A Kritika és Felelősség Szabadegyetem egy országos kezdeményezés, amely a tudományos megismerés módszertanát hivatott népszerűsíteni. A szabadegyetem műfaja egy tantermi kötöttségektől mentes tudásátadási forma, amely a tudás megszerzésének önkéntességére és az emberi kíváncsiságra épít. Újítása, hogy a tudás megszerzése egy közösségi élménnyé válik, ezzel felfrissítve a tudományos megismerés műfaját, amely gyakran avíttasnak és porszagúnak tűnik korunk információs viharában. 

A Szabadegyetem programja egyrészt szakmai beszélgetésekből, másrészt  közösségépítésből és a szórakozásból áll. Ez egy egyedülálló kezdeményezés Magyarországon, hiszen nemcsak az egyetemistákat, hanem a 18–32 éves korosztályt is megszólítja. 

A Kritika és Felelősség Szabadegyetem programja három pillér köré épül. Az első a közösség, a második a tudásátadás, a harmadik pedig a felelősség. Ennek keretében a csoportokra osztott résztvevőkkel közösen megtervezünk egy társadalmi projektet, amelyet a Szabadegyetem után meg is valósítunk. Természetesen a pénzügyi erőforrásokat ehhez minden résztvevő számára biztosítjuk. 

A résztvevők hét városból kerülnek kiválasztásra, mindegyik városból 10-10 embert tudunk fogadni, hogy a későbbi projektfeladatok során egyenlőek legyenek a csoportok. Célunk, hogy minden régióból jöjjenek emberek, mert utána lehetőség nyílik egy társadalmi projekt végrehajtására hét városban; Pécsett, Debrecenben, Budapesten, Miskolcon, Szombathelyen, Zalaegerszegen és Szegeden. 

A rendezvényt az ERASMUS+ támogatja, ezáltal hátrányos helyzetű fiatalok számára is elérhető a lehetőség. 

A Szabadegyetem mögött a Szájensz Szeánsz csapata áll, akik évek óta  szerveznek tudománynépszerűsítő programokat, mint például a Feminista Fesztivált az Aurórában vagy a Bánkitó Fesztivált minden nyáron. A Szabadegyetem helyszíne Csórompuszta, Vigántpetend, időpontja augusztus 21–27.

Kiemelt kép: A Szájensz Szeánsz Facebook-oldala