A Bánkitó idén a szokásosnál kisebb fesztiválként jelentkezik a csodaszép tó partjáról, ahol a már bejelentett zenei programok mellett idén is szép számmal lesznek színházi, civil-kulturális és képzőművészeti programok. A fesztivál a magyarság mibenlétének boncolgatását tűzte idei zászlajára és ennek jegyében intenzív program várja a tóhoz érkezőket. Jön a FreeSZFE Egyesület, a TÁP Színház, beszélgetni érkezik Orbán Balázs és Schiffer András, de lesz rengeteg interaktív workshop, kísérleti performansz és látnivaló is. 

A Bánkitó Fesztivál 2021-ben egy óriás Hungaroterápiába fog, hogy a nagy karanténolások után közösen keresse a válaszokat arra, hogy mitől magyar a magyar. A korábbi évekhez hasonlóan a kérdések boncolgatására egy sokszínű és izgalmas programsorozatot raktak össze a szervezők, hogy a képzőművészet, színházi társulatok, a civil szféra, a kulturális szcéna szereplői mellett közszereplők is megmutassák a saját értelmezésüket.

A Bánkitó tudományos és közéleti ismeretterjesztő programsorozata, a Szájensz Szeánsz izgalmas beszélgetéseket ígér. Érkezik Orbán Balázs, miniszterhelyettes, és Schiffer András, akik arról értekeznek, hogy a nyugat és kelet határán vajon létezik-e a magyar út a politikában. A Tabumentes Ország egy kerekasztal során arra keresi majd a választ, hogy milyen pénzügyi lehetőségek és veszélyek leselkednek a magyar emberekre a koronavírus leköszöntével. Ebben Dr. Győrffy Dóra és Dr. Bod Péter Ákos fog segíteni.

Érkezik a Polémia Intézet ,,Ezeket meg ki választotta meg?” beszélgetése és interaktív workshopja, ahol az Intézet munkatársai a legfrissebb kutatási eredmények alapján mutatják meg, hogy milyen szavazóbázisa van a pártoknak 2021-ben.

Réz Anna előadásában arról lesz szó, hogy mi a célunk, amikor önmagunkat erkölcsileg fényezzük, és hogy miért van tele erkölcsi önfényezéssel a közösségi média. Prof. dr. Szummer Csaba abban fog segíteni, hogy hogyan értelmezhetjük a pszichedelikus élményt tárgyilagosan, a józan ész, a filozófia, a pszichofarmakológia vagy a kulturális antropológia eszközeivel.

bánkitó
Forrás: Bánkitó Fesztivál

A Bánkitón is bebizonyosodik, hogy a színház a jég hátán is megél, aminek a szárnyalásához egyetlen dolog kell: a közösség. Az alkotók és befogadók közössége. Az idei program fő jelszavai a közösségi és kísérleti színház, amelyek jól rezonálnak az idei fesztivál arcához, így nem is a színházi térben kell a produkciókat keresni, hanem a fesztivál különböző helyszínein.

A három nap esti sávjában érkezik a FreeSZFE Egyesület kötelékéből a Morzsabál, a most végzős színész osztály és a másodéves dramaturg osztály közös munkája, igazi kollaboratív munka, terápiás, közösségi feldolgozás jelleggel. A legnehezebb szó című előadás és a hozzá kapcsolódó workshop a Független Színház programja, amely az állampolgári engedetlenség kérdését érinti és a cselekvés lehetőségeit keresi elnyomó helyzetekben. Esti előadást hoz az Andaxínház Alkotócsoport az Arcból arcba – Petri György-versek címmel, hiszen Petrinél jobban talán senki nem csapott arcon bennünket a magyarságunkkal.

Performansz projekttel érkezik idén a Pro Progressione, a Secret Hotel és a Triage Live Art Collective Méhek című előadásukkal, ami egy igazi közösségi színház élmény lesz a nézőknek, míg a TÁP Színház egyperces előadásai lebontani készülnek a műfaj negyedik falát meghökkentéssel, megnevettetéssel és  kizökkentéssel. Végül, egy kanyargós-szürreális beszélgetésfolyam szentanúi lehetnek a nézők a FAQ Színház Gyakran ismételt kérdések interjúszínházában.

A fesztivál főtámogatója idén is az Erste. A pénzintézet Social Banking területének elsődleges küldetése ugyanaz, mint a Bánkitó Fesztiválé: a civil szféra támogatása. Ők repítik egészen a Tószínpadra a Superar kórust: nagyon kedves és lelkes gyerekeket, akik büszkén mutatják meg a Bánkitó közösségének, hogy milyen egy motivációra és megerősítésre épülő oktatási program. Az örömzenélésen túl komoly témák feszegetésének is nekiállunk együtt.

Az idei év egyik legelgondolkodtatóbb cikkét Horváth Bence 444-es újságíró vetette képernyőre „Fiatal felnőttek, akiknél a kiégés az alapállapot” címmel. A cikk szerzője és Kósa Krisztina, az Erste Bank Ügyfélélmény és Szegmensmenedzsment vezetője egy Szájensz Szeánsz beszélgetés keretében keresik majd, hogy hogyan áll a millenniumi generáció a pénzhez és a munkához. Az erstés programokban is van játék, mégpedig egy pénzügyi tabu óriás-társasjáték, amely a pénzügyi alapfogalmakat segít mindennapi nyelven megfogalmazni, a kimondhatatlant is kimondhatóvá tenni.

bánkitó
Forrás: Bánkitó Fesztivál

A nagy magyarságos öndefiníciós projektben a közösség megtartó ereje is kulcskérdéssé válik. Hova tud eljutni az egyén, mi mindent tud megtenni az ember, ha összefogunk egymással? Az idei civil-kulturális program cselekvésre ösztönöz, megértésre és közös alkotásra invitál, hogy megtanuljunk újra együtt értéket teremteni és a meglévőket megtartani.

E vezérfonal mentén érkeznek az újragondolt néphagyományokra építkező programok, mint a tarsolykészítő Kamay Ko workshop, a Repityke lányok ruhaműhelye, ahol alkotásainkra még a nagyi is büszke lenne, valamint a Kísérleti Fonó programjai, akik 21. századi köntösbe csavarják majd a klasszikus „fonós” tevékenységeket, mint a népdaléneklés és a történetmesélés.

A nagy szeretetben lesz közös reggelizés, de együttszorongás is Oláh Norbert festőművész workshopján. Grecsó Zoltán táncművésszel testtudatot lehet tanulni, míg az AdniJógával napüdvözölni a Bánki-tó partján. A Nők Egymásért Mozgalom izgalmas együttgondolkodásra hívja a napon érlelt fesztiválozókat, mégpedig pornó és szexuális visszaélés témakörben.

A sokszínű programkavalkádban lesz játék is, mint az Auróra nemzeti számháborúja vagy a Cortex pszicho/film/klub identitást feszegető programja, ahol kinevethetjük a sztereotípiákat, amelyek gyakran közösségérzetünk alapjaiként szolgálnak.

Lesz látnivaló is, mégpedig a #freeszfe mozgalomhoz kapcsolódó Autonómia Vára, ami júliusban felépül Bánkon is, míg az Építész Szakkollégiumnak hála saját Trinanon-emlékműve is lesz a fesztiválnak, hogy mielőtt még mélyebbre süllyedünk az emlékezés ingoványos talaján, újraértelmezzük, hogy mit üzen nekünk a múlt.

Vetíteni való is akadt a programba, amit a Malter Vándor Filmfesztivál sugároz majd. Egy biztos: az év legizgalmasabb rövidfilmjeiből válogattak, így friss lesz és ropogós. Exkluzív vetítés is lesz, mégpedig Hajdu Szabolcs Békeidő című filmje, amely egy igazi karanténprojekt, bemutatva életünk egy pillanatképét.

A már bejelentett zenei program mellett lesz még elhivatott csellózás Friderikusz Pétertől és Kertész Endrétől, valamint a Szabad Tér helyszínen feltörekvő zenekarok, a Kereplő, a Szikra by Viso Reacto és Keret házban pedig hajnalig tartó mulatozás várja majd a bánkitósokat. Napi bontás elérhető a weboldalon!

Kiemelt kép: Bánkitó Fesztivál