Kim Dzsongun egészségi állapotáról rengeteg hír keringett az elmúlt hetekben. Állítólag a közelmúltban komoly műtéten esett át, ami után kritikus (volt) az állapota, de természetesen hivatalos információkkal most sem szolgált Észak-Korea.

Szerző: Agárdi László Lehel

Többnyire fenntartásokkal kell kezelni az Észak-Koreával kapcsolatos híreket, mivel a külvilágtól teljesen elzárkózva működik az ázsiai ország. Erre a legjobb példa, hogy a hivatalos kommunikáció szerint – a világon egyedülálló módon – még nincs koronavírus-fertőzött náluk. Az elmúlt hetekben azt lehetett gondolni, hogy több esemény is a világjárvány miatt alakult úgy, ahogyan, de április 21-én elkezdtek terjedni azok a hírek, miszerint Kim Dzsongun műtéten esett át.

Feltételezhetően április 12-én hajthattak végre egy szív- és érrendszeri beavatkozást nála, ami azért lehetett szükséges, mert a dohányzás, az elhízás és a túl sok munka együttesen rossz hatással lehetett a szervezetére. Hivatalos közlemény természetesen nem érkezett Észak-Koreából, de ez a hír új kontextusba helyezte azt is, hogy április 15-én miért nem jelent meg a nagyapja, Kim Ir Szen emlékére rendezett ünnepségen sem. Akkoriban mindenki azt gondolta, hogy a koronavírus állhat annak a hátterében, hogy kihagyta a legnagyobb nemzeti ünnepnek számító eseményt.

Április 25-én a The Guardian arról számolt be, hogy 23-án Kínából orvosokat hozattak, mivel súlyosbodott Kim Dzsongun állapota. Szintén április 25-én már azok a találgatások is megindultak, miszerint Kim Dzsongun már csak vegetál, esetleg meghalt. Hivatalos információk nincsenek erről, és mindenki arra vár, hogy Észak-Korea kiadjon egy közleményt a vezetője egészségi állapotáról. A helyzet azért is ironikus, mert még mindig egy olyan országról beszélünk, aminek nem lehet hinni.

Kim Ir Szen és Kim Dzsongil szobrai (Forrás: en.wikipedia.org)

Miért érdekes a többi ország számára Kim Dzsongun állapota? A válasz nagyon egyszerű: Észak-Korea rendelkezik az egyik legnagyobb atomprogrammal. Kim Dzsongun az év eleji beszédében elmondta, hogy idén egy újfajta, sokkal félelmetesebb fegyvert mutatnak be a világnak. Csak márciusban négy nagyszabású fegyverkísérletet hajtottak végre az országban, miközben tavaly összesen 13 ilyen volt. Ha valami történne az ország vezetőjével, akkor könnyedén lehetne, hogy más pályára állna Észak-Korea atomprogramja.

Ha Kim Dzsongun meghal, nem tudjuk, hogy ki követi őt. A Kim-dinasztia 1948 óta tartja irányítása alatt a Koreai-félsziget északi felét. A második világháborút követően az ország jelenlegi vezetőjének nagyapja, Kim Ir Szen lett az ország első embere, aki hatalmát annak is köszönhette, hogy 1945-ben a Szovjetunió őt tette meg a helyi kommunista párt vezetőjének. 1948-ban kikiáltották a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot, aminek Kim Ir Szen miniszterelnöke volt egészen 1972-ig. Ezt követően elnökké választották, és 1994-es haláláig ő töltötte be ezt a tisztséget.

Kim Ir Szen személye körül hatalmas kultusz alakult ki, amit tovább erősített, hogy halála után örökös elnöknek kiáltották ki. Azóta ezt a pozíciót senki sem tölti be Észak-Koreában. Fia, Kim Dzsongil a Koreai Munkapárt főtitkári pozícióját vette át tőle – és ezzel együtt az egész ország vezetését is. Dzsongil idejében kezdődtek el az atomfegyverkezési tevékenységek. Idővel egyre több találgatás született az egészségi állapotával kapcsolatban. 2008-ban például kihagyta az április 15-i megemlékezést – mint később kiderült, sztrókot kapott. Miután tovább romlott az állapota, 2011-ben meghalt, az ország vezetésében pedig a legkisebb fia, Kim Dzsongun tehát az ország jelenlegi vezetője követte. A 2008-as és a mostani helyzet között nem nehéz meglátni az összefüggéseket.

Kim Dzsongun és húga, Kim Jodzsong (Forrás: bbc.com)

Ha Kim Dzsongunnal történne valami, nagyon sok irányba elmozdulhatna az utódlása. Jelenlegi tudásunk szerint három gyereke van, de őket legalább akkora rejtély lengi körül, mint az atomprogramot. Állítólag a legidősebb egy fiú, aki 2010-ben született, míg a második gyermek egy lány, Kim Dzsue, aki 2013-ban jött a világra. Utóbbi létezéséről az egykori kosárlabda-játékos, Dennis Rodman számolt be, aki közismerten jó barátságot ápol Dzsongunnal. (A jelenlegi állapotáról ugyanakkor ő sem tudott konkrétumokat mondani.) A harmadik gyerekről pedig Dél-Korea kormányügynöksége számolt be. Az biztosnak látszik, hogy nincs olyan gyereke, aki egyből átvehetné a helyét.

