A Julius Meinl, bécsi kávémárka idén is meghirdette a „Fizess Verssel” kampányt, aminek keretein belül a világ számos országában, köztük Magyarországon is március 21-én, a költészet világnapján egy vers lesz a kávé ára.

A cég fontosnak tartja, hogy inspirálja az embereket, és egy szelet kultúrát csempésszen a kávézásba. Több kampányt is rendeztek már annak érdekében, hogy közelebb hozzák a költészetet az emberekhez. 2013-ban például egy bukaresti metró kocsijának a falát ragasztották tele post-it cédulákra írt versekkel. A „Fizess Verssel” kezdeményezés is hasonló céllal jött létre, és töretlen sikerrel terjedt az évek alatt. Magyarországon egyre több kávézó csatlakozik a felhíváshoz. Idén például Budapesten a Gerbeaud Kávéház, az Akvárium, a Nem Adom Fel Café, az Ankert és az Európa Kávéház egy költeményért cserébe kínálja a kávét szerdán, de több vidéki városban is, például Szegeden, Szombathelyen, Egerben vagy Miskolcon is lehetőség lesz verssel fizetni.  A résztvevő helyszínek listáját itt találjátok meg.

Idén a szervezők egy kis újítást is csempésztek a programba, és felkérték a nemzetközileg elismert JP Coopert, hogy írjon egy dalt erre az alkalomra, amellyel a világ költői előtt tiszteleg.

A zene képes arra, hogy segítsen közvetlen módon eljuttatni az emberekhez a költészetet. Az elmúlt években számtalanszor láttam arra példát, hogy zenészek a költészetetből inspirálódnak, mindez az én esetemben is része a dalszerző folyamatnak. Szeretném ha zeném hatással lenne az emberekre, s ha lehetőséget adna arra, hogy egy picit elmeneküljünk a hétköznapokból. Őszintén hiszem, hogy azzal, hogy esélyt kaptam arra, hogy egy dalt komponálhassak a Költészet Világnapja alkalmából, a rajongókat is motíválom, megmutatva, hogy a költészet mindenhol jelen van, és bárki számára elérhető.

– nyilatkozta a zenész.

Aki lefényképezi a versét, és feltölti a Julius Meinl honlapjára, az egy páros belépőt is nyerhet JP Cooper egyik koncertjére. Aki pedig megnézi a tavalyi, megható promóciós videót, biztosan kedvet kap majd, hogy egy finom kávé mellett inspirálódva felfedezze a benne élő költőt.

Kiemelt kép: Facebook/Julius Meinl