A Szépírók Társasága évente rendez tematikus fesztivált. Az itt elhangzó beszélgetések, felolvasások, társművészeti események nemcsak a szakma, hanem a szélesebb közönség érdeklődésére is számot tartanak. A járvány miatt másodszor kényszerülnek a szervezők a digitális térben összehozni a szerzőket és a közönséget, megpróbálva legyűrni ennek hátrányait és kihasználni előnyeit.

Az idei rendezvény egyik fő üzenete, hogy felhívják a figyelmet írók, költők, irodalmárok kilátástalan anyagi helyzetére és a velük való szolidaritásra. E cél érdekében jött létre a Szépírók Szociális Alapja abban a tudatban, hogy a leghatékonyabb segítség az önszerveződés és az adományozás. Az Alap mottója: Tartsuk egymást a pályán!

17 órától:

Czinki Ferenc, a Szépírók Társasága alelnökének beköszöntője után Babarczy Eszter, Grecsó Krisztián, Józsa Márta, Spiró György és Tompa Andrea Németh Gábor moderálásával vitatják meg azt: hogyan jelenik meg az irodalmi életben és az irodalmi művekben a szolidaritás fogalma. Szó lesz arról is: hogyan számíthatnak egymásra írók és olvasók, kinek mit jelent a szépirodalom teljesítménye a bezárkózott és hagyományos kapcsolatrendszerét elveszíteni tűnő világban; miként lehet felhangosítani az írók szavát a közéleti zajban.

18:30-tól:

A Szépírók Társaságának célja, hogy a különböző városokban, régiókban élő tagjaik alakítsanak Szépíró-köröket, és legyenek minél közvetlenebb szereplői és alakítói a helyi kulturális életnek – ezáltal aktívabban vegyenek részt a társaság tevékenységében is. A Marosvásárhelyi Szépíró-kör online rendezvényén Szkárosi Endre, a Szépírók Társasága elnökének felvezetője után Demény Péter, Káli Király István, Kovács András Ferenc, Láng Zsolt, Markó Béla, Szabó Róbert Csaba és Vida Gábor estje hozza el a fesztiválra az erdélyi város irodalmi közéletének és alkotóinak újdonságait.

A marosvásárhelyi pályatársak bemutatkozása után a Szépírók Társasága rendszeresíti a helyi Szépíró-körök bemutatkozó estjeit, és az ő segítségükkel is igyekszik napirenden tartani közös ügyeiket – köztük az egymással való szolidaritást.

A Szépírók Szociális Alapját a Summa Artium kezeli, az adományokat ide várják: Summa Artium Alapítvány, MagNet Bank 16200010-10071036, a közleményben kérjük feltüntetni: Szépíró Alap, Adomány.

A Facebook-esemény linkje: https://fb.me/e/2iMShqvg7

A műsor az alábbi linken tekinthető meg: https://us02web.zoom.us/j/82112250747…

szépíró szolidaritás esemény
Tavaszi Szépíró Fesztivál – Szolidaritás, fissítés, újraindítás
Kiemelt kép: Tavaszi Szépíró Fesztivál – Szolidaritás, fissítés, újraindítás Facebook-esemény