Az elmúlt években óriási népszerűségnek örvendenek a DIY (Do It Yourself), vagyis a „csináld magad” videók a közösségi médiában.  Ezek azok a rövid, sokszor értelmetlen videók, amiket akkor is megnézel, ha már az első három képkocka után úgy érzed, kiégett az agyad.

Akadnak köztük olyanok, amiket lementesz, hogy majd egyszer kipróbálod, aztán sosem jön el az ideje. És léteznek azok, amiket ki is próbálsz, de rá kell jönnöd, hogy nem is olyan könnyű elkészíteni azt a szuper omlettbe forgatott szendvicset anélkül, hogy ne káosz süljön ki az egészből.

A DIY videók tehát jól bemutatják, mit NEM szabad kipróbálni otthon, vagy ha mégis kipróbálod, hogyan nem fog neked sikerülni. Ettől függetlenül viszont működnek, és egyre több olyan YouTube csatorna, Instagram- és Facebook oldal van, amik ilyen videók gyártására álltak rá. Amióta pedig világjárvány van, pláne népszerűek, mert az emberek úgy kezdtek elmerülni a használhatatlan lakberendezős és dekorációs tippeket osztogató videók sűrűjében, hogy észre sem vették, soha nem is fogják megcsinálni a műanyag kanalakból épített sasmadarat.

Természetesen ezt a videók megrendelői és készítői is tudják, a lényeg csak az, hogy a néző kattintson, és minél több időt töltsön el az oldalon. Utóbbi pedig főként a YouTube esetében fontos, hisz ott a klikkeléssel szemben fontosabb a videó nézésével eltöltött idő (ugyanis ha többet lát egy videóból a néző, akkor több reklámmal is találkozik, ami után a feltöltő pénzt kap), márpedig óriási erő kell hozzá, hogy az ember ne akarja kikapcsolni a videót, ami egy középen kilyukasztott sajtdarabból készült szívószálat mutat be.

A legnépszerűbb ilyen oldal a 5-Minute Crafts, aminek YouTube-csatornáján jelenleg 77,2 millió feliratkozó van. A Troom Troomnak kicsivel több mint 23 millió, a Blossomnak 12,6 millió, a BuzzFeed tulajdonában álló Niftynek viszont csak 1,77 millió. Utóbbival szemben a Troom Troom egyébként Ukrajnából indult, a 5-Minute Crafts pedig orosz tulajdonban van.

A probléma nem is a kanalakkal meg a szívószálakkal van, hanem az olyan ötletekkel, mint például hogy az égett sebre fogkrémet érdemes kenni, mert az enyhíti a fájdalmat.

Két YouTuber, Jarvis Johnson és Ann Reardon pont ezek miatt igyekszik lerántani a leplet ezekről a life hackkekről.

diy_videok_f21
Jarvis Johnson (Kép forrása: tubefilter.com)

Jarvis Johnson videóiban megközelítéssel igyekszik a 5-Minute Crafts csalásait leleplezni, amiről még a „That Creative Life” podcast egyik epizódjában is beszél. Ebben Johnson elmagyarázza, ahhoz, hogy több pénzt kereshessen a YouTube-on, a csatornának következetes tartalmat kell előállítania. Vagyis minél több videót ad le az 5-Minute Crafts csatorna, annál több pénzt keres a cég.

Videóiban a fent említett tartalomgyártó legfurcsább hackjeit veszi át, és kommentálja őket. Néha még maga is kipróbálja ezeket, hogy megnézze, valóban működnek-e. Jókedvű személyiségével és poénjaival Johnson összes videóját öröm nézni.

Az egyik videóban például egy 5 perces Crafts-hacket néz meg, ami megtanítja, hogyan készítsen grillezett sajtot konyhai eszközök nélkül. Csak tegyen egy szelet sajtot két szelet kenyér közé, majd teljesen csomagolja be a szendvicset alufóliába. A legtöbb ember, aki nem fér hozzá tűzhelyhez, kenyérpirítóhoz vagy mikrohullámú sütőhöz, egyszerűen hideg szendvicsként eszi meg a sajtot és a kenyeret. A 5-Minute Crafts azonban azt tanácsolja, hogy az alumíniumfólia mindkét oldalán vasalóval készítsenek rögtönzött grillsajtot.

Ez a tanács nemcsak veszélyes, de nem is működik. Johnson megmutatja nézőinek, hogy bár a kenyér külseje megsül, a belseje teljesen pirítatlan marad. A végeredmény undorítónak tűnik, és a nézők jobban tennék, ha lemondanának a grillsajtról, és más vacsorát választanának, ha nem férnek hozzá a konyhához. Ráadásul a furcsa hackek nagy része, úgy tűnik, gyerekeknek szól, ettől pedig különösen veszélyes néhány 5 perces kézműves videó.

Johnsonhoz hasonlóan Reardon is leírja közönségének, hogy a sok félinformációval és kattintással teli videók lényege az, hogy a felvételek elterjedjenek és több pénzt keressenek velük. Az olyan „vírus” videók azonban, mint amilyeneket a 5-Minute Crafts készít, rendkívül károsak lehetnek.

Reardon egy olyan tippet mutat meg a 5-Minute Crafts YouTube-oldalról, amely azt javasolja, hogy helyezzünk fogkrémet az égési sérülésekre. Ebben azt állítja, hogy a fogkrém csillapítja az égést és enyhíti a fájdalmat, azonban Reardon megmutatja, hogy  a Colgate arra figyelmeztet a weboldalán, hogy a fogkrémek súroló- és tisztítószereket tartalmaznak, amelyek irritálhatják a bőrt és égési sérüléseket okozhatnak.

De akkor mégis miért bohóckodnak ilyen videókkal ipari méretben?

Medium magazin becslése szerint a 5-Minute Crafts évi 2–34 millió dollár közötti összeget szed össze, amit 550 dolgozó és havi 1500 videó segítségével hoznak össze 40 Facebook-oldalon, összesen 10 nyelven. Vagyis rengetegen dolgoznak azon, hogy olyan nonszensz videók jöjjenek létre, mint az alábbi, ami azt mutatja meg, hogyan készíthetsz egy sima főtt tojásból egy kicsivel nagyobb, kék tojást.

A fenti videóban csak azt felejtik el elmondani, hogy mégis mi értelme van annak, hogy napokig áztatunk különböző dolgokban egy nyomorult főtt tojást, hogy végül legyen egy pár százalékkal nagyobb térfogatú kék tojásunk, aminek feltehetően ecetes cukor íze van, és tele van festékkel; vagyis nincs ember, aki meg akarná enni.

Persze vannak aranyos és hasznos videók is közöttük, de a legtöbbet sosem akarnánk kipróbáni.

Forrás: lawfareblog.com, mediummagazine.nl

Kiemelt kép: youtube.com