Eric Nam neve elsősorban azok számára lehet ismert, akik jártasak a K-pop világában. Erre a 2019 novemberében megjelent albumra azonban azoknak is érdemes odafigyelniük, akikhez nem áll közel ez a műfaj.

A most harmincegy éves énekes-dalszerző bár az amerikai Atlantában született, karrierjét szülei hazájában, Dél-Koreában indította el, ahol zenélés mellett show-műsorok házigazdájaként tevékenykedett és vált ismertté. Többek között olyan hírességekkel készített interjút, mint Will Smith, a Bosszúállók színészei vagy Palvin Barbi. Izgalmas volt a karrierútja, hiszen Amerikában a Bostoni Egyetemen végzett nemzetközi tanulmányok szakon, ami miatt biztos állásajánlatot is kapott az Államokban. Az élet azonban más utat szánt neki, hiszen egy YouTube-ra feltöltött cover után a legnagyobb koreai csatorna elhívta egy helyi tehetségkutatóba, ahol az első öt versenyző közé került. Ezt követő 2012-es debütálása után pedig nem volt visszaút.

Before We Begin című albumát azonban – ami egyben az első stúdiólemeze is – tudatosan készített angol nyelven: egyszerre szerette volna színesebbé tenné a zenei listáját és bővíteni a külföldi, elsősorban amerikai közönségét. Ebben pedig sokat segített neki a BTS világhírneve, hiszen a fiúegyüttes 2017-es American Music Awards-on való szereplése után a nyugati világ is nagyobb figyelmet kezdett fordítani a K-popra és mást is ismerni akartak PSY Gangnam Style című 2012-es világsikerén kívül. Ezt a figyelmet kihasználva pedig Eric Nam is beléphetett az amerikai színtérbe. „Mikor a karrieremet kezdtem, nem hiszem, hogy volt olyan ázsiai-amerikai a zenében, akire felnézhettem volna és azt mondhattam volna, olyan akarok lenni, mint ő. Mai napig nem tudok ilyen mentorfigurát, példaképet mondani az államokból. Ezért kellett kissé visszafelé csinálni a dolgokat.” – nyilatkozta a Zach Sang Show-ban adott interjújában. Ennek ellenére hálás annak, hogy így alakult, mert elmondása szerint a Koreában lévő képzés felkészítette arra, hogy mi vár rá világszinten.

https://cache.mrporter.com/content/images/cms/ycm/resource/blob/1068284/0984cf65e02b6e07c9ca3550d7dfbb42/2a3b8c36-d426-4af7-a802-4e2f4650eef1-data.jpg/w1500_q80.jpg
Forrás: mrporter.com

A Before We Begin mindössze nyolc számot tartalmaz, ami körülbelül huszonöt percet jelent, így egy könnyebb, kikapcsolódós pop albumot kapunk. Érdekesség, hogy az album címe azonban nem egy a dalok közül. „Próbáltam arra gondolni, hogy mégis mi lenne értelmes ehhez az albumhoz. Hiszen ez a projekt sok szempontból egy kísérlet, egy mérföldkő, hogy hol szeretnék lenni az elkövetkező egy-két évben” – magyarázta Nam, mikor a BUILD riportere egy interjú során megkérdezte, miért is ezt a nevet adta neki. Elmondása szerint szeretne eljutni arra a pontra, hogy amerikai énekesként lássák az államokban és ne K-pop idolként.

Az albumot a Come Through című szám indítja, ami azzal a gondolattal játszik, hogy meglátunk valakit és egyből arra gondolunk, vajon ő-e az igazi? A dalnak könnyed R&B hangzása van, és jól beindítja az albumot, egyszerűen jól érezzük tőle magunkat. Az ezt követő Love Die Young-ot érdekes módon az európai turnéját követő kimerültség inspirálta: „Elgondolkodtatott, hogyan írhatunk úgy a kimerültségről és a kiégésről, hogy egy szerelmes dal legyen belőle?” – mondta az Apple Music-nak.

Az ezt követő Congratulations Marc E. Bassy-vel közösen készült, és egy nem mindennapi szakítós dal, hiszen azt ünnepli, hogy véget ért a kapcsolat és ezt egy bulival kell megünnepelni. Az albumról pedig ez az egyetlen dal, amihez videoklip is készült.

A rajongók által leginkább várt szám az album negyedik dala, ami a You’re Sexy I’m Sexy címet viseli és magabiztosságot áraszt. Ezt két ballada követi (How’m I Doing; Wonder) amik egyben átvezetések is az album végére, ami két gyorsabb pop dal.

A lezáró daloknak egyébként már volt előbb megjelent koreai verziójuk. Azonban az teszi őket igazán izgalmassá, hogy mivel a fordítás nem volt tökéletesen kivitelezhető, így teljesen meg lettek változtatva. A No Shame például eredetileg a Honestly címet viselte és inkább arról szólt, hogy bár két ember szereti egymást, de a kapcsolatnak vége. Ezzel ellentétbe a No Shame egy sokkal bántóbb szakítást énekel meg ugyanazon az alapon. A helyzet pedig hasonló a Runaway esetében is. Bár itt a cím ugyanaz maradt, érzelmekben teljesen mást közvetít. A koreai verzió egy szerelemről szól, ahol legszívesebben elszöknénk és kizárnánk a külvilágot. Ellenben a Before We Begin-en szereplő verzió Steve James remixében került fel az albumra és az üzenete már pont az ellentéte: egy olyan szakítás, aminek biztos nem lesz folytatása.

Kiemelt kép: medium.com