A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál egészestés versenyfilmjeiből válogatott vetítéssorozatához az AGORA Savaria Filmszínház. A vetítéseken szereplő alkotások a friss nemzetközi dokumentumfilmes termésből csemegéznek, mély és széles merítést adnak a műfaj trendjeiről.

Az SZFE-bojkott miatt erős hazai áthallásokkal bíró A vörös falak foglyai mellett a kínálat másik két legerősebb és legérdekesebb darabja a kínai gazdaság felfutásáról készült furcsa, álomszerű és bizarr hangvételű Erőltetett menet és a dán Menekülés/Flee. Utóbbi két film jelenleg az Oscar-díj shortlistjén is szerepel, a dán mozi ráadásul nemcsak a dokumentumfilmek, hanem a nemzetközi filmek kategóriájában is.

A Vörös falak foglyai / Inside the Red Brick Wall Hongkong (2020), ’88

Időpont: Január 27. (csütörtök) 18:00

Rendező: Hong Kong Documentary Filmmakers

Producer: Chloe Lui

Operatőr: Hong Kong Documentary Filmmakers

Vágó: Hong Kong Documentary Filmmakers

Író: Hong Kong Documentary Filmmakers

Zeneszerző: Hong Kong Documentary Filmmakers

Hangmérnök: Hong Kong Documentary Filmmakers

2019-ben hatalmas tüntetéshullám söpört végig Hongkongon a kiadatási törvény módosítási javaslata miatt. A műszaki egyetem diákjai a szabadságért és a demokráciáért harcolnak. A rendőrség tárgyalási módszere agresszív és kiszámíthatatlan, a megafonon bekiabált fenyegetéseket és alkukat politikai üzenetű dalok tarkítják. A diákok színes esernyőkkel védik magukat a brutális rendőri beavatkozásoktól, de a könnygázzal, ütlegeléssel és gumilövedékkel szemben tehetetlenek. A hatalom elleni bátor harc macska-egér játékba fordul, amikor a rendőrség blokád alá veszi az egyetem épületét, és a diákok erődje így börtönükké válik. Egyre nő a bizonytalanság, a fiatalokon a félelem és kimerültség uralkodik el. Tartsanak ki bent, vagy nézzenek szembe a fegyveresekkel odakint? 

Díjak: Hong Kongi Filmkritikusok Társaságának Díja – legjobb film, Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál – legjobb vágás, Krakkói Filmfesztivál – a diákzsűri díja a nemzetközi versenyben, Taiwani Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál – nagydíj (Kínai Dokumentumfilm Díj), Yamataga Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál – legjobb dokumentumfilm, DocsBarcelona Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál – Új Tehetség Díj

 

Erőltetett menet / Ascension USA (2021), ’96

Időpont: január 28. (péntek) 18:00

Rendező: Jessica Kingdon

Producer: Jessica Kingdon, Kira Simon-Kennedy és Nathan Truesdell

Operatőr: Jessica Kingdon és Nathan Truesdell

Vágó: Jessica Kingdon

Zeneszerző: Dan Deacon

Vannak gyárak, amelyekben csak ülő, vagy csak álló munkát lehet végezni, van, ahol nem kötelező az egyenruha és vannak olyanok is, ahol 175 centiméternél magasabb tetovált embereket nem foglalkoztatnak. A gépsorokon szőnyegek, kozmetikumok, távcsövek, mobiltelefonok és műfenyők mellett gumibabák is készülnek. A dolgozók minden mozdulatát kamerák és elöljáróik árgus szemei figyelik.

A főnökök „Super boss” tréningeken sajátítják el a meggazdagodáshoz szükséges magatartást – és igény szerint az európai etikettet oktató és a jó megjelenést garantáló tanfolyamokra is befizethetnek. A leggazdagabbak számára angolul beszélő komornyikokat és testőröket képeznek. A kínai gazdasági felemelkedés nem ismer határokat.

Díjak: Tribeca Film Fesztivál – legjobb dokuemntumfilm, Denver – Maysles testvérek díj külön elismerés, Hampton Nemzetközi Film Fesztivál – legjobb dokumentumfilm, National Bord of Review USA – legjobb öt dokmentumfilm, és a film szerepel az Oscar-díj legjobb egészestés dokumentumfilm shortlistjén is.

