Antal Évit a social media platformokon – Instagram, Youtube – Vászonzsákoslány néven ismerheti a közönség. Az influencert többek között környezetbarát és vegán esküvőjéről, a közösségi médiában való jelenlétéről, valamint a környezettudatos, hulladékmentes és vegán életmódjáról kérdeztük. Jelen cikkünkben a vele készült nagyinterjú második részét közöljük.

Évi jelenleg Budapesten él, és humánökológia mesterszakon tanul az ELTÉ-n. Korábban a MOME designkultúra alapszakán diplomázott. Bár érdekli őt a kortárs művészet, mégis a társadalmat érintő kérdések, szociális problémák, a fenntarthatóság és a környezetvédelem foglalkoztatta elsősorban. A fenntarthatóság és a vegán életforma előnyeiről, a hulladékmentes életmód hatásairól és az ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében tett lépésekről tapasztalatait, tippjeit online felületeken is megosztja. Számos vegán receptet is elleshetünk tőle, melyekben megmutatja, hogy ezek az ételek egyáltalán nem unalmasak, hanem színesek, organikusak és rengeteg tápanyagot tartalmaznak. Férjével, Tomival 2022 őszén házasodtak össze.

Az Európai Unió betiltotta azon termékek gyártását és forgalmazását a kozmetikai termékek terén, amiket állatokon teszteltek. De mitől válik egy szépségápolási termék nem környezetbaráttá és milyen alternatívák vannak fenntarthatóbb szépségápolási termékekre?

Az egy dolog, hogy Európában betiltották, de ha egy márka – akár európai márka – elad Kínába, akkor tesztelik állatokon. A kínai állam nem ad el semmilyen kozmetikai terméket, amit nem teszteltek állatokon. Érdemes erről is bővebben tájékozódni, ha valaki nem jártas ebben a témában. Ajánlom a Save Ralph című animációs kisfilmet arról, hogy hogyan történnek ezek az állatkísérletek. Teljesen máshogy képzeltem el az egészet. Valójában az állat szemébe dörgölik, lenyeletik vele a termékeket, konkrétan abuzálják ezeket az állatokat. Nem csak nyulat, egeret, patkányt, hanem beagle kutyát, majmokat is használnak állatkísérletek során. Az sem teljesen igaz, hogy Európában nem tesztelnek állatokon, mert kozmetikai termékeket nem tesztelnek ugyan, de gyógyszereket igen.

Hogyan lehet fenntarthatóbbá tenni? Mitől lehet egy kozmetikum nem vegán?

Nyilván itt is vannak minősítések: natúrkozmetikai-és bio kozmetikai minősítések. Lehet egy kozmetikum vegán és nem vegán. Használhatnak olyan glicerint, ami állati eredetű, különböző tejeket [például kecsketejet – a szerk.] vagy olyan színezéket, amik állati eredetűek. A kármin, amit rúzsoknál és szemfestékeknél használnak, bíbortetűből van. A méhviasz, méhpempő, méz lehet még a kozmetikumokban. Különböző parfümök is lehetnek állati eredetűek. Az se mindegy, hogy milyen alapanyagból készül a termék. Például pálmaolajat, pálmavajat, pálmazsírt is használnak kozmetikai termékekben. Érdemes olyat választani, amiben nincsen pálmaolaj, mert a pálmaolajtermelés felelős részben az erdőírtásért, hogy aztán pálmaerdőket ültethessenek, illetve az orángutánok területének fogyatkozása is összeköttetésben áll a pálmatermeléssel.

Magunknak is készíthetünk egy csomó kozmetikumot. Szappant egyszerű készíteni otthon, nem kell hozzá más csak lúg, desztillált víz meg valamilyen zsíradék. Általában shea vajat és illóolajat szoktam használni. Egy szuper karácsonyi ajándék lehet, sokkal bőrbarátabbak és kevés alapanyagból készülnek. Lehet dezodort is készíteni otthon, én azt szódabikarbónával, zsíradékkal, keményítővel, illóolajjal szoktam csinálni. Akinek érzékeny a bőre, annak a szódabikarbonát el lehet hagyni, de hogyha valakinek nem, akkor az egy nagyon jó szagtalanító. Összetevőiket nézve is sokkal egyszerűbbek, szóval lehet otthon készíteni kozmetikumokat.

A szeptemberben tartott esküvődről szeretném, ha mesélnél. Amihez ezúton is gratulálok. Az esküvő környezetbarát és vegán módon jött létre. Te szervezted meg az esküvő minden egyes részletét vagy kaptál segítséget?

A barátaim abban segítettek, hogy a helyszínt kidekorálták és a házassági gyűrűinket egy nagyon jó barátunk készítette. Egyébként mindent én szerveztem meg és találtam ki, a párom pedig mindenre áldását adta. Nyilván megbeszéltünk mindent, de az esküvőt azt én szerveztem. Pinteresten gyűjtöttem inspirációkat, ötleteket, de voltak már elképzeléseink, hogy miket szeretnénk és ez adottá tette, hogy mit keressek. Nem akartunk egyházi esküvőt, úgyhogy a templomi szertartás ki lett lőve. Mindenképpen polgárit szerettünk volna és mivel szerettük volna, hogy a kutyánk és édesapám kutyája is ott legyen, ezért adott volt az is, hogy szabadtéren vagy félig szabadtéren lesz. Ennek megfelelően tudtunk tervezni, hogy milyen dekorációs elemeket kellene megoldani vagy kivitelezni.

Tudsz példákat, konkrétumokat, ötleteket mondani? Hogyan kell elképzelni egy környezetbarát és vegán esküvőt? Milyen előkészületek voltak szükségesek?

Egyrészt növénydekorációk voltak, amik aztán komposztálhatóak voltak. A virágokról kevesen tudják [a virágárusnál kapható virágokról – a szerk.], mivel külföldről jönnek nagy az ökológiai lábnyomuk és sok vegyszert használnak hozzájuk, hogy szépek lehessenek. Mi egy magyar virággazdaságot választottunk és onnan hoztuk a virágokat. Ők nagyrészt hazai őshonos virágokat termesztenek, ami szintén egy pozitívum, mert nagyon különlegesek voltak a virágok. Tőlük volt a növénydekoráció, a menyasszonyi csokor és szülőköszöntő csokrok is.

A dekoráció másik felét én készítettem. Volt szójagyertya, amiket régi, használt befőttesüvegekbe tettünk és illóolajokkal illatosítottunk. Azért volt ez jó, mert nagyokat tudtunk belőlük csinálni és az egész lagzit kibírták a gyertyák, sőt. Megmaradt a felük, úgyhogy fel lehet őket használni, így gyakorlatilag ez hulladékmentes volt. Az ültetési rendhez a kis névtáblákat úgy oldottam meg, hogy kettévágtam egy használt parafa borosdugót, bemetszettem és beleállítottam a táblácskákat. A vázákat használt borosüvegekből csináltam, lefestettem őket arany-és bronzszínűre, abba állítottuk bele a virágokat. A gyűrűtartó dobozt is én csináltam: mohával tömtem ki az otthon talált kis fadobozt. A gyűrűink fehéraranyból készültek. Erről azt kell tudni, hogy az ékszer tulajdonképpen mindig újrahasznosított, mert régi ékszereket szoktak beolvasztani és abból csinálnak újat.

gyűrűtartódoboz_f21

Ezenkívül még a ruhám volt érdekes, ami egy vintage, használt menyasszonyi ruha volt. Picit meg volt sárgulva, de egyébként nem nagyon voltak rajta hibák, az egyik alsószoknyáján volt egy szakadás, azt megvarrtam és elvittem egy ruhatisztítóba és hófehér lett tőle. Teljesen olyan volt, mintha új lett volna. A vőlegény outfitje is különleges volt. Bőrcipőből vegánt találni nagyon nehéz, általában nagyon drágák is, úgyhogy azt teljesen elