Ma már nagyon sok könyv, számítógépes program, mobilapplikáció áll rendelkezésünkre egy-egy idegen nyelv elsajátításához (de természetesen egy jó tanárt egyik sem múlhatja felül). Aztán miután elértük a vágyott szintet, jöhet a sokak által kitűzött cél, a sikeres nyelvvizsga..

Bár az egyik legfontosabb dolog a mai világban ennek a papírnak a megszerzése, de mi történik ezek után? Akik nem azért szerezték meg, hogy külföldön találjanak munkát, azok hogyan hasznosítják vagy bővítik tudásukat? Biztos sokan vannak, akik eredeti szinkronhanggal nézik ezek után a filmeket és sorozatokat, vagy a külföldi könyveket, híreket első kézből olvassák, de társalgásban nem igazán tudják használni, pedig az lenne az egyik legfontosabb.

Számos olyan applikáció van, amely a nyelvtanulásban segít, azonban ebben a cikkben mi most a kevésbé ismertek terepére lépünk: a Duolingót manapság szinte már minden tisztességes nyelvtanuló ismeri, de utána következik egy űr – vannak mások? Vannak másfélék? Miben rosszak azok az alkalmazások és miben jók? Ebben segítünk most.

Tehát én egy olyan típust szeretnék bemutatni, amelyben anyanyelvi beszélők segítségével sajátíthatjuk el, vagy bővíthetjük tudásunkat elsősorban valós kommunikációra alapozva, de akár gyakorolhatjuk is a már meglévő ismereteinket. Tehát a Duolingóval ellentétben ezeknél az alkalmazásoknál nem indulhatunk abszolút a nulláról, legalább annyi előzetes tudás kell, ami a társalgáshoz szükséges.

Anygram : Make Global Friends

Első ilyen alkalmazás az Anygram. Ezen belül lehetőség van a chatelésre és a levelezésre is. A keresés során beállítható, hogy milyen anyanyelvű egyént keresünk, de lehet keresni az alapján is, hogy milyen nyelvet tanuljon a keresett személy.

Megoszthatjuk saját történetünket is: képeket és gondolatokat, de talán az egyik legjobb ötlet, hogy lehetőség nyílik egy-egy mondat vagy kifejezés megosztására, amivel anyanyelvi szinten beszélők javítják ki elrontott mondatainkat. Természetesen ez fordítva is így van, az app pontokkal jutalmaz, ha magyart javítunk másoknak. Ezek a pontok elsősorban azért fontosak, mert általuk fordítói segítséget lehet kérni a beszélgetések során. Azonban a pontok elfogytával sajnos az újabbakért fizetni kell már.

 

Okapi

Sajnos itt a keresés során nem lehet beállítani, hogy az adott nyelven belül anyanyelvi beszélőket vagy csupán csak azt tanulókat keresünk, ugyanakkor a főoldal egy térkép, amelyen ha nem is teljesen pontosan, de terület szerint kereshetünk társalgási partnert. De indíthatunk csoportbeszélgetést is bármilyen témával kapcsolatban.

Speaky

Szerintem ez az egyik legjobb ilyen alkalmazás, azonban ez is rendelkezik az egy hibával. A beszélt és tanulni kívánt nyelvek beállítása után ugyanis az alkalmazás két csoportra szedi a lehetséges személyeket, anyanyelvi és nem anyanyelvi beszélőkre. Ezzel kapcsolatban azonban az a probléma, hogy az első csoportból kizárja azokat, akiket esetünkben nem a magyar nyelv érdekel. Így ha az adott nyelven belül éppen nincs magyarul tanuló személy, pusztán csak olyanokkal lehet beszélni, akik hozzánk hasonlóan esetleg németül vagy angolul szeretnének tanulni. Ezt valamennyire azonban kárpótolja, hogy megtekinthetjük mindenkinél, hogy az adott nyelvet milyen szinten beszéli egy a mobiltelefon térerejére emlékeztető ötfokú skálán. Másik pozitívuma, hogy folyamatosan látjuk, hogy kik aktívak éppen.

A társalgásban való fejlődéshez mindegyik app hasznos, hiszen segítségükkel a többször használt szófordulatok jobban rögzülnek, ráadásul nem irodalmi nyelven beszélgetünk, hanem a köznapi életben is használt formában, így a nyelvórákról hiányzó köznyelvi, szlenges tudás is könnyen felszedhető. Bár igaz, hogy főleg írásban történik a beszélgetés, de akkor a gyakorlás akkor is gyakorlás, ami minden esetben csak pozitív.

Ezekben az alkalmazásokban rejlő lehetőségeket akkor tudnánk a legjobban kihasználni, ha találnánk olyan anyanyelvi szinten beszélő személyt, aki magyarul szeretne tanulni, mivel ilyenkor könnyebben tud az ember segítséget kérni: mit jelent az adott szó, vagy kifejezés, esetleg abban a szituációban mivel kéne helyesen kifejezni magunkat. Sajnos azonban a magyar nyelv nem tartozik a népszerűek közé az ilyen alkalmazásokon.

A legnagyobb népszerűségnek természetesen az angol örvendhet, a legtöbb anyanyelvi beszélő angol nyelvterületről származik. De a népszerűség igaz arra is, hogy a legtöbben ezt a nyelvet akarják elsajátítani.

De természetesen az angolszász kultúrkörön kívül is vannak itt a világ minden tájáról felhasználók. Idegen kultúrákat ismerhetünk meg és általában érdeklődési kör alapján is szűrhetjük az embereket, de van lehetőség hanganyag vagy telefonhívás elindítására is.