Holtszezon néven kortárs irodalmi fesztivált indít útjára a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa-program. A február 25-e és 27-e között megtartott esemény három nap alatt nyolc helyszínen közel 60 művészeti produkciót, előadást és koncertet vonultat majd fel Veszprém belvárosában. A Fesztivál összművészeti esemény, így ott lesz a fellépők között a Platon Karataev, Grecsó Krisztián, Ohnody, Nyáry Krisztián, Bobeck, Vecsei H. Miklós, Cserna Szabó András és még sokan mások.

„2022 számunkra a főpróba éve, egyre látványosabb kulturális-művészeti eseményekkel jelentkezünk” – mondta el a sajtótájékoztatón a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója. „A Holtszezon az egyik legfontosabb irodalmi rendezvényünk: egyrészt ez idén az első jelentős projektünk, másrészt ez egy saját ötleten alapuló, saját fejlesztésű és saját megvalósítású esemény, ami jövőre, a címviselés évében még nagyobb hangsúly kap majd. A helyi fiatal művészeket bevonó Holtszezon elindulása egyben egy hosszú távú regionális irodalmi-művészeti fesztiválsorozat kezdete is: reméljük, hogy hosszú távon segíti majd a térség 365 napos szezonjának megteremtését” – tette hozzá Markovits Alíz.

„Szerettünk volna egy olyan irodalmi fókuszú, de alapvetően összművészeti fesztivált indítani Veszprémben, amely azokat a műfajokat karolja fel, amelyeket bár rengetegen szeretnek, mégis ritkán találkozhatunk velük a kulturális eseményeken. A határterületek és a nézőpontváltások mindig izgalmasak, éppen ezért az eseményeinken az irodalom határműfajaira, valamint a feltörekvő, fiatal előadókra koncentrálunk.” – mondta Varga Richárd, a fesztivál szervezője. „A Holtszezon friss, izgalmas és inspiráló kulturális eseményekkel, az alkotást és a közös gondolkodást elősegítő programokkal jelentkezik. Hisszük, hogy az olvasás menő. Az írás, a zenélés és bármiféle alkotótevékenység az. Erről szól a Holtszezon.” – tette hozzá a szervező.

A Holtszezonon nemcsak a műfajok, hanem a művészeti ágak is keverednek egymással. Az írott műfajok közül a krimi, a sci-fi, a képregény- és fanzine-kultúra, az ifjúsági- és gyermekirodalom, valamint a kortárs költészet lesz jelen a fesztiválon, de a programkínálatban szerepelnek színházi- és bábszínházi előadások, hip-hop és slam poetry események, valamint alternatív zenei, punk és kísérletező posztrock koncertek is.

„A fesztivál programjában számos olyan előadót vonultatunk fel, akik nem elégednek meg a saját műfajuk eszköztárával, szívesen kalandoznak más művészeti ágak területein is. Zenei programunkban ott lesz a Platon Karataev, Ohnody, Bobeck és a Lázár Tesók, de az underground hip-hop is képviselteti magát Funktasztikussal és a The Patkányzzal. A Kortársak vacsorára program keretein belül Nyáry Krisztiánnal és Cserna Szabó Andrással beszélgetünk, Likó Marci és Géczi János zenés irodalmi műsorral érkezik hozzánk, míg Vecsei H. Miklós Pilinszky-estet tart, de közreműködik több más eseményen is. Természetesen ezek csak szemelvények a programunkból. A mai naptól az összes esemény elérhető a VeszpremBalaton2023.hu oldalon, és persze folyamatosan publikáljuk az eseményeket a fesztivál közösségi felületein is. A Holtszezon programjai ingyenesek, de lesznek olyan események, amelyeket csak regisztrációval lehet majd látogatni.” – mondta Varga Richárd a fesztivál szervezője.

A különböző előadások mellett a fesztivál nagy hangsúlyt fektet a közönség bevonására is, éppen ezért számos workshop – képregénykészítés, sci-fi írás, költészeti műhely – várja majd a látogatókat, amelyek időpontja a Holtszezon oldalán részletesen megtalálható.

A fesztiválnak nyolc belvárosi helyszín ad majd otthont, így az Expresszóban, a Teremben, a Papírkutyában, az Utas és holdvilág Antikváriumban, a Wine & Vinylben, az Incognito Kávézóban, a KUNSZT!-ban és a Fricska étteremlakásban találkozhatnak majd az előadók és az érdeklődők.

Az esemény tervezésekor a szervezők több ponton bevonták a fiatalokat. Helyi középiskolások és egyetemisták igényei formálták a fesztivál koncepcióját, és az ő javaslataik határozták meg a programban jelen lévő stílusirányzatokat. A fesztivál kampányfotóin a Pannon Egyetem hallgatóinak észrevételeiből, az irodalomról való gondolataikból és kérdéseikből leszűrt szövegek jelennek meg, de a modellek is a helyi fiatalok köréből kerültek ki.

Kiemelt kép: Holtszezon Facebook-esemény