Márciusban is izgalmas színházi, zenei és képzőművészeti programokkal várja az érdeklődőket a B32 Galéria és Kultúrtér. 

Zene

b32 galéria március

Bence kalandjai | Időpont: 2023. március 23. 20:00

A Bence kalandjai Jobbágy Bence gitáros-dalszerző egyszemélyes játszótere, ahol a gitár- és énekdallamok mellett a dalszöveg is központi szerepet tölt be. Repertoárjában a kezdetektől fontos szerepet kapnak saját szövegei mellett a versfeldolgozások is, több dala született kortárs költők műveiből. A most megjelenő második nagylemeze, az 1Bor1Vers is 12 kortárs hazai költő boros ihletésű versének megzenésítése. A dalokat Bence az 1Bor1Vers projekt felkérésére írta, amely összehozta a kortárs verseket a zenével és a balatoni borokkal, a megzenésített verseket borok kíséretében lehetett meghallgatni először az 1Bor1Vers esteken. Az így született dalok most lemezen is megjelennek, a lemezbemutató pedig március 23-án lesz, a B32-ben.

A lemezen szereplő költők és versek: Péntek Róbert: Szüret (részlet), Nádasdy Ádám: Maradni, Kiss Dávid: Trigonometria, Bende Tamás: Ahogy van, Tóth Csilla: Holnap, Kiss-Horváth Ágnes: Amiért élni érdemes, Bognár Anna: Borozó rigmusok, Jancsó Zoltán: Kitöltött madár, Babiczky Tibor: Egy átlagos este, Seres Lili Hanna: Olvadás, Parti Nagy Lajos: Lehet mérték, Krusovszky Dénes: Éjszaka sétálni

Jegyek: https://b32.jegy.hu/program/a-bence-kalandjai-1bor1vers-lemezbemutato-143993

Facebook esemény: https://fb.me/e/3z89SgHpC

Szeder-koncert | Időpont: március 24. 20:00

Szeder, a Junior Artisjus díjas énekes-dalszerző 2013 óta meghatározó része és egyedi színfoltja a hazai könnyűzenei életnek. Sajátos nézőpontjával próbálja vidámmá varázsolni a mindennapokat az apró hétköznapi csodákkal, humorral, fantáziával. A könnyed témák mellett (Reggeli dal, Feri feneke) a lélek mélységeibe, az önismereti út rejtelmeibe is bepillantást nyújtanak őszinte szövegei (Kezem a hátadon; Szétesem, összerakom). A tartalmi sokszínűség műfaji sokszínűséggel vegyül, a francia sanzonos bohémság keveredik az indie folkrock vagányságával, amihez egy egyszerre karcos és lágy hang párosul.

A tavasszal megjelenő új kislemezéről is hoz majd Szeder dalokat, amelyekben visszatér a kezdeti akusztikusabb hangzáshoz.

Szeder-Szabó Krisztina – ének, gitár, billentyűk

Bodacz Péter – gitár, mandolin, steel gitár

Kristóf Martin – gitár

Hegyi Zoltán – nagybőgő, szintibasszus, basszusgitár

Mózes Zoltán – dob, ütőhangszerek

Jegyek: https://b32.jegy.hu/program/szeder-koncert-144874

Facebook esemény: https://fb.me/e/3pxoedpNl

Színház

Minden másképp van | Előadás: március 3., 30. 19:00

Kulcsár Teodóra és Oravetz Dániel története egy tehetséges fiú és egy érzékeny lány igaz története. Egy hétköznapi, de ugyanakkor rendkívüli párkapcsolat magasságai és mélységei kétféle perspektívából és megélésből szuperközeli nagyításban.

„Hol is kezdjem? Talán a közepén. Az egyetemen kezdődött, rengeteget dolgoztam. Napi 3-4 óra alvás, a többi munka. Néha egy buli. Olyankor kihúztam reggelig, és alvás nélkül ment a nap. Azt hittem, enyém a világ. Sikert sikerre halmoztam…. A lényeg, hogy túlhajtottam magam. Semmi relax… Aztán a diploma előtt két perccel beütött a krach.”

Ha senki sem beszél róla, hogyan fognak az emberek tisztába kerülni a mentális betegek problémáival? Hogyan várhatnánk el tőlük, hogy értsék ezeket a betegségeket, ha semmi információjuk nincs róluk? Valakinek el kell kezdeni!

