Július 21-én megnyitották a 32. Művészetek Völgye Fesztivált, amely 10 napon át 2200-nál is több programmal és 40 helyszínnel várja a fesztiválozókat Kapolcsra, Taliándörögdre és Vigántpetendre. Hazánk legnagyobb összművészeti fesztiválja egyszerre szól a bulizni vágyóknak, a családi kikapcsolódást keresőknek, az elmélyült alkotásra és beszélgetésre vágyóknak, a nosztalgiázóknak és mindenkinek, aki 10 napra szívesen elvonulna egy ideális világba. 

A Művészetek Völgyében a koncertek forgataga mellett a látogatók beülhetnek egy-egy irodalmi előadásra, közös versfaragó- vagy éppen énekes műhelyre, színdarabokat és izgalmas újcirkuszi produkciókat nézhetnek meg, a templom hűs tereiben élvezhetik a komolyzenét vagy éppen a fák árnyékában alkothatnak vagy válogathatnak a kézműves vásár portékáiból, de akár biciklire pattanva is felfedezhetik a környéket. A 32. Művészetek Völgye Fesztiválon egyik programból sem lesz hiány.

A fesztivál első napján mutatják be a Völgy saját színdarabját. A Színház Színpadon ezúttal az Art-Színtérrel együttműködésben Goldoni Mirandolinája debütál, olyan színészekkel, mint Szulák Andrea, Szemenyei János és Kautzky Armand.

Mindeközben, az udvarokban már reggel 11-től mennek a programok a családi jógától kezdve a képzmőművészeti és gyerekfoglalkozásokon át az Innocamp Vállalkozói Ötletversenyig. A látogatók Kapolcs Főterén – és szerte a fesztiválon – többféle kiállítást is megismerhetnek: itt található a fesztivált is támogató Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiállítása a régióról, a Postamúzeum játékos tárlata, a Néprajzi Múzeum pedig egyedülálló kollekciójára alapozva egyfajta „múzeumsűrítménnyel” érkezik, hogy ízelítőt adjon kiállításaiból. 

A Panoráma Színpadon első este az Aurevoir. és a Bohemian Betyars csaptak a húrok közé, a következő napokban pedig olyan fellépők mozgatják még meg Kapolcs nagyszínpadának közönségét, mint az Elefánt, a hiperkarma, az Esti Kornél, a 30Y, a Csaknekedkislány, a Vad Fruttik, a Csík-Presser-Karácsony A Dal a miénk 2.0, a Margaret Island, a Belga, a Punnany Massif, a Lóci Játszik, a Carson Coma, a Blahalouisiana, az Irie Maffia, a Budapest Bár, a Bagossy Brothers Company és a Quimby.

Művészetek völgye
Pillanatkép a fesztiválról

A Póka Udvar nyitókoncertjén Póka Egon legendáriuma előtt tisztelegnek: 70. születésnapja alkalmából volt tanítványai és zenésztársai idézik fel dalait, emlékeznek rá zenével. Az udvarban az Alkotóművészeti Igazgatóság x POP: Póka Egon 70. kortárs képzőművészeti kiállítással is megemlékeznek a legendás zenészről. A Póka Udvar emellett a 10 nap alatt helyet ad a fiatal fellépőknek és a legendás „nagyöregeknek” is, emellett a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával különböző irodalmi programok is helyet kapnak a Gástya-árokban.

A fesztivál második legnagyobb könnyűzenei helyszínén, a taliándörögdi Lőtéren a Mörk és a Cloud9+ avatták fel a színpadot, de itt bulizhatunk majd többek közt Hundred Sins, a Random Trip, az Európa Kiadó, a Müller Péter Sziámi Andfriends, a Cari Cari, a Slagwerk Den Haag, a Middlemist Red, a Freakin Disco, a Platon Karataev, a Mehringer és a Galaxisok koncertjére is. 

Vigántpetenden a Cirque du Tókertben délután a duplabot forgatásának alapjait sajátíthattuk el a Firebirds társulat segítségével, este pedig Kern András Mi van velem? című estjét hallgathattuk meg. A következő napokban ugyanitt élhetjük majd át az újcirkusz és a kortárs tánc varázsát, olyan előadókkal, mint a Recirquel, a Feledi Project, a Duda Éva Társulat, hallgathatunk klasszikus zenét a Danubia Zenekar vagy éppen az Operaház előadásában, de itt lép majd fel Zorán és Dés László is.

A Völgy mindenkit arra biztat, hogy kapcsoljon ki erre a pár napra, az autóval érkezőket pedig arra, hogy autóikat tegyék le Vigántpetenden, illetve Taliándörögdön az ingyenes parkolókban és váltsanak a fesztiválkarszalaggal ingyenesen igénybe vehető Csigabuszra a települések között. A Csigabusz majdnem hajnal háromig jár és összeköti a fesztivált a környező településekkel, egészen Tapolcától Veszprémig. Mozgása a fesztivál mobilapplikációján keresztül élőben is követhető. A vonattal érkezőknek jó hír, hogy a Művészetek Völgyére is érvényes a Veszprém-Balaton 2023 EKF rendezvénysorozatra szóló kedvezmény, azaz 2023 Ft-ért válthatnak a látogatók vonatjegyet a Völgybe. 

Művészetek völgye
Idén is sok program közül választhatunk

A Művészetek Völgye Fesztivál a 10 nap alatt 2200-nál is több programmal – azaz naponta kb. 200 programmal – várja a fesztiválozókat 40 helyszínen és három településen július 21. és 30. között. A teljes programbontásért és jegyekért irány a www.muveszetekvolgye.hu oldal.

Kiemelt kép: Fekete Tibor Kristóf