam, aztán ízléstelen bókokat, ezután már erőszakosabb közeledést is. A szavaik összefolytak és már-már eluralkodott rajtam a pánik. Sose gondoltam volna, hogy valaha ennyire hálás leszek egy éppen arra tartó kocogó férfinek, aki annyira meglepte a csapdába ejtőimet, hogy volt időm kirántani a karom és a zebráig futni.

Mit tanácsolnál azoknak a lányoknak, akik hasonlóképpen egyedül, gyalog kénytelenek hazamenni? Mire érdemes odafigyelni?

Elsősorban azt tanácsolnám, hogy ne menjenek egyedül! De ha kénytelenek egyedül megtenni a hazáig vezető utat, akkor mindenképp a forgalmasabb helyeket válasszák, ahol több ember mozog. Tartsanak maguknál paprika spray-t. Ha úgy érzik, hogy valaki közeledik feléjük vagy követi őket, akkor pedig hívjanak fel valakit a mobiljukon. Viselkedjenek magabiztosan, sétáljanak határozottan és ne mutassanak félelmet vagy bizonytalanságot!

Kiemelt kép: debrecen.hu