Egymás szájába hánynak, igen, jól olvasod, vagy Danny Trejo lábát masszírozzák leginkább csupasz vakondokra emlékeztető lények, esetleg kövér, vicsorító férfiak (?) széken ülve levitálnak és artikulálatlanul üvöltenek, ki tudja miért. Ezek mind a Cool 3D World attribútumai, persze ettől még nem értjük a dolgok mibenlétét, már ha van értelmük egyáltalán, vagy az egész csak az emberi befogadóképesség, az elme terhelhetőségének tesztje?

A videók hatásmechanizmusa kétségbevonhatatlan, valamilyen reakciót kiváltanak az emberből, legyen az olyan ősi és zsigeri, mint az undor. Ezekkel egyedül megbirkózni nehéz, mert a legerősebb gondolat a nem értés, az “ez miért?”.  Hol máshol, mint a YouTube-on próbálják megfejteni az értelmét, számos reakció született a Cool 3D Worldre, amiben leginkább a döbbent tekintetek, a szemeltakarások és a válaszok nélkül maradt kérdések dominálnak. Mit jelent ez valójában?

Minden videó megnézése erős zavarodottságot hagy maga után, vannak igazán ütős és hatásos alkotások. Ütemesek és látványosak, erős ismétlődés-mechanizmusuk van. Az is megfigyelhető, hogy az animációk látványában tetten érhető a fejlődés, kidolgozottabbak a karakterek, a részletek, ettől még szürreálisabbá, sokkolóbbá válik az egész. Mint a horrorfilmekben, amikor az emberekre hajazó dolgokat formálják torzzá, hasonlítanak ránk, rólunk lettek mintázva, csak valahol elcsúszott a dolog, valami rémálomszerűbe vált. Jon Baken, az egyik alkotó így nyilatkozott arról, hogy mit akarnak elérni, mi vezérli cselekedeteiket akkor, amikor megalkotják 3D-s animációikat: “Állandóan azon vagyunk, hogy saját magunkat hajtjuk előre. Végtelen mennyiségű tanulnivaló van még, és alig érintettük a felszínt. Ami a közönséget illeti, igyekszünk meglepni az embereket, vagy mást mutatni nekik, mint egy tökéletesen ábrázolt tér.”

A 3D-s animációs projekt két ember nevéhez köthető: Brian Tessler és Jon Baken gyártja az erős torzításokkal és felettébb groteszk képekkel dolgozó videókat. Brian 2013 óta aktív a weben, míg Jon, aki zenész és animátor, 2015-ben posztolt először. 2015 nyarától dolgoznak együtt, akkor kezdték el a zenei és vizuális ötletek cseréjét, és még ez év szeptemberében rakták ki első animációjukat. Azóta YouTube-on közel 200.000 feliratkozójuk van, de Instagramon még ennél is többen követik munkásságukat, 392659-en. Külön csatornával is rendelkeznek, Brian Brian néven van fent az ismert videómegosztón, míg Jon Baken popcorn10 alatt érhető el. Az bátran kijelenthető, hogy a saját csatornáik egyfajta szárnypróbálgatások voltak, igazán a Cool 3D World alatt teljesedtek, illetve teljesednek ki. A videók alapötleteit barátaikkal folytatott beszélgetések adják, vagy filmek, zenék hatására alkotnak. Minél bonyolultabb látványvilágot akarnak létrehozni, és azt zeneileg a legtökéletesebben megtámogatni.

2016-ban a páros három kedvenc videója a következő volt: A Life Well Lived (Jól élt élet), mely megmutatja egy karakter életét: ahogyan szerelembe esik, dolgozik, majd a másik mellett öregszik meg, persze az egészet nem a szokványos köntösbe csomagolták, annál ez jóval szürreálisabb. A második a Worlds (Világok), itt a zeneiség pontosan olyan fontos, mint a látvány, úgy is mondhatnánk, kéz a kézben járnak, de ember legyen a talpán, aki ebből a látszólagos katyvaszból valami értelmet kiolvas. A személyes kedvenceik listáján a harmadik a The Healer, vagyis A Gyógyító, de hogy kit gyógyít meg, az már más kérdés.

Ezek már több, mint kétéves alkotások, nézzünk pár frissebbet, hogy kellő új vizuális ingereket kapjunk.

Talán mind közül a legdurvább alkotás a We Will Rock You címet viseli, az egyik legismertebb Queen-szám mintájára, hiszen ugyanúgy kezdődik, a dobolós, tapsolós résszel. Aztán egészen más vége lesz, amire már tényleg nehéz, lehetetlen szavakat találni…

Megfelelő konklúzió nincs, újabb kérdések viszont vannak, ám rájuk válaszok sehonnan se érkeznek. Az alkotók szándéka nyilvánvaló: a határok feszegetése, az emberek meglepése, sokkolása. Egy-két percben minél erősebb reakciókat kiváltani. Hogy minek nézik ezeket emberek, és miért született erről egy cikk? Azt én sem tudom megmondani. De rád is hatással voltak, nem?

Kiemelt kép: youtube.com

Felhasznált források:

http://www.dazeddigital.com/artsandculture/article/32813/1/enter-the-3d-world-where-nightmares-comes-true

https://knowyourmeme.com/memes/sites/cool-3d-world