Május utolsó két hétvégéjén számtalan ingyenes programot kínál a Budapest150 eseménysorozat alkalmából a Budapest Könyvfőváros Könyvsziget, ahol a Friss Hús Budapest és a Mastercard – Alkotótárs szervezésében május 20-án, szombaton délelőtt a könyvek és filmek világa köré szervezett programsorozattal várják a gyerekeket, családokat. A rendezvénynek a Margitszigeten a Kristály Színtér ad otthont.

Tavaly novemberben Budapest létrejöttének 150. évfordulója alkalmából hirdette meg a Budapest Brand Nonprofit Zrt. az egy éven át tartó ünnepségsorozatát, ahol Pest, Buda és Óbuda egyesítésének jubileumát ünnepelve több mint száz programmal készülnek egy éven keresztül. Ennek az eseménysorozatnak a része a Budapest Könyvfőváros Könyvsziget programja, amelynek égisze alatt a margitszigeti Kristály Színtérben két hétvégén is az olvasást és alkotást fókuszba helyező programok zajlanak. Az eseménysorozat célja az olvasóvá nevelés és az olvasás-népszerűsítés, a magyar irodalmi-könyves kultúra sokféleségének, változatosságának bemutatása.

A Friss Hús Budapest és a Mastercard – Alkotótárs közös szervezésében animációs rövidfilmeket, meséket nézhet meg a közönség május 20-án, szombaton. Délelőtt 11.00 és 13.00 óra között kisebb (4–9) éves gyerekeknek szóló filmeket vetítenek. Délután irodalmi adaptációkból készült rövidfilmeket és a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjprogramja keretében elkészült alkotásokat mutatnak be. 

Az adaptációk között három rövidfilmet láthat a közönség a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál válogatásából: Szilágyi Fanni Mán-Várhegyi Réka novellájából készült, A csatárnő bal lába életveszélyes című kisfilmje az emberismeret és a mágikus realizmus keverékével keresi a válaszokat arra, hogyan borul fel egy párkapcsolat, ha a lány lövi a gólokat a focipályán. Fazekas Máté Apám szíve című munkáját 2019-ben a Friss Húson különdíjjal jutalmazták, a kisfilmet Dragomán György A seprű című novellája ihlette. Füzes Dániel Hogy ne győzzünk című alkotása pedig Jászberényi Sándor műve alapján készült bosszútörténet. 

Könyvsziget
Jelenet a Hogy ne győzzünk c. filmből

A Mastercard – Alkotótárs és a Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíjprogramhoz kapcsolódóan három kisfilmet (André Ferenc – Vajna Ádám: Sárkányvölgy legendája, Vonnák Diána: Bálna, Czakó Zsófia: A postás) vetítenek, amelyek a társadalmi témákkal, jelenségekkel komolyan foglalkozó, az ösztöndíjprogramban nyertes szerzők meséi alapján készültek. A Mastercard – Alkotótárs minden évben lehetőséget biztosít két, 40. életévét be nem töltött szerzőnek (egy nő és egy férfi díjazott), akiknek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete, hogy egy évig a következő könyvén dolgozhasson. A program sikerét jelzi, hogy az első év két nyertese, Czakó Zsófia (Szívhang) és André Ferenc (Kepler horoszkópírás közben letér a pályájáról) már meg is jelentette a program alatt elkészült munkáját. 

A vetítések után kerekasztal-beszélgetést szerveznek az alkotókkal: Szilágyi Fanni rendező, forgatókönyvíróval, aki rövidfilmeket, sorozatokat és egész estés filmet is készített (Veszélyes lehet a fagyi), Nagy Katica színésznővel (Így vagy tökéletes, Rossz versek), Ascher Károly rendezővel, aki több, az ösztöndíjasokat népszerűsítő kisfilmet is jegyez, valamint Valuska Lászlóval, a Mastercard – Alkotótárs megvalósításában szakmai partnerként közreműködő Könyves Magazin lapigazgatójával.

Kiemelt kép: Jelenet A Csatárnő bal lába életveszélyes című filmből