A hazai zeneipar megállás nélkül pörög, és szerencsére az érdeklődés is nagy a minőségi underground és rockzene iránt. Rengeteg zenekar alakul országszerte, akik mind próbálnak betörni a hazai zenepiacra.

A figyelem középpontjában leginkább a budapesti zenekarok vannak, holott vidéken is  rengeteg az ígéretes, az adott városban népszerű, ám még feltörekvő együttes. Ebben a cikkben szeretnék bemutatni néhány zenekart és esélyt adni nekik, hogy minél több ember megismerhesse a  nevüket, zenéjüket. Cikkcsokrunkban az általunk vélt tíz legígéretesebb bandával találkozhattok, íme a második “ötösfogat”:

Zenei körkép – Feltörekvő zenekarok hazánkban 1. rész

6. Bad Habit

2013 végén alakult, debreceni székhelyű, fiatalos, lendületes rockbanda. Zenéjükben több stílust is ötvöznek, olyan zenekaroktól szereznek inspirációt, mint a Foo Fighters, Guns N’ Roses, Fish! vagy a Tankcsapda. Eddig két kislemezük jelent meg; eleinte angol nyelvű dalaik voltak, 2017 elején adták ki az első magyar nyelvű számukat. 2016-ban megnyerték a Szobrock tehetségkutatót, és részt vehettek a Budapest Music Expón. A debreceni Roncsbárban, több vidéki városban és Dürer Kertben is koncerteztek. Júliusban fellépnek a Campus Fesztiválon és a kisvárdai LeszFeszten is.

7. Radar

A 2005-ben alakult kisvárdai együttes a rockot és a heavy metált ötvözi. Elmondásuk szerint a zenéjük dallamos és érzéki, ugyanakkor nyers és kemény, a zenekar tagjai a lendületes rockzenét részesítik előnyben. A banda épp a negyedik lemezét írja, ami várhatóan jövőre fog megjelenni. Az Új hajnal, az Embertelen kor és a Mindenáron lemezeik már aranylemezek lettek, előbbi kettő platinalemez is. A banda rengeteg koncerten van túl, többek között a P.Mobillal közöseken is.

8. Twentees

A hódmezővásárhelyi indie/pop-rock zenekar 2012 óta tevékenykedik. Megalakulásuk óta számos koncerten vannak túl. Megfordultak vidéki városok klubjaiban, fesztiválokon, de az A38 és a Barba Negra Track színpadán is. 2014-ben a KERET blog tehetségkutatóján különdíjat kaptak, 2015-ben a Dunai Regatta zenei tehetségkutatóján pedig első helyezettek lettek, és bekerültek a Cseh Tamás Program induló zenekarokat támogató 2015-ös szériájába is. Első kislemezüket 2013-ban adták ki, bemutatkozó nagylemezük 2015 márciusában jelent meg Sing, Dance, Cry néven, második albumukat 2016-ban Múlandó néven került a boltokba.

9. Palma Hills

Az együttes 2012-ben alakult Székelyudvarhelyen. A zenéjükre leginkább a garage, a blues-rock és az indie volt hatással. Eddig két kislemezük jelent meg, az első nagylemezüket 2016-ban Beyond the Hills néven adták ki. A második EP-n és a nagylemezen Beke István, az Ivan & the Parazol billentyűse, is közreműködött hangmérnökként, a Beyond the Hills borítóját pedig Vitáris Iván, az előbb említett zenekar énekese készítette. 2015-ben felléptek a Szigeten, és beválogatták őket a Cseh Tamás Program által támogatott zenekarok közé.

10. The nobody elses

Kezdetekben kéttagú formáció volt, ahol Fodor Dávid és Marschal Roland kísérleteztek, majd 2013-ban bővült ki a zenekar Makai Edinával (dobossal), és azóta is ebben a felállásban zenélnek. A csíkszeredai zenekar pszichedelikus surf-rock zenét játszik. 2015-ben jelent meg egy kislemezük, 2016-ban pedig The Soul Piper And The Mischievous Spirit címen kiadták az első nagylemezüket. 2015-ben megnyerték a KERET blog által szervezett Kikeltetőt. A zenekar a jövőjét Budapesten képzeli el, mert ott több a lehetőség, és az érdeklődés is nagyobb az underground zene iránt.

 

Borítóképen a Palma Hills  Fotó: András I. Gábor