Azoknak, akik átaludták a vészterhes időket, fel sem tűnhetett, hogy a 30. Művészetek Völgye összművészeti fesztiválbonanza valójában már megtörtént, mondjuk olyanformán, ahogy a Solo és a Rouge One átvezet a 3. és 4. rész között, de senki nem hívja úgy, hogy a Star Wars 4. része, viszont megnézzük, mert a mi kutyánk kölyke. Szeretetreméltó Völgyhétvégéink után boldogan térünk vissza idén nyáron, július 23. és augusztus 1. között ahhoz a barátoktól és potenciális barátoktól hemzsegő Kapolcshoz, Vigántpetendhez és Taliándörögdhöz, amihez immáron 31 éve szokunk (és a szüleink). Új helyszínek, régi klasszikusok, kis és nagy előadófenoménok a 30. Művészetek Völgyén.

A nagy nevek

Annak, akit a koncertek hívnak le a Balaton-felvidék ölére, érdemes a következő helyszíneket figyelni a mindig fantasztikus programfüzetben: Panoráma Színpad (Kapolcs), Kőbánya Udvara (Kapolcs), Hangfoglaló Udvar (Taliándörögd), Fonó Udvar (Taliándörögd).

A Panoráma Színpad mind közül a legnagyobb befogadóképességű, így ide várható idén a jubiláló 30Y, Quimby, Bohemian Betyars, akik mind rendszeres fellépői a Völgynek. A hétvégéken nagyobb tömeg várható, ezeken a napokon az Erik Sumo Band és az Elefánt, záróhétvégén pedig a Szabó Balázs Bandája és a Random Trip érkezik majd, remélhetőleg eső nélkül.

A Panorámától nem messze fekvő Kőbánya Udvarában egy erős Fran Palermos kezdéssel indulunk, őket itt hallottam először, aztán jön a Mörk és az Ivan & the Parazol, szombaton a Blahalouisiana, tehát itt is lesz mit hallgatni. A Hangfoglaló Udvar fiatal tehetségeivel egy baj van, hogy mindig éktelen a teltház, mert annyira jók. Idén lesz Idegen, Ricsárdgír, Carson Coma, a tavalyról ismerős Nunki Bay Starship, és egy csomó olyan banda, akiket ott fogunk majd megszeretni.

A Fonó idei programjaiból kitűnik a csodálatos Romengo, a Besh o droM, amin nem lehet ülve maradni, de ide került, ráadásul egymás után, szerdán, az Aurevoir és a PASO is, ifjak és… hát kevésbé ifjak, mindegy, szóval az az este mozgalmas lesz!

művészetek völgye
Életkép a 29. Művészetek Völgyéből (fotó: Márk Martina)

Ha már a mozgás: évről évre egyre jobb táncoktatókra lelni a Völgy udvaraiban, mindenképpen tervben van, hogy akár a Fonóban, akár a FolkUdvarban, talán a PestBudában, vagy majd Szalonna és Bandája segítségével a Panoráma Színpadon, de szintet lépjünk néptánc-ügyileg. A napközbeni aktív időtöltések között találunk többféle jógát, mozgásműhelyeket, biciklitúrát, futóversenyt és önismereti diszkót, ami ugye a mozgás egy meglehetősen speciális formája.

KézművesVölgy

A 2020 őszi rendkívüli Völgyhétvégék alatt véletlenül estük be egy alkotóműhelybe, a szitanyomó workshopot vezető ValamiProduktív fiatal csapatával beszélgettünk erről. Annyira élveztük, hogy idén már tudatosan úgy tervezzük, hogy vagy a MANK ArtPorta műhelyei, vagy a Kisképzősök tűzzománcozása, vagy a Kőbánya Udvarára hirdetett DIY bikinifelső-workshop, esetleg a KenderKertben 9. naptól elérhető ruhafestés festőnövényekkel vagy natúrkozmetikum-készítés… szóval valami biztos bele fog férni az elérhető kézművesprogramok közül.

Színpad

A Művészetek Völgye egyik legvonzóbb tulajdonsága a számtalan színházi előadásban rejlik. A Taliándörögd határában felállított Globe Színházhoz kötődő élményt csak egy Shakespeare-rajongónak nem kell magyarázni: itt valóban népszínház folyik, az előadások egy része nyers, diplomaelőadás, vizsgamunka. Csupa fiatal színész, hozzám éppen korban is közel álló, csupa releváns problémával, de annyira, hogy sírtam már a betalált soroktól. A közönség hangos, reagál, a szagok nem szalon, inkább szalonnaformák. Az őszi Völgyhétvégékből sajnos kimaradt ez az egész csodálatos massza, idén viszont jogos várakozással tekintünk a színházi műsorra is: az újSZÍNpad nevet kapta a korábbi SZFE Globe, naponta egy előadással és egy színházi világhoz, szakmákhoz kötődő műhellyel várja a nagyérdeműt. Lesz Tersánszky-Józsi Jenő, Herczeg Ferenc, kellékgyártás és szinkronstúdió is. A taliándörögdi faluházban székelő Színház Színpadnak személy szerint nem vagyok célközönsége, de valószínűleg azok, akik a kaposvári színjátszás nagy támogatói, tudják majd kultiválni a hangzatos címeket: A tehetséges Mr. Ripley – Király Dániellel; Horváth János Antal: Kicsi – Hartai Petrával; Apád előtt ne vetkőzz – Péterfy Borival; Leonard Gershe: A pillangók szabadok – Hegyi Barbarával, és még sok más.

művészetek völgye f21
Életkép a 29. Művészetek Völgyéből (fotó: Szabados Petra)

Minden más

Az idei évet a szokásosnál nagyobb várakozás előzte meg – mindannyian, így vagy úgy, de nehezen éltük meg ezt az időszakot, hiányoztak a testközeli élmények és a tánc és a különleges kapcsolatok, főleg azoknak, akik inkább távol maradtak az őszi pótkapolcstól. Mi akkor egy olyan arcát ismertük meg a Völgynek, amit szeretnék átmenteni erre az ereje teljében lévőre is: a békét és nyugalmat. Nincs a programfüzetben, de lehetne, hogy kapolcsi szieszta, olyan percek, órák, amikor az ember nem próbál odaérni sehová az idén ismét működő CsigaBuszokon, hanem tervszerűen hever, békésen és lassan eszeget a csodálatos Kékabroszos portákon, miközben nézi a kutyák és emberek áramló tömegét. Úgy gondolom, hogy ezért ugyan nem kötelező, mégis megéri karszalagot váltani. Jó közel lenni ezekhez a kutyákhoz és emberekhez.

Kiemelt kép: Művészetek Völgye f21.hu archivum 2019 (fotó: Márk Martina)