Hazánkban méltán ültethetünk nagy reménypalántákat a Debrecenből induló, feltörekvő rock és punk zenekarokba, hiszen úgy tűnik az elmúlt évtizedek alapján, hogy nagyszerű “termőterületnek” bizonyul a kelet-magyarországi nagyváros.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk a helyi bandáról, a Bad Habit-ről, mely a zenei körképünk feltörekvő zenekarainak listáján a hatodik helyet foglalhatta el. Most pedig új, Táncolj! című számuk kapcsán egy nagyobb portré formájában megtudhattuk a legfontosabb dolgokat a csapatról, az alakulástól az újításokon át, a jövőbeli tervekig.

Meséljetek a banda alakulásáról, mikor történt, kik voltak az ötletgazdák és az alapítók? Honnan jött a név?

Posta Máté(gitár): Matyival alapítottuk (ex-dobosunk) a zenekart egy helyi koncerten való beszélgetés után, s így 2013 végén meg is alakultunk Debrecen egy kertvárosi kis nappalijában, ahova gimis baráti ismeretségek hoztak össze minket, hatunkat egy helyre. Pár perc ösztönös jammelés után el is dőlt, hogy valami pörgősebb punk rock vonalat akarunk képviselni, amihez mindenképp egy egyszerű kis punkos név kellett, ami jelent is számunkra valamit. Persze majd csak később rajzolódott ki rendesen, hogy mennyire körbevesznek minket ezek a rossz szokások. Így lettünk a Bad Habit!

Mennyiben változott azóta a banda felállása?

P.M.: Két tagcsere volt. Az egyik dobos fronton, míg a másik női ének terén. Hangszerelésben maradt a dob, basszus, két gitár, két vokál. De kísérletezgettünk trombitával, harmonikával is.

Posta Máté ( Fitó:  Jenei Boldizsár )

Vannak olyan példaképek akiknek fontos szerepe van a ti saját stílusotok alakulásában is? Mely bandák(külföldi és magyar) voltak / vannak rátok és zenétekre hatással?

Kövér Márton(ének): Minden bandatag más és más stílust képvisel , ami színesíti a mi zenénket is, de mindenkire elmondható, hogy mindenevő, ha zenéről van szó. De ha ki kellene emelni, akkor külföldi zenekarok közül nagy hatással volt ránk a Green Day, a Nirvana, a Metallica, Aerosmith és a Foo Fighters. A hazai előadók közül debreceni származásunk miatt is a Tankcsapda, továbbá a Fish! vagy a Supernem, de megannyi underground bandát lehetne felsorolni, akik baromi jók.

Eleinte sokkal inkább az angol nyelvű számokat részesítettétek előnyben, most pedig már a második (Táncolj! című) magyar nyelvű dalotok is megjelent. Ennek a változásnak volt valami fontosabb oka, vagy egyszerűen csak jobban szerettetek volna kedvezni a magyar rajongóknak.

P.M.: Igazából a tagcserék és az emberek változásával más hatások is értek minket, aminek köszönhetően nyitottabbak lettünk a magyar szövegekre. De a fő ok, hogy szerettünk volna többet kifejezni a szövegeinkkel, amit magyar nyelven sokkal hatékonyabb volt véghez vinni. Továbbra az, hogy ezzel kedvezünk a hallgatóságnak az külön előnyös mindenkinek. Plusz mi is jobban élvezzük! 😀

 

Mi volt eddig a legnagyobb élményetek a koncertezés terén, melyik volt a legnagyobb és legélvezetesebb koncertetek amit soha nem fogtok elfelejteni?

K.M.: Valószínűleg mindenki azt mondaná, hogy az új énekesnőnk, Zsani bemutatkozó és egyben teltházas koncertje volt a Fish zenekar előtt. Ez tavasszal volt a híres Zebra Klubban Szarvason, aminek köszönhetően sikerült továbbra is jó kapcsolatot ápolni a bandával, de ez talán elmondható a Fatal Error zenekarra is, akikkel hazai pályán, Debrecenben adtunk közel háromszáz fős bulit. Ezek mind nagyon megtisztelő események voltak számunkra!

Debrecen székhelyűek vagytok, gondolkodtatok később távolabbra, nyugat felé törni vagy szeretnétek egy jó karizmatikus nevet a Keleti nagyvárosokban?

Kurilla Zoltán(gitár): Igen! Szerencsére van lehetőségünk eljutni néhány helyre Debrecenen kívül is. A hétvégén például Székesfehérvárra is ellátogatunk az új dalunkhoz kapcsolódó őszi turnénk alkalmából, méghozzá a Phoenix Rt-vel és a Burnout zenekarokkal! Ez a zenekar életében a legtávolabbi állomás. Ha van kedvetek nézzetek bele hol találkozhattok velünk az év további részében!

Kövér Márton (Fotó: Jenei Boldizsár)

 

Mik a jövőbeli terveitek? Esetleg mi a rövidtávú 1-2 éves és mi szerepel egy távolabbi 5-10 éves elképzelésben?

Marosán Imre(dob): Jövőbeli tervekből nagyon sok van. Jelenleg a háttérben folyik a különböző merch termékek tervezése. Ezeket szeretnénk hamarosan bemutatni a közönségünknek, hogy megköszönhessük nekik a rengeteg támogatást és szélesebb körben is terjeszthessük magunkat.
A távolabbi jövőre tekintve csak annyit tudok mondani, hogy szeretnénk a srácokkal összehozni egy nagylemezt, amit szeretnénk majd minél több emberhez eljuttatni és megmutatni nekik, hogy mit is csinálunk, s ehhez pályáztunk is a Cseh Tamás Program Induló Zenekari Pályázatára, aminek elbírálása folyamatban van.

Továbbiakban is rákapcsoltok a magyar számokra vagy majd visszatérnek az angol nyelvűek is? Esetleg gondolkodtok egy magyar nyelvű albumon?

K. Z.: Tervben van egy magyar nyelvű album igen! Viszont a megfelelő anyagi támogatás elengedhetetlen a megvalósításához, így az előzőekben bizakodva várjuk a fejleményeket, de addig is írjuk az új magyar dalokat, amik reméljük még jobbak lesznek, mint az eddigiek voltak.

Soltész Bence és Kurilla Zoltán ( fotó: Jenei Boldizsár )

 

Vannak zenekarok akikkel jó kapcsolatot ápoltok?

Soltész Bence(basszusgitár): Igen. Ahogyan fentebb is említettük, hogy pozitív hangulatban váltunk el a Fish zenekartól is, bár ez elmondható az összes zenekarra akivel fellépünk eddig. Talán szorosabb kapcsolatot a Fatal Error zenekarral ápolunk, de a tavaszi és őszi turnéink alatt is szert tettünk számos barátra, mint például a nyíregyházi Pán Péter zenekar vagy a miskolci Before The Last.

Zsanett milyen érzés volt öt ilyen nagyszerű és ütős Habit-usú férfi közé kerülni? 😀

Szvára Zsanett(ének): Nagy fába vágtam a fejszémet, amikor elvállaltam ezt a pozíciót. 😀
Többnyire ismertem a fiúkat korábban, mégis mindig meg tudnak lepni valamivel. Ugyanakkor sokat köszönhetek nekik, mert hihetetlenül közvetlenek voltak már a kezdetektől is. Kimozdítottak a komfortzónámból, ami nem könnyű. Szóval nagyon jól érzem magam köztük, mind imádnivalóak a maguk sajátos módján.

Szvára Zsanett (Fotó: Jenei Boldizsár)

 

Turnétervezet