Játsszák: Marton Róbert, Soltész Bözse

Zene: Marton Róbert

Díszlet: Varga-Járó Ilona

Jelmez: Pirityi Emese

Fény-Hang: Ács István

A rendező munkatársa: Szőnyi Franciska

Külön köszönet dr. Ujvári Bélának

Színpadra alkalmazta és rendezte: Gyulay Eszter

Az előadásban részletek hangzanak el Szép Ernő és Feldmár András írásaiból.

Az előadás alapjául szolgáló Nem vagyok bolond, csak szkizofrén című  könyv a tenkesh.hu oldalon rendelhető meg.

Támogató: NKA

Martin McDonagh: Leenane szépe | Bemutató: március 6., 29. 19:00

A Nézőművészeti Kft. független társulata a tavalyi nagysikerű Utazás a koponyám körül című előadásuk után egy elismert ír szerző, Martin McDonagh Leenane szépe című darabját adaptálja Mucsi Zoltán főszereplésével.

Valahol az Isten háta mögött éldegél anya és lánya, módszeresen gyilkolva egymás idegrendszerét, időtlen idők óta. És mindez jó eséllyel folyna még így a végtelenségig, hacsak a Dooley testvérek nem kavarnák fel a már amúgy is lábszagú állóvizüket…

Martin McDonagh ír drámaíró neve ma már főleg kultikus filmjei miatt csenghet ismerősen (In Bruges/Erőszakik, Három óriásplakát Ebbing határában). A hazánkban korábban Piszkavas címen is játszott első színdarabja, hasonlóan filmjeihez, egyszerre mulatságos és mélyen megrázó, groteszk történet.

Fordította: Upor László

Szereplők: Mucsi Zoltán, Jankovics Anna, Kovács Krisztián, Katona László

Díszlet: Juhász Nóra

Díszlet Kivitelezés: Jatéknap Csapat

Jelmez: Pirityi Emese

Zene: Krisztik Csaba

Dramaturg: Gyulay Eszter

Fény: Ilyés Róbert Leó

Asszisztens: Kóti Eszter

A rendező munkatársa: Szőnyi Franciska

Rendező: Kovács Lehel

Kalap (variációk agyműködésre) | Előadás: március 8. 19:00

Nem tudod kimondani, hogy elmebonbon?
A társas érintkezés aknamezején sem éjjel, sem nappal nem bírsz átkelni?
Időnként kiszalad egy bazdmeg vagy ami még rosszabb, az őszinte véleményed?
Netán kalapnak vagy baseball sapkának nézed a szeretteidet?
Vagy hallottál már ilyesmiről, és ez aggaszt?
Semmi gond. Van rá egy bohóctréfánk.

„A Kalap előadása olyan, mint egy akusztikus koncert: intelligens, érzékeny és szórakoztató, miközben a kompozíció alkotói és előadói csakis nyílt lapokkal játszanak, nem erősítenek rá mesterségesen hangokra, közel kerülnek a közönséghez, közvetlen kapcsolatot is létesítenek vele. Sallangmentes együttlét az előadás, amely azért jött létre, mert a résztvevő felek kölcsönösen kíváncsiak egymásra.” – Kutszegi Csaba (KútSzéliStílus.hu)

Játsszák:

Fehér Dániel (prozopagnóziás)
Jaskó Bálint (afáziás)
Kovács Krisztián (aspergeres)
Nagy Dóra (Tourette-zavaros)

Jelmez: Pirityi Emese
Zene: Monori András
Mozgás: Méhes Csaba
Fény- Hang: Ács István
Irodalmi munkatárs: Faragó Fanni
A rendező munkatársa: Hodászi Ádám
A szövegkönyvet szerkesztette és rendezte: Gyulay Eszter

Az előadás hossza: kb. 90 perc, szünet nélkül.

Díjak: Diákzsűri különdíj – Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek-és Ifjúsági Színházi Biennálé; A legeredetibb érzékenyítő előadás – Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé

George Tabori – Harmadrosta Csoport: Mein Kampf (Harcom) | Előadás: március 11. 19:00

2021 májusában állt össze a Harmadrosta Csoport, többnyire huszonéves fiatalokból. Augusztus végén mutatták be Shakespeare Hamlet című drámáját Nádasdy Ádám fordításában. Ezt tizenhárom alkalommal játszották teltház előtt az Óvóhelyen, majd a produkció két bemutatóra is meghívást kapott az Ördögkatlan Fesztiválra.

A csoport új vállalása, George Tabori Mein Kampfja, egy sötétségbe fúló groteszk komédia egy csirkéről, egy ideológiai közhangulatot meglovagoló német politikusról, és arról, hogy a szeretet életveszélyes dolog.

A Harmadrosta Csoport a B32 színházi mentorprogramjának első mentoráltjai, akik szakmai tanácsokat és segítséget kapnak Gyulay Eszter dramaturgtól, a Nézőművészeti Kft. művészeti vezetőjétől, Rába Roland színész/rendezőtől és Tárnoki Márk rendezőtől. Rába Roland rendezte 2010-ben George Tabori Mein Kampfját a Nemzeti Színházban, így a színháztörténelmi folytonosság is biztosított a programon belül.

Szereplők: Borköles Bence, Jordán Flóra, Kardos Tibor, Szatmári Alíz, Tárkányi Damján

Koreográfia: Jenei Márton

Díszlet és jelmez: Domahidy Veronka

Rendező: Szigeti Balázs

Túlélő | Előadás: március 13. 19:00

A Harcosok klubja szerzőjének színpadra eddig még sosem adaptált, újabb horror-szatírája. A Túlélő főhőse egy zuhanó repülőgép pilótafülkéjében meséli el történetét a fekete doboznak. A „lenni vagy nem lenni” kérdéskör sajátos körbejárása. Egy féktelen, szuicid akció, melyhez a fogyasztói társadalom, a tömegkultúra, a vallási biznisz és a civilizáció összes agyréme vezetett.

Varga Ádám monodrámája Chuck Palahniuk Túlélő című könyve nyomán.

Írta, játssza és az előadást rendezte: Varga Ádám

A Manna és a Másik Oldal produkciója.

Szigorúan 16 éven felülieknek!
Az előadás hossza kb. 95 perc szünet nélkül.

Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül | Előadás: március 18. 19:00

Karinthy műve minden idők egyik legjobb betegségmemoárja, és világirodalmi szempontból is egyedülálló alkotás. Szívszorító nyomozás a „nagy diagnózis” után. Egészségből a betegségbe – ez minden ember rémálma, és élete második felének szinte elkerülhetetlen nagy változása.

A társulat előadásában, Scherer Péter megformálásában reményeink szerint egy minden szempontból Karinthyhoz hű előadás születhet, melyben a kiszolgáltatottság és magány egyetemes érzésének plasztikus megfogalmazása mellett, a továbblépés lehetősége és a jövőbe vetett remény is megfogalmazódhat.

Az előadás a színészi játék személyességén túl erős zenei hatásokra kíván építeni, melyben a rendkívüli muzikalitással rendelkező Marton Róbert színész nyújt segítséget. A zenei betétek és atmoszféra pontos szerkezeti felépítése, a próza és a dalbetétek egyensúlyának megteremtése az alkotók munkájának első, és egyik legfontosabb állomása.

Játsszák:

Karinthy Frigyes: Scherer Péter
A nő: Parti Nóra
A férfi: Marton Róbert

Dramaturg: Gyulay Eszter
Jelmez: Pirityi Emese
Zene, dalszöveg: Marton Róbert
Fény-Hang: Mervel Miklós/Sebestyén Tamás
Rendező: Scherer Péter

Látókép Ensemble: Egy százalék indián | Előadás: március 21. 19:00

A történetek főhősei középkorú párok, akik a lehető leghétköznapibb, de az adott életszakaszban mégis megoldhatatlannak tűnő problémákkal küzdenek. Ez a tehetetlenség ingerültséget, kétségbeesést szül, és a színdarabok során rendszerint párkapcsolati válságot idéz elő.

Az Ernelláék Farkaséknál esetében a gyerekneveléssel kapcsolatos viták, a Kálmán-napban az intimitás, a szexualitás hiányából fakadó feszültségek és az ezzel kapcsolatos morális kérdések okozzák a párkapcsolati válságot.

Az Egy százalék indián az identitás, az örökölt magatartási modellek, hímsovinizmus, feminizmus és a modern kori nemi szerepek kérdéskörére fókuszál.

Szereplők: Tankó Erika, Jakab Juli, Pető Kata, Hajdu Szabolcs, Gelányi Imre, Szabó Domokos

Írta és rendezte: Hajdu Szabolcs

Látókép Ensemble: Kálmán-nap | Előadás: március. 25. 19:00

A Kálmán-nap arról az életszakaszról szól, amikor a történet szereplői felismerik, hogy minden csak ismétlődés az ember életében, sok fordulat már nem várható, nincs több kockázatvállalás, őrzése van annak, ami már megvan, mert nincs idő és erő újrakezdeni.

A történetek mindig ugyanazok, csak más és más fénytörésben tűnnek fel a különböző időszakokban. Megtalálni a nyelvet, a hangütést, hogy érvényesen szólalhassanak meg ezek az alapmesék, ez erős motiváció mindannyiunk számára. Életre kelteni, jelenidejűvé tenni az archetipikus karaktereket, hogy felismerhetőek és beazonosíthatóak legyenek. A jelen tettenérése, megragadása a cél, hogy a beazonosíthatóság révén továbbgondolásra késztessünk, támpontokat adjunk a problémák feldolgozásához.

Szereplők: Pető Kata/Tóth Orsi, Földeáki Nóra, Hajdu Szabolcs, Gelányi Imre, Szabó Domokos
Díszlet: Antal Balázs
Fény: Bántó Csaba
Zene: Hevesi Nándor
Asszisztens: Rezek Bori
Írta és rendezte: Hajdu Szabolcs

Az előadás hossza: kb. 90 perc szünet nélkül.

Kiállítás

Vasra verve – Rabóczky Judit Rita szobrászművész kiállítása | Megnyitó: március 16. 18:00

Rabóczky Judit Rita legújabb szobrai büsztök testek nélkül, maszkok fejek nélkül. Talált fémhulladékokból, háztartásban használt vastárgyakból, okafogyott szerszámarzenálból hegesztett vasszobrok. A hét büszt a nagyravágyó, öntelt parancsnoki magatartást, a tizenhat maszk néhány gyarló, emberi tulajdonságot jelképez. A fogókból, csapdákból, késekből, láncokból konstruált fejkalodák az XVI. században elterjedt szégyenmaszkok leszármazottjai, melyeket kisebb bűnök elkövetőinek kellett hordania, a viselőiket pedig gyakran pellengérre is állították. A Vasra verve című kiállítás különös szobrai húsbavágó kérdéseket feszegetnek, groteszk képet festve a mit sem változó emberi természetről. A büsztök és maszkok természetesen kitalált alakok, mindennemű egyezésük a mai magyar valósággal csupán a véletlen műve.

A maszkokhoz kapcsolódik egy fotóperformansz-sorozat, melyen a vaskalodák élő fejekre kerültek. A művész barátokat, ismerősöket kért fel, hogy öltsék magukra a „szégyenteljes” maszkokat. A fotókat Hamarits Zsolt készítette.

Kurátor: Nagy T. Katalin 

Időutazás – Oláh Sándor ötvösművész, designer kiállítása | Megnyitó: március 17. 18:00

2021-ben kértek fel a Magyar Állami Operaház központi nagycsillárjának restaurálási és rekonstrukciós munkáira. A 12 méter magas, 4 méter átmérőjű világítótestet Ybl Miklós korabeli tervei alapján, az eredeti koncepció szerint ismét felfelé álló karokkal alkottuk újra. Az eredeti klasszicista csillárszerkezet újjászületése során 484 db gázégő hatását keltő fényforrás mellett 16 db nagy teljesítményű fényvető került beépítésre, melyeknek köszönhetően hosszú idő után ismét gyönyörködhet a néző a csillár és a mennyezet összes díszítményében.

A robosztus acélvázra a fényvetőkön és a 64 db huta üveg búrán túl különféle technológiával készült sárgaréz és acél elemet szereltünk fel: 675 db fémnyomott, 520 db esztergált idomot, 128 db hajlított csövet, 1246 db öntvényt és 2132 db csavart, összesen: 4149 db alkatrészt. A csillár teljes súlya: 2,53 tonna. Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy részt vehettem egy csodálatos időutazásban, amikor megismerhettem és kapcsolódhattam azon elődeink szellemiségéhez, akik kezdeményezték, megtervezték, megalkották, és a közelmúltban munkálkodtak a mi ragyogó szépségű Operaházunk megújulásán.

Fotó: Magyar Hang / Végh László

Mássalhangzó I | Vendég: Geszti Péter | Időpont: március 22. 18:00

Kulturális beszélgetéssorozat Gréczy Zsolt vezetésével. Minden hónapban egy prominens kulturális szereplővel indul meg a beszélgetésfolyam a világlátásukról, művészetükről, magukról, nekünk.

A Mássalhangzó vendége: Geszti Péter EMeRTon-díjas magyar énekes, dalszövegíró, reklámszakember, producer, szinkronszínész és előadóművész.

Az eseményre való belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni a b32regisztracio@ujbuda.hu e-mail címen lehet.

Kiemelt kép: f21.hu