Az ősz legjobb színeit és ízeit hozza el idén is a Kerekdomb Fesztivál szeptember 15. és 17. között Tállya dűlőire, ahol ezúttal is minden a zenéről, az irodalomról, a színházról és a finom borokról szól majd.

Bár a nyár lassan a végéhez közeledik, a fesztiválszezonnak még közel sincs vége: az ősz varázslatos színeivel csábítja a látogatókat a Tokaj-hegyaljai borvidékre a Kerekdomb Fesztivál, ahol minden adott egy izgalmas, aktív hétvégéhez. Nagykoncertek és meghitt, kisebb előadások a pincészetek udvarain, színház, irodalom, dűlő-, evezős- és e-bike-túrák közül is válogathatunk a három nap alatt.

A Vincellér Háztól a pincészetekig 

A Kerekdomb Fesztivál legnagyobb színpadán, a Vincellér Ház Nagyszínpadon idén az Elefánt, a 30Y, a Parno Graszt, a Follow The Flow és Ivan & The Parazol lép fel, a Szűcs Pincészetben Palya Bea, Meszka, Géem, Áron András, a Dos Diavalos, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák dalaira rophatjuk, míg a Nyerges Udvarban többek közt aZorka, Ripoff Raskalnikov & Nagy Szabolcs, Richard Zalai, DOROGI egy szál gitár, Yewo akusztik és Saya Noé koncert vár. Idén új zenei helyszínként köszönthetjük a Palota Borházat, ahol a Hangfoglaló Program fiatal tehetségei mutatkoznak be: Domingo, Grabovski, Ben T Kadar, Cataflamingo, Tiansen, Heavy Brains, Kaktus, Majré és Sisi

A tállyai evangélikus templom komolyzenei koncertek helyszíne lesz, itt hallhatjuk Horváth Márk orgonaművészt, az Idősek énekkarát, amely Borsod-Abaúj Zemplén vármegye kedvelt kórusa, a Szirtes Quintet Így szerettem volna élni címen költő óriások verseit szólaltatja meg vonós ötös hangszerelésben, de itt lép fel a Miskolci Szimfónikus Zenekar is.  

Kerekdomb Fesztivál f21
Forrás: Kerekdomb Fesztivál

Szavak és buborékok 

Az Oroszlános Udvar az irodalom és akusztikus előadások barlangja lesz. Lackfi János, Vecsei H. Miklós és Szirtes Edina Mókus Jóéjtpuszi! című előadása az irodalom és zene találkozásáról szól, Gryllus Dániel Budapesti Tücsökmuzsika című műsorával érkezik, Prieger Zsolt pedig Mészöly Miklós verseiből és saját szerzeményeiből szőtt alkotásokkal lép fel. A Lindengarden Gasztro Portán Ízek, illatok, Petőfi címmel Jászter Beáta és Novák Zoltán műsorát nézhetjük meg, ahol az irodalomhoz és a zenéhez a környék borait és jellegzetes ételeit kapcsolják. A Zsadányi Borteraszon hallhatjuk többek közt Kollár-Klemencz László Öreg Banda című zenés irodalmi estjét, de itt lép fel a Herself és a Flirt is.

A Közösségi Ház színházzá változik három napra, ahol az Art-Színtér A pillangók szabadok, valamint Mesterhármas című darabjait, továbbá Kocsák Tibor és Miklós Tibor Utazás című koncertszínházi előadását láthatjuk. A fesztivál zárónapján, vasárnap a Vincellér Ház Nagyszínpadon a Love Shake – Az élet összeráz című formabontó darabot nézhetjük meg Rezes Judit és Szabó Győző előadásában. 

A festői Mailloth-kastély is fesztiválhelyszínné változik a Kerekdomb alatt. Itt nézhetjük meg a Malter-Vándor Filmfesztivál versenyfilmjeit, a Nemzeti Filmintézet pedig olyan klasszikusokat vetít majd, mint a Meseautó, a Csinibaba vagy a Moszkva tér. Itt lesznek a Tájoló Tradíció és Innováció Alapítvány borral és szőlőszettel foglalkozó beszélgetései, előadásai és kóstolói is. 

A fesztivál két fontos kelléke: a bor és a borútlevél (forrás: Kerekdomb Fesztivál)

Bormustra

A Tokaj-hegyaljai borvidék részeként Tállyát megannyi szebbnél-szebb szőlődűlő veszi körül, az alatta elterülő, terebélyes pincerendszer pedig a jó borok őrzője. A Kerekdomb Fesztiválon a pincészetek különféle kóstolóprogramokkal, pince- és dűlőtúrákkal is készülnek, hogy ne csak ízlelgessük, de meg is ismerjük a borvidék különlegességeit. A Figi és Lipikénél például a Tokaj Magic szerzőjével játékos vakkóstolón is kipróbálhatjuk magunkat, a Rózsa Pincészet jótékonysági kóstolóval, pincelátogatásokkal készül, a Lindergarden pedig pezsgős reggelit is szervez. És ez még csak ízelítő Tállya számos borászatából, ahol a finom borok és falatok mellett mindenhonnan szól valami muzsika, megnézhetünk valamilyen kiállítást, sőt, a Dévabornál akár jógázhatunk is. 

Aktív kikapcsolódás

A gyerekeknek Ringató foglalkozásokkal készülnek a szervezők, és a fiatalabbaknak szólnak az Alkotóház programjai is, ahol a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesületének köszönhetően különféle mesterségekkel ismerkedhetnek meg, de gyerekkoncertek és játszóház is várja a gyerkőcöket. Aki szeretné felfedezni a környéket, az megismerkedhet Tállya történetével a hosszúlépés.járunk? helytörténeti séták valamelyikén, benevezhet egy e-bike túrára vagy bodrogi evezésre is, vasárnap pedig a Tállya-Golop futóversenyen is megmérettetheti magát 5, 10 vagy éppen 15 kilométeren. Aki csak egy napra látogatna el a Kerekdombra, annak érdemes megnéznie a MÁV-START és a Volánbusz közös napijegyét, a Tokaji Borongolót, amely lehetővé teszi a környék felfedezését a Tokajbusszal.

Forrás: Kerekdomb Fesztivál

A Kerekdomb Fesztivál programjaiért és a kedvezményes bérletekért irány a www.kerekdombfeszt.hu.

Kiemelt kép: Kerekdomb Fesztivál