 

Tehén / Cow Egyesült Királyság (2021), ’94

Időpont: január 28. (péntek) 20:15

Rendező: Andrea Arnold

Producer: Kat Mansoor, Rose Garnett, Maxyne Franklin és Sandra Whipham

Operatőr: Magda Kowalczyk

Vágó: Rebecca Lloyd, Jacob Schulsinger és Nicolas Chaudeurge

Hangmérnök: Raphaël Sohier és Carolina Santana

Vegyük például a teheneket! Pontosabban: próbáljunk meg közelebb kerülni hozzájuk. Egyszerre látni szépségüket és életük kihívásait – mondanánk, ha emberek lennének. Mindezt nem valami romantikus, hanem valóságos módon. Konkrétan egy nagyüzemi módszerekkel tartott fejős tehén életén keresztül, aki igazán nagy szolgálatot tesz nekünk, embereknek. Ahogy ránézünk Lumára, főhősnőnkre, a tehénre – az egész világ tükröződik benne. Pontosabban a mi világunk.

Díjak: Athéni Nemzetközi Filmfesztivál – legjobb dokumentumfilm, Hampton Nemzetközi Filmfesztivál – különdíj, Hot Springs Nemzetközi Filmfesztivál – legjobb nemzetközi dokumentumfilm, Sevillai Európai Film Fesztivál – legjobb vágás 

 

A köd gyermekei / Children of the Mist Vietnám (2021), ’90

Időpont: január 29. (szombat) 16:00

Rendező: Ha Le Diem

Producer: Tran Phuong Thao és Swann Dubus

Operatőr: Ha Le Diem

Vágó: Swann Dubus

Író: Ha Le Diem

A 12 éves Di Északi-Vietnám ködbe burkolódzó hegyei közt él. A Hmong etnikai kisebbség tagja, akik nagyon fiatalon adják férjhez lányaikat, így nincs abban semmi meglepő, hogy a nők és lányok szégyenkezés nélkül beszélnek a szexről és házasságról. Di 34 éves anyja már nagymama, teljesen írástudatlan, és alig beszél vietnámi nyelven. A kislány azonban iskolába jár, ahol egészen másféle értékeket tanul. A tanárok arra biztatják őket, hogy a lehető legtovább folytassák tanulmányaikat, mégha a szülők többsége inkább azt várja is el a gyerekeitől, hogy a földeken dolgozzanak.

Ahogy Di kamaszkorba lép, anyja a maga módján igyekszik megóvni őt a gyermekházasságtól: Holdújév napján Di utcai vásárra készül, de anyja marasztalja, hogy az év legveszélyesebb napján ne járjon az utcán, ha nem akar a „hagyományos” lányrablás áldozatává válni. Amikor azonban Di szülei éjjel hazatérnek, a ház üresen, némán fogadja őket. Di eltűnt.

Díjak: legjobb rendezés és külön elismerés az első filmért – Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

 

Mádám Anny / Anny Csehország (2020), ’66

Időpont: január 29. (szombat) 18:00

Rendező: Helena Třeštíková

Producer: Kateřina Černá

Operatőr: David Cysař

Vágó: Jakub Hejna

Író: Helena Třeštíková

Hangmérnök: Richard Muller

Anny azért a kevésért is nagyon sokat dolgozik. Látjuk mellékhelyiségeket és vonatokat takarítani, és kisboltban, eladóként. És látjuk az utcasarkon is, a kuncsaftokra várakozni. Az életvidám cseh hölgy 46 évesen, a válás után kezdett így a mellékes megkeresésébe. Többnyire akkor áll ki az utcára, amikor lányát vagy az unokáit kell kisegítenie, valakinek születésnapja van, vagy a karácsony közeledik. Szabadidejében Anny egy prostituáltaknak szervezett színjátszó csoport tagja, énekel, aktívan részt vesz a közösség életében. Különféle munkáiról egyforma humorral és tárgyilagossággal hallhatjuk beszámolni, legyen szó a bolgár lányok vagy a stricik megjelenése miatt változó piacról, vagy a nyilvános WC-ben a visszajáróról.