Sokáig azt várta mindenki, hogy annak idején Kim Dzsongil utódja nem Kim Dzsongun lesz, hanem a testvére, Kim Dzsongnam, de az apa elvesztette a belé vetett bizalmát, amikor megpróbált hamis útlevéllel Japánba utazni. Kegyvesztett lett, 2017-ben pedig meggyilkolták. Ezt követően arra lehetett számítani, hogy a másik testvér, Kim Dzsongcshol lehet az utód, de állítólag azért nem rá esett a választás, mert túlságosan nőies arcvonásai vannak. Kim Dzsongilnak van egy lánya is, Kim Jodzsong, aki tehát a jelenlegi vezető testvére; ha ő meghal, akkor sokan úgy gondolják, hogy a húg lehet Kim Dzsongun utódja – akár végleg, akár átmenetileg, míg Dzsongun egyik gyereke nagykorú nem lesz.

A család női tagjának, Kim Jodzsongnak politikai szerepvállalása eddig is jelentősnek bizonyult, például részt vett azokon a tárgyalásokon is, amiket Donald Trumppal és az Egyesült Államokkal folytatott Észak-Korea, de egy időre háttérbe szorult, mert megrengett Kim Dzsongun bizalma, amit húga iránt táplált. Feltételezhetően pont az váltotta ezt ki, hogy sikertelennek bizonyultak az amerikaiakkal folytatott tárgyalások. Egy érdekes, de akkor még jelentéktelennek tűnő fordulatról értesült a világ április 12-én: a lánytestvér Kim Jodzsong a mellőzés után visszakerült a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának Politikai Bizottságába. Túl nagy véletlennek tűnik, hogy pont azon a napon történjen ilyesmi, amikor az állítólagos műtétet megejtették.

Forrás: Daily Express alapján saját szerkesztés

Az ország vezetésére ugyanakkor mások is igényt tarthatnak. Megfigyelhető, hogy a királyi családokhoz hasonlóan a Kim-dinasztiában is nagyon fontos a vérvonal, ugyanakkor Kim Dzsongun példája azt mutatja, hogy a születési sorrend csak másodlagos az alkalmasság mögött.

A legidősebb jelölt, aki elvileg felmerülhet utódként, Kim Jongdzsu, azaz a jelenlegi vezető nagyapjának, Kim Ir Szennek a testvére. Az ő esetében két dolog problémás: egyrészt már 99 éves, másrészt nem is biztos, hogy még él. Sokkal valószínűbb, hogy Kim Ir Szen egyik leszármazottjának kezébe kerülne a hatalom.

Kim Ir Szen lánya, Kim Gjonghi nemkívánatos személynek számít a családban, ugyanis nem olyan férfival kötött házasságot, aki az apjának megfelelt volna. A férjet 2013-ban kivégezték hazaárulás vádjával, úgyhogy nagyon nem valószínű, hogy Gjonghi vezető pozícióba kerül Észak-Koreában. Idén januárban ugyanakkor együtt mutatkozott a jelenlegi vezetővel. Kim Ir Szen egy másik gyereke, Kim Phjongil sokkal érdekesebb jelölt, mivel köztiszteletnek örvendő politikai pályafutást tudhat magáénak: több országban is nagykövetként dolgozott. 1988 és 1989 között rövid ideig Magyarországon is betöltötte ezt a tisztséget. Utoljára Észak-Korea csehországi nagykövete volt, de tavaly szeptemberben – több mint 30 év európai kiküldetés után – hazatért.

Nézzük Kim Ir Szen unokáit, akik közül egy a most betegeskedő Kim Dzsongun. Testvérei közül Jodzsong elég potenciális követő lehet. Ugyanakkor ismét felmerülhet a túl nőies arcvonásokkal rendelkező Dzsongcshol neve, aki mellett az szól, hogy őt is arra nevelték, hogy az országot vezesse, illetve egy időben ténylegesen erre készülhetett. Arról viszont keveset lehet tudni, hogy mivel foglalkozott azt követően, hogy nem ő lett Észak-Korea vezetője. Egy féltestvér is szóba jöhet, Kim Szulszong. Róla mostanában keveset lehet hallani, de azt tudni lehet, hogy apja, Kim Dzsongil titkárnője volt annak regnálása alatt, vagyis közel volt a tűzhöz, így sok mindenre rálátása lehetett. A legizgalmasabb, ugyanakkor talán a legvalószínűtlenebb forgatókönyv, hogy a 25 éves Kim Hanszol kerül hatalomra, aki a jelenlegi vezető unokaöccse. Hanszol sokkal inkább békepártinak tűnik, aki ellenzi a diktatúrát, és olyan álmai is vannak, hogy elősegítheti a két Korea újbóli egyesülését.

Egyelőre csak találgathatunk, hogy ki lehet Kim Dzsongun utódja, ha valami történik vele, de még azt sem tudjuk biztosra, hogy valójában milyen az egészségi állapota. Hogyha valakinek át kellene vennie a helyét, akkor az tűnik a legvalószínűbbnek Michael Madden szakértő szerint, hogy Dzsongun húga, Kim Jodzsong követhetné őt Észak-Korea vezetőjeként, de azon sem lehetne meglepődni, ha valamilyen teljesen váratlan megoldás születne.

Források:

index.hu

edition.cnn.com

theguardian.com

nypost.com

edition.cnn.com

dailymail.co.uk

bbc.com

nknews.org

edition.cnn.com

edition.cnn.com

theseoultimes.com

bbc.com

edition.cnn.com

Kiemelt kép: nypost.com