„A Szépírók Társasága még májusban új elnököt és alelnököket választott. Az elnök ezentúl Czinki Ferenc író, szerkesztő, kritikus, programszervező, a társaság eddigi alelnöke lesz. Alelnök az eddig is ezt a tisztséget betöltő Józsa Márta író, újságíró, televíziós és rádiós szakember, valamint az újonnan választott Babiczky Tibor költő, szerkesztő, újságíró” — írja a Litera.hu

Szociális alap az egzisztenciális nehézségekkel küzdő tagok számára, a női munkacsoport tevékenységének kiszélesítése, a vidéki és határon túli szépírókörök megalakulása és folyamatos jelenléte az irodalmi közéletben, a magyar irodalmi élet egyre intenzívebb bekapcsolása a nemzetközi irodalmi és kulturális életbe – ezeket az eddig elért eredményeket a Szépírók Társasága újonnan választott elnöksége a továbbiakban is folytatandónak tartja.

A májusban, a társaság történetében először elektronikusan megtartott elnök- és alelnökválasztás minden korábbinál nagyobb legitimitással tisztelte meg a vezetőség újonnan választott két tagját. A Szépírók Társasága egymás irodalmi munkásságát megbecsülő, hasonló szellemiségű írók szakmai és érdekvédelmi szövetségeként jött létre 1997-ben. Jelenleg 398 tagja van. 238-an adták le szavazatukat, az érvényes szavazatok száma 236.

szépírók társasága f21
Forrás: Szépírók Társasága

Az új elnök Czinki Ferenc író, szerkesztő, kritikus, programszervező, a társaság eddigi alelnöke, 231-en szavaztak igennel a programjára. Ebben fontos tervként szerepel egy tanácsadó testület létrehozása, többek között a szociális alap, a női érdekvédelmi munkacsoport, a vidéki Szépíró-körök képviselői, a társaság különböző korosztályai és korábbi, vezető tisztséget betöltő tagjainak bevonásával.

Babiczky Tibor költő, szerkesztő, újságíró alelnököt is meggyőző többséggel, 229 igen szavazattal választotta meg a többség. Pályázatában hangsúlyosan szerepel, hogy a magyar és a külföldi nyilvánosságban való erőteljesebb megjelenés jelenti az írók érdekeinek egyik leghatékonyabb védelmét. Fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a Szépírók Társasága érdekvédelmi szervezet, ami azt is jelenti, hogy a kultúrát, kulturális életet érintő döntésekhez, eseményekhez a testületnek – ahogy eddig is – a tagság elvárásainak megfelelően van és lesz is mondanivalója.

A vezetőség harmadik tagja az ősszel megválasztott Józsa Márta író, újságíró, televíziós és rádiós szakember, az ő megbízatása még két és fél évig tart. Az elnökségi programmal egyetértve folytatja az előző ciklusban megkezdett munkát. Ahogy a leköszönő elnök, Szkárosi Endre költő, művészeti író, műfordító, kritikus, irodalomtörténész is változatlanul segíti utódja tevékenységét.

Kiemelt kép: Litera, Feol, Szépírók Társasága – montázs