Díjak: Dokfest München – legjobb film, Szófiai Nemzetközi Filmfesztivál – legjobb dokumentumfilm, Szentpétervár „Üzenet az embernek” Film Fesztivál – legjobb dokumentumfilm

 

Magas mérce / Raise the bar Izland és Finnország (2020), ’71

Időpont: január 30. (vasárnap) 16:00

Rendező: Gudjon Ragnarsson

Producer: Margrét Jónasdóttir

Operatőr: Gudjón Ragnarsson, Tómas Marshall

Vágó: Jakob Halldórsson, Ingibjörg Ásmundsdóttir

Zeneszerző: Ragga Gísla, Pétur Jónsson

Hangmérnök: Pietari Koskinen

2015-ben egy nem éppen hétköznapi izlandi edző, Brynjar Karl Sigurdsson úgy dönt, hogy kosárlabdacsapatot alapít, és a legkisebbeket nem a megszokott módon, hanem saját, sokak által vitatott módszerével tanítja kosárlabdázni. A nyolcéves kislányokat nemcsak a sport szeretetével, fegyelemmel, technikai tudással és csapatszellemmel oltja be, hanem pszichésen is felkészíti őket a versenyhelyzetekre.

Vezetése alatt a csapat nagyon hamar a korosztálya legjobbja lesz, idősebb lánycsapatokkal egy ligában szerepelnek. Sigurdsson a kislányokból igazi sportolókat nevel, akik nemcsak a pályán, hanem a valós életben is helytállnak, kiállnak saját magukért. Az edző azonban még ennél is magasabbra szeretné emelni a lécet. Az egyetlen lehetőség a fejlődésre, hogy a lányok csak fiúkból álló csapatokkal is összemérjék tudásukat. A külföldön természetes fiú-lány meccseket azonban a női egyenjogúságról híres szigetország kosárlabda-szövetsége érdemi párbeszéd nélkül letiltja. 

Díj: Hot Docs Kanadai Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál – közönségdíj 

Menekülés / Flee Dánia, Franciaország, Svédország és Norvégia (2021), ’86

Időpont: január 30. 18:00

Rendező: Jonas Poher Rasmussen

Producer: Monica Hellström, Signe Byrge Sørensen és Charlotte De La Gournerie

Operatőr: Mauricio Gonzalez-Aranda

Vágó: Janus Billeskov Jansen

Író: Jonas Poher Ramussen, Amin

Zeneszerző: Uno Helmersson

Hangmérnök: Fredrik Jonsäter

Amin a nyolcvanas évek Afganisztánjában tölti gyermekkora egy részét, nyugati zenéket hallgat, nővéreinek és anyjának sem kell fejkendőt hordania. A szovjetek kivonulásakor apjának azonban nyoma veszik. A polgárháború elől neki és testvéreinek is menekülnie kell. A család Moszkvában talál menedéket, ahonnan Svédországba próbálnának eljutni, de az embercsempészek magas árat kérnek a szabadulásért. Amin családi döntésre egyedül, a legdrágább és legbiztonságosabb útnak vág neki.

Azzal azonban senki sem számol, hogy a fiú repülőjegyén Svédország helyett Dánia szerepel, a menekült státusz megszerzéséhez pedig Aminnak hazudnia kell. Amin ma 36 éves, befutott egyetemi kutató – és barátjával készül összeházasodni. A titok azonban, amit több mint 20 éve magában eltemetve őriz, karrierjét és magánéletét is tönkreteheti. 

Díjak: Sundance – World Cinema Jury Prize, Göteborgi Film Fesztivál – Arany Sárkány, Visions du Réel – Audience Award, Biografilm Fesztivál (Bologna) – legjobb film és közönségdíj, Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál – Kristály díj a legjobb filmért, legjobb filmzene, a Gan Foundation díja, Európa Filmdíj – legjobb dokumentumfilm és legjobb animációs film, Európai Egyetemi Filmdíj, és a film szerepel az Oscar-díj legjobb egészestés dokumentumfilm és legjobb nemzetközi film kategóriáinak shortlistjén is.