Nyerges Gábor Ádám második, Mire ez a nap véget ér című regénye 2020-ban jelent meg a Prae Kiadónál. A mű szövegéből – melyről Deczki Sarolta a Könyvterasz hasábjain azt írta, „Hosszan lehetne még sorolni a hasonlóan ötletes, jó humorú, vicces jeleneteket, amelyekkel tele a regény. Frissek, maiak, erőlködés nélküliek ezek, akár még filmen is el lehetne képzelni őket”. Nyerges, mint szerzői Facebook-oldalán írta nemrégiben, már egy ideje zenékkel aláfestett, különleges felolvasóestet szeretett volna összeállítani, azonban a pandémia okozta korlátozások új útra terelték a projektet.

„A lezárások aztán megoldották a dilemmát, ennek a még nem létező műfajnak, mint menet közben rájöttem, amúgy is a videós, előre rögzített karanténfelolvasás áll jobban, hát idén év elején nekikezdtem dolgozni rajta. Összességében: ez egy felolvasóest hosszúságú, virtuális felolvasóest, rövidebb részletekből, akár egyesített hatalmunkból a Bolygó Kapitánya, összeállítva. Vannak benne képi és zenei idézetek” – írta a szerző.

Végeredményben sajátos, új keverékműfaj jött létre, melyben újrakontextualizált film- és tévésorozat-jelenetek, illetve a szerző által hangulatuk, de akár ihlető szerepük okán is az egyes részekhez párosított, aláfestő zeneszámok, valamint a felolvasás hármasa mutatják meg, milyen lenne egy „afféle félkomoly-félironikus »kicsi, sárga, de a mienk« jellegű tinidráma (…) egy annak egyébként intakt módon ellenálló regény szövegéből.

A projekt keretében készült, egész estét film vagy felolvasóest hosszúságú videó (mely egyben afféle alternatív könyvbemutató gyanánt is szolgál, miután a lezárások miatt a kötet számos bemutató eseménye is elmaradt) előbb a szerző Facebook-oldalán, március 8-a, hétfőtől fogva hétköznaponta jelentkező, 10 részes sorozatként is megtekinthető, majd március 22-én (odáig nem látható részeket is magában foglalva) egyben, teljes hosszában is.

Nyerges azóta trailert és a mű teljes soundtrack-listáját is közzétette oldalán. Hogy a regény mely részletei és milyen mozgóképes idézetek kerültek be a készítője által csak „karanténfelolvasós sufnimusical-változat”-nak elkeresztelt produkcióba, egyelőre nem tudható.

Az előzetes ide kattintva megtekinthető, a produkcióban felhasznált zenék listája alább olvasható, a „musical” már kikerült epizódjai pedig ezen a videócsatornán lesznek elérhetők.

A regényről bővebben a Prae Kiadó oldalán, illetve az F21-en Kalmár Balázs interjújából is tájékozódhat az olvasó, a musicalváltozatról pedig Nyerges Gábor Ádám szerzői Facebook-oldalán lehet találni gyakran frissülő információkat.

Az exkluzív online esemény Facbook-eventje: https://www.facebook.com/events/986227098574414

Mire ez a nap véget ér – „A musical”, soundtrack:

TOKYO POLICE CLUB: NATURE OF THE EXPERIMENT

TAKING BACK SUNDAY: STOOD A CHANCE

KAISER CHIEFS: MY LIFE

CATFISH AND THE BOTTLEMEN: KATHLEEN

TOKYO POLICE CLUB: IN A CAVE

THE ENEMY: AWAY FROM HERE

BLACKALICIOUS: CHEMICAL CALISTHENICS

BLOCK PARTY: BANQUET

THE NATIONAL: THE SYSTEM ONLY SLEEPS IN TOTAL DARKNESS

COLDPLAY: FIX YOU

PAULA COLE: I DON’T WANT TO WAIT

COLDPLAY: POSTCARDS FROM FAR AWAY

NINE BLACK ALPS: COSMOPOLITAN

THE ENEMY: WE’LL LIVE AND DIE IN THESE TOWNS

ARCTIC MONKEYS: I BET YOU LOOK GOOD ON THE DANCEFLOOR

CSS: RAT IS DEAD (RAGE)

THE DISTILLERS: THE HUNGER

THE STROKES: YOU ONLY LIVE ONCE

TOKYO POLICE CLUB: THE HARROWING ADVENTURES OF…

THE STROKES: SLOW ANIMALS

PLACEBO: SONG TO SAY GOODBYE

MINUS THE BEAR: LAST KISS

TOKYO POLICE CLUB: FAVOURITE COLOUR

THESE NEW PURITANS: WE WANT WAR

THE NATIONAL: START A WAR

SNOW PATROL: SET THE FIRE TO THE THIRD BAR

THE STROKES: REPTILIA

JUNIP: LINE OF FIRE

THE NATIONAL: VANDERLYLE CRYBABY GEEKS

JIMMY EAT WORLD: THE MIDDLE