Kulcsár Teodóra és Oravetz Dániel Nem vagyok bolond, csak szkizofrén című könyvéből készített előadást a Nézőművészeti Kft. Gyulay Eszter rendezésében. A Minden másképp van két főszereplője Marton Róbert és Soltész Bözse, akik egy, a szkizofrénia kihívásával élő házaspárt alakítanak. 

„Hol is kezdjem? Talán a közepén. Az egyetemen kezdődött, rengeteget dolgoztam. Napi 3-4 óra alvás, a többi munka. Néha egy buli. Olyankor kihúztam reggelig, és alvás nélkül ment a nap. Azt hittem, enyém a világ. Sikert sikerre halmoztam… A lényeg, hogy túlhajtottam magam. Semmi relax… Aztán a diploma előtt két perccel beütött a krach.” (részlet a Nem vagyok bolond, csak szkizofrén című regényből)

A Nézőművészeti Kft és a B32 Galéria együttműködésének egyik fontos állomása volt a 2019-ben bemutatott Kalap – variációk agyműködésre című előadás (szintén Gyulay Eszter rendezésében), amelynek fókuszában különböző neurológiai zavarok álltak. Az új, Minden másképp van című bemutató a társulat életében a következő lépcsőfokát is jelentheti ennek a társadalmi és szociális szerepvállalásnak. Az alkotók szándéka szerint a humor és a költészet segítségével talán e komoly témák is könnyebben átélhetőek és közelhozhatóak a kevésbé érintett emberek számára is.

Létezik-e olyan, hogy valóság? El lehet-e veszíteni? – Ezen kérdések mentén indul az előadás, amely egy házaspár, a skizofréniával élő Dani és felesége, Dóri találkozásának igaz története. Az előadás szinte filmszerű snittekben, párhuzamos perspektívákból nyújt izgalmas bepillantást a szereplők életébe, ugyanis ennek a nagyon gyakran sztereotipizált betegségnek az igazi magasságai és mélységei csak a kihívással élő ember és a vele együtt élő társ megéléseiből, belső monológjaiból érthetőek meg igazán.

Az előadás a két ember kapcsolatának/kapcsolódásának bemutatása mellett az ember és természet viszonyának kérdését is feszegeti: milyen módon lehetséges, sőt lehetséges-e egyáltalán egy növényhez vagy akár egy állathoz közel kerülni? Mit tehetünk mentális állapotunk javítása érdekében?

A két főszereplő számára igazán harmonikus közeget varázsolt színpadra Varga-Járó Ilona díszlettervező, Pirityi Emese jelmeztervező és Ács István fénytervező is.

A február 8-i premier után az előadást március 3-án és március 30-án láthatja újra a közönség a B32-ben.

Bővebb információ a B32 Galéria és Kultúrtér honlapján, IDE kattintva érhető el.


Színlap

Minden másképp van 
Kulcsár Teodóra és Oravetz Dániel Nem vagyok bolond, csak szkizofrén c. könyve alapján 

Játsszák: 

Marton Róbert 

Soltész Bözse 

Színpadra alkalmazta és rendezte: Gyulay Eszter 

Kiemelt kép: B32 Galéria és Kultúrtér