Lovasi András tavaly raktárkoncertes juttatásából pályázatot írt ki zenekarok számára hangfelvételek elkészítésére. A pályázat egyik nyertese a Kései Kitérő, akik március második felében érkező nagylemezük előfutárával, az Eleven Emberrel robbantottak a hazai könnyűzenében.

A Kései Kitérő 2016 tavaszán alakult Egerben. 2017 őszén megjelent első nagylemezünk, az Őszintén szólva, jelenleg a második nagylemezünkön dolgoznak, mely március második felében fog megjelenni. Lemezelőzetesként már hallgatható az Eleven Ember, amely nem csak profi hangzása és minőségi videoklipje miatt emelkedik ki a hazai feltörekvő formációk közül.

Igazán felszabadító élmény, hogy a „jól bevált” és halálig unt könnyűzenei gyakorlatokkal és szabályszerűségekkel szemben van még, aki tökösen képviseli a kreatív, izgalmas, kísérletezéstől nem ódzkodó zenét. Örömmel tölt el, hogy van még, aki belátja: igenis érdemes a bevált sémákól eltérni, merni újat alkotni, feszegetni a könnyűzene szűkülésre hajlamos határait. Ezt teszi az Eleven Emberben a Kései Kitérő, mely tökéletesen egyensúlyoz valahol a metál és az alternatív rock között, mindezt szokatlanul nagy erővel és magabiztossággal.

A zenekar így nyilatkozott a dalról:

„A dalszöveg alapgondolata a technikai fejlődés kettősségéről szól, miszerint a gyors ütemben zajló innováció felemel, ugyanakkor beszippant, bebörtönöz. Akadnak ellenérzéseink, mégis kénytelenek vagyunk részt venni a digitális világban. Eladtuk a korábbi énünket, vagyis azokat az időket, mikor elsősorban még a személyes találkozások jelentették az igazi örömöt. A középpontban az emberi élet áll, melynek állandó része a jó, jobb utáni vágyakozás, várakozás. A klip egy képi allegória, ahol egy szürke hétköznapon – nagyfokú izgatottságot kiváltva – megérkezik a várva várt vendég, aki rövid, ám annál tartalmasabb ottléte során elhozza a jelenkort, annak pozitív és negatív hozadékaival. A zenében is érzékelhető a folyamatos feszültség, az elnyújtott, kiteljesedni készülő hangulat. A dalszerzés során az volt a cél, hogy mindenféle megfelelni akarás nélküli, zsigerből jövő, a klasszikus könnyűzenei felépítést elengedő, komfortzónából kilépő dal szülessen.”

Az Eleven Ember felvételét Sohajda Péter/Standing Waves Studio készítette, keverésért, masteringért Vári Gábor/Miracle Sound felelt. Videó: The Ship.

Kiemelt kép: Kései Kitérő – Eleven ember (hivatalos videoklip)