Bájos virágmotívumok és vad, tengerészmintás anyagok, pöttyök és csíkok, botanikus, vagy cikk-cakk motívumok. A Laud termékek tökéletes iskolapéldája a kellemes és hasznos találkozásának: praktikus és minőségi termékek a szemnek kedves mintákkal – ráadásul gondosan környezetkímélő tudatossággal készülnek. A márka megálmodója Balassa Klaudia, aki maga tervezi és készíti a termékeit, melyek között találunk táskákat, hátizsákokat és hölgyeknek szánt különlegességeket, mint neszesszerek, smink- és táskarendezők, kozmetikum-tartók, egyéb hasznos holmik. Egyik legizgalmasabb sorozata a bevásárláshoz és étkezéshez hasznos, kiemelten környezettudatos termékcsaládja.

Ha a multicégek tömegcikkei helyett valami különlegességre vágyunk, amelyek garantáltan nem jönnek velünk szemben az utcán, akkor a Laud termékek között biztosan jó helyen keresgélünk. Klaudia a tömeggyártás helyett szeret új anyagokkal és termékekkel kísérletezni, ezért a raktárán lévő holmik csak limitált számban kaphatók, illetve alapul szolgálnak a saját tervezéshez, ha egyedi, személyre szabott dologra vágyunk.

Így álmodtam meg én is sárga alapú és napraforgó-mintájú tavaszváró táskámat. Klaudia minden részletre ügyel és precíz, alaposan kikérdez, hogy pontosan mit, hogyan szeretnék, majd nekilát a megvalósításnak. Még arra is ügyel, hogy a tépőzár színe passzoljon a táska egészéhez, ha pedig olyan anyagot szeretnénk, ami jelenleg nincs nála, minden követ megmozdít, hogy beszerezze nekünk. Hihetetlenül gyorsan, egy-két nap alatt elkészíti az álomtáskámat, mely gondos csomagolásban, kézzel varrt címkével és kártyával érkezik. A táska pont olyan szép, mint amilyet elképzeltem, igényesen varrt és munkált. Egy hét alatt szinte minden helyet bejárunk, amit a városi élet enged és követel, kis táskám pedig pár nap használat után is ugyanúgy bírja a strapát.

Fotó: Balassa Klaudia

Már a tervezésénél és rendelésénél, a gondosan összekészített csomag kibontásánál is érezhető a sajátos báj, amit a kézműves termékek hordoznak a tömegcikkekkel szemben. Steril üzletben vagy honlapon válogatás helyett egy barátságos és segítőkész személlyel kommunikálunk, és már maga az élmény is különleges, hogy mi tervezhetjük meg saját holminkat. Hát még az érzés, amikor a dicséretekre és a szokásos “jaj de jó, ezt hol vetted?” kérdésekre azt mondhatjuk: “köszi, de ebből csak egy van, ezt nekem személyre szabva készítették”.

Fotó: Balassa Klaudia

Külön említést érdemel Laud egyik legizgalmasabb termékcsaládja: a környezettudatos, csomagolásmentes bevásárlás mozgalmának szellemében készült piacos szütyők, tüllszatyrok, ételtartó tasakok, uzsonnás, vagy péksütis zsákok. Klaudia különösen praktikusra tervezi ezeket a termékeket, így például a szalvéta egyben terítő is lehet étkezés közben, a szendvicses tasakba pedig kis belső rekeszt rejtett, amiben az evőeszközöket tarthatjuk. Nemrég új sorozatot is indított a saját maga tervezte linómetszetes nyomataival (ezek egy illusztrált receptkönyv előfutárai), amelyeket szatyrokon, szendvics- és kenyér zsákokon is lehet kapni, így bevásárláskor vagy akár ebédidőben is felvághatunk velük.

Fotó: Lutor Katalin

Egy kicsit fel is vágtunk. Elvittük bevásárolni a tüllszatyrokat nem egyszer, nem kétszer. Telepakoltuk színes zöldségekkel, mindegyiket külön-külön, egy csomagban ugyanis három különböző méretű szürke tüllszatyor érkezett Klaudiától. Mind finom, puha, öröm vele a vásárlás. A kasszaszalagnál aztán jól meg is néznek, mintha a suliban nekem lenne a legmenőbb tolltartóm. Körém felpakolják a pékárut egy nejlonban, a zöldséget még két másikban. Az elválasztó-táblák között viszont ott lapul a magabiztos környezettudatosság egy csipet stílussal, ahogyan azt kell. A pénztárban a hölgy mosollyal nyúl érte, hiszen ez valami más, nem a megszokott. Majd látom az arcán, megérti: nincs több egyszer használatos műanyag. Persze nehéz elkerülni, de ha csak ennyit tehetünk, hát miért ne tennénk? Ha ügyesek vagyunk, erre ugyanúgy rá tudjuk ragasztani a vonalkódot, akárcsak a nejlonzacskóra, vagy a műanyaggal kiegészített papírtasakra.

Fotó: Lutor Katalin

Ez a fajta odafigyelés a szívben elültetett jó érzésnek köszönhetően csodás függést eredményez. A tüllszatyrok mellé már keressük is a kenyeres zsákot, aztán indulás a piacra, az áruházba, hogy megmutathassuk mindenkinek: mi így vigyázzuk a Földet, tudatosan, divatosan, Laud termékekkel.

Oldalai: Facebook-oldal Instagram-oldal

Lutor Katalin, Korsós Brigitta Bodza