A hét további részében a felsőoktatás neoliberalizációjáról, transzkulturális emlékezetkutatásról, valamint a 2021-es előválasztásról szóló beszélgetéseken vehettek részt, és egy mindenki számára nyitott, zöld közösségi tér megnyitóját is figyelmetekbe ajánljuk.

02.08. | Transzkulturális emlékezetkutatás – a Helikon 2022/3. számának bemutatója

Társadalom és kultúra
Forrás: A Helikon Facebook oldala

A Helikon Irodalom- és Kultúratudományi Szemle 2023. február 8-án 18:00 órától tartja Transzkulturális emlékezetkutatás című (2022/3.) számának bemutatóját a Kelet Kávézó és Galériában. A résztvevők: Jablonczay Tímea, a szám szerkesztője, valamint Vilmos Eszter és Agárdi Izabella szerzők.

Transzkulturális emlékezetkutatás című számával a A Helikon Irodalom- és Kultúratudományi Szemle a kutatási mezőben az utóbbi évtizedben végbement paradigmatikus változások tétjeit, elméleti keretrendszerét, irányait tekinti át, a többirányú, palimpszeszt és konnektív emlékezet fogalmait kidolgozó teoretikusok egy-egy tanulmányát fordításban adja közre (Michael Rothberg, Max Silverman, Marianne Hirsch), valamint az elméletekhez kapcsolódó, azokkal néhol vitába is szálló magyar kutatásokból ad ízelőt” — írja a lapszámról a Helikon.

További információért kattints ide

02.09. | Elit-újratermelés vagy szavazatmaximalizálás? A 2021-es előválasztás empirikus vizsgálata

Forrás: IDEA Intézet

„Az IDEA Intézet a 2021. évi előválasztás »hatásosságának« adatközpontú elemzését a 2022. évi ellenzéki közös egyéni jelöltek teljesítményének tükrében vizsgálta. A megjelenő elemzésünkben nem pusztán arra fókuszáltunk, hogy az előválasztási eljárás elérte-e az egyéni jelöltek szavazatmaximalizáló céljait, hanem arra is, hogy milyen körülményektől függően tudta növelni vagy éppen csökkenteni az ellenzéki összefogás közös egyéni jelöltjeinek áprilisi teljesítményét. Többek között az egyik fő kérdés: az előválasztás hatással lehetett-e az ellenzéki jelöltek eredményességére vagy sem?

A tanulmány bemutatását követően az előválasztás értékéléséről és jövőbeli perspektíváiról megosztja véleményét Szabó Andrea politikatudós, Tóth Csaba politológus (Mentat Consulting) és Böcskei Balázs kutatási igazgató (IDEA Intézet). A beszélgetést Nagy Gergely Miklós újságíró (24.hu) moderálja.

Az eseményről további infót itt találhatsz.

02.10. | Bolygó közösségi tér megnyitó

Forrás: Az esemény Facebook-oldala
Pénteken nyit a Bolygó, amely „egy mindenki számára nyitott zöld közösségi tér, ahol aktivizmussal, kultúrával, művészetekkel, környezetvédelemmel, társadalmi ügyekkel kapcsolatos programokon vehettek részt! Célunk, hogy meglévő kezdeményezéseket, mozgalmakat, szervezeteket összekössük egymással, teret adjunk nekik, és bázist biztosítsunk minden zöldülni vágyó, aktív fiatalnak.”

Az eseményen társasjátékozás és egy koncert is lesz, a pontos programért katt ide!

02.10. | Fiktív árucikk-e az egyetemi oktatás? / pódiumbeszélgetés

Forrás: Az esemény Facebook-oldala.
A PTE BTK Kerényi Károly Szakkollégiuma minden érdeklődőt szeretettel vár az egyetemi oktatás neoliberalizációjának témáját körüljáró pódiumbeszélgetésre.
A beszélgetés résztvevői:
Melegh Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Nagy Beáta, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora
Feischmidt Margit, a PTE BTK Kommunikáció és Médiatudományi Tanszék egyetemi tanára, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, Kisebbségszociológiai és Antropológiai Osztály vezetője.
Moderátor: Daradics Boglárka, a PTE BTK Kerényi Károly Szakkollégium mentora

További információért katt ide

Kiemelt kép: Montázs az események képi anyagaiból.