A hazai zeneipar megállás nélkül pörög, és szerencsére az érdeklődés is nagy a minőségi underground és rockzene iránt. Rengeteg zenekar alakul országszerte, akik mind próbálnak betörni a hazai zenepiacra.

A figyelem középpontjában leginkább a budapesti zenekarok vannak, holott vidéken is  van rengeteg ígéretes, az adott városban népszerű, ám még feltörekvő együttes. Ebben a cikkben be szeretnék bemutatni néhány zenekart, és esélyt adni nekik, hogy minél több ember megismerhesse a zenéjüket. Cikkcsokrunkban az általunk vélt tíz legígéretesebb bandával találkozhattok majd, íme az első “ötösfogat”:

1. Újvilág Utca

A 2010-ben Szombathelyen alakult zenekar, gitáralapú modern alternatív műfajú zenét játszik. Eleinte kisebb kocsmákban koncerteztek, majd 2013-ban az Átjáró nevű, szombathelyi könnyűzenei tehetségkutatón másodikok lettek, 2014-ben pedig meg is nyerték. Ennek köszönhetőn felléptek a VOLT fesztiválon, és olyan zenekarok előtt játszottak mint a Vad Fruttik, a Magashegyi Underground vagy a Kistehén. A zenéjükre hatással volt többek között a Kispál és a Borz, az Arctic Monkeys és a Franz Ferdinand, ebből alakították ki saját, egyedi hangzásukat.


 2. Mongooz and the Magnet

A 2014-ben alakult trió énekese a norvég származású Magnus Måløy, gitárosa és egyben nagybőgőse az ír származású Ian’O Sullivan, dobosa pedig G. Szabó Hunor, aki magyar születésű. A három fős csapat tagjai Pécsett, az orvosi egyetemen találkoztak és indították el a banda felfelé ívelő történetét. A zenéjében blues, rock’n’roll és funk-soul elemeket is felvonultató bandának eddig egy kis és egy nagylemeze jelent meg. A She Gonna Leave Me című számukhoz videoklipet is készítettek, ami már majdnem elérte az 50 ezres nézettséget a YouTube-on. Szerepeltek a BalconyTV Budapest egy adásában, és sok nagy hazai fesztiválon is ott lesznek az idén (Korábban már a Nagy-Szín-Pad tehetségkutatóban is részt vettek).

https://www.youtube.com/watch?v=0SJCWMb6fPM


3. Let the cigar die

A zenekar akusztikus duóként kezdte a pályafutását 2011-ben Tiszakécskén, majd szép lassan négytagúra duzzadt. Zenéjükben a metálos blueson kívül felfedezhető még a hard core, a punk és a modern metál néhány jellegzetessége. Megalakulásuk óta túl vannak jó néhány koncerten, bemutatkoztak az ország minden területén. Felléptek többek között a Szigeten, a Szegedi Ifjúsági Napokon és Budapesten a Dürer Kertben is.


4. Don Gatto

A hardcore együttes 2009-ben Szekszárdon alakult. A zenekarnak három kislemeze jelent meg, amelyeket ingyenesen le lehet tölteni a honlapjukról. Több mint 300 fellépésen vannak túl és nem csak itthon, hanem számos európai országban is elkápráztathatták már a közönséget. Többek között  Ausztriában, Németországban, Svájcban, Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában és Lettországban is volt fellépésük. Játszottak már a Death Before Dishonor, a Napalm Death, a Madball és a Hatebreed előtt is.


5. Zinger

A 2013-ban alakult nagykanizsai zenekar. Elmondásuk szerint a zenéjük leginkább a progresszív rockhoz közelít. A Hammerworldnek úgy nyilatkoztak, hogy a számaik főleg pszichológiai témájúak, ezt a tág megfogalmazást pedig az első kislemez címe (Összeomlás) igyekszik szűkíteni. Ezt a három számból álló lemezt a tavalyi év végén adták ki. Két dolgot tartanak fontosnak és alapvetőnek a művészetben: az autentikusságot és a katartikusságot, amelyeket a banda az őszinte, improvizatív dalaiban, illetve koncertjein igyekszik kifejezni.

 

 

A borítóképet fotózta: Lutor Katalin