Nincs olyan sajtóorgánum, főleg bulvár, amely a 2000-es évek végén nem attól lett volna hangos, hogy hogyan ment tönkre az időközben édesanyává vált tinisztár, Britney Spears élete, akit mentális betegségekre hivatkozva az apja gyámsága alá helyeztek 26 éves korában. 13 év kálváriája ért véget november 12-én, amikor Britney visszakapta az irányítást az élete felett.

Kétségtelen, hogy a korai 2000-es évek egyik legnagyobb sztárja és szenzációja Britney Spears volt, egy fiatal amerikai lány egy Mississippi állambeli kisvárosból, akinek tehetségére már gyermekkorában felfigyeltek. Számos tévés produkciót és szereplést követően 1997-ben, mindössze 15 éves korában szerződtette a Jive Records, ettől kezdve pedig a karrierje rakétaként ívelt fölfelé, az élete azonban valamikor 2005 és 2006 között mélyrepülésbe kezdett a Kevin Federline-nal való házassága, majd a botrányoktól aligha mentes válásnak és a gyermek elhelyezési pernek köszönhetően.

A karrierjét addig a pillanatig csodálva szemlélte a média, amíg sikert sikerre halmozott, a
későbbi botlásaira és tragédiára pedig hiénaként vetették rá magukat a paparazzik és a bulvársajtó, ezzel elősegítve azt, hogy a gyerekeitől megfosztott, labilis állapotú nő végül egy esernyővel támadjon az őt zaklatók autójára egy nappal azután, hogy a kamerák előtt leborotválta a fejét.

britney_f21
Britney Spears leborotválja saját haját a kamerák előtt (Forrás: the-sun.com)

Az évtized nagy szenzációja volt Britney „megbolondulása”, megbolondulásról azonban aligha beszélhetünk, sokkal inkább cserbenhagyásos gázolásnak nevezhető az, ami ezzel a fiatal, végletekig kihasznált előadóval, nem utolsó sorban pedig édesanyával történt.

Számos összeomlás, botrány, pszichiátriai kezelés és rehabilitáció után Britney talán a saját sorsát pecsételte meg azzal, hogy az akkor egy és kétéves gyermekeivel bezárkózott a lakása fürdőszobájába azt követően, hogy elveszítette a láthatási jogukat, így 2008 februárjában az édesapja, Jamie Spiers átmeneti gyámsága alá helyezték. A bíróság szerint erre azért volt szükség, mert Britney a papírokkal bizonyított mentális betegségeinek értelmében – melyeknek aláírásáról a Britney kontra Spears című dokumentumfilmben megszólaló orvos nem tud – képtelen gondoskodni magáról, és külső segítségre szorul.

A gyámság szerint a már akkor is dollármilliókat érő és kereső énekesnő nem rendelkezhetett önként sem a vagyonáról, sem pedig saját magáról. Engedélyt kellett kérnie ahhoz, hogy vezethesse az autóját, hogy elmehessen vásárolni, hogy időt tölthessen a barátaival, párkapcsolata lehessen, a bevételének pedig pusztán egy egészen elhanyagolható részéhez fért hozzá zsebpénz formájában, amelyet az apja határozott meg.

A gyámság érdekessége, hogy bár Britney életének minden egyes részét korlátozta, a karrierjébe nem szólt bele. A mentálisan instabilnak minősített énekesnő 2008 novemberében kiadta a Circus című nagylemezét, a következő év márciusában pedig egy 97 állomásos óriási turnéra indult.

A következő évek során, miközben mindvégig hiába küzdött a bírósággal az apja gyámságának megszüntetéséért, 2018-ig még három többszörösen díjnyertes albumot adott ki, és ugyanannyi turnét csinált végig, melyek közül a Britney: Piece of Me 2013 decemberétől 2017 decemberéig tartott, ez idő alatt pedig az énekesnő 248 koncertet adott. Egyetlen, körülbelül 40 állomásos, 9 hónapig tartó turné is rendkívül megterhelő, melyhez képest elképzelhetetlen, hogy hogyan tudott 4 éven keresztül hetente többször színpadra állni egy mások által bizonyítottan mentális beteg előadó.

britney_f21
Britney Spears a ‘Piece of Me’ turnéján (Forrás: vanityfair.com)

A hányattatott sorsú sztár feltételezhetően a munkájába menekült. Az egyik koncertjén nyilvánosan kijelentette a közönsége előtt, hogy a színpad az egyetlen hely, ahol ellenőrizetlenül beszélhet és kimondhatja a gondolatait. Elképzelhetetlen mennyiségű pénzt keresett meg egyetlen este alatt, és ebből valószínűleg alig látott valamit. Számos színpadi munkásnak, táncosnak és menedzsernek adott munkát, kitömte az apja zsebét, és közben a saját szavaival élve „sose volt elég jó”, és sosem volt elég jól ahhoz, hogy a saját maga ura lehessen.

Végül 2018 októberében úgy vette kézbe újra a saját életét, ahogy talán még senki sem. A 32 állomásos Britney: Domination nevet viselő turnéjának bejelentő eseményén egyszerűen keresztülsétált a tömegen, beszállt egy autóba és eltűnt, hónapokkal később bejelentve, hogy meghatározatlan időre visszavonul.

Britney idén júliusban egy sajátos hangvételű Instagram posztban egy viszonylag hosszú bejegyzésben adta a világ tudtára, hogy többé nem hajlandó azt csinálni, amit az elmúlt években csinált, és addig nem áll színpadra, amíg nem szabadul az apja gyámsága alól. A fekete alapra rózsaszín, díszes, csillogó betűkkel írt üzenetben ez állt: “Take me as I am, or kiss my ass, eat shit and step on legos” vagyis „Fogadjatok el úgy, ahogy vagyok, vagy nyaljátok ki a seggem, egyetek szart és lépjetek legóra”.

Ez a felszabadulás alig 2 hete, november 12-én következett be, amikor több mint egy évtized kálváriáját követően az apja lemondott a gyámságról.

Ezt talán elősegítette a Domination turnét bejelentő akció, az idei Instagramos megnyilvánulás, melyek után Britney jóval erősebb hangot kapott a rajongói és támogatói által, mint a korábbi években bármikor. A Free Britney mozgalom tagjai megállás nélkül kampányoltak az énekesnő mellett, továbbá az utóbbi időben számos olyan dokumentumfilm jelent meg róla, amelyben korábbi munkatársai, vagy hozzá közel álló személyek nyilatkoztak, kértek nyilvánosan bocsánatot, vagy tálaltak ki arról, hogy hogyan zsigerelte ki teljes mértékben a showbiznisz, és a saját családja is a híres énekesnőt.

Kiemelt kép: rtlboulevard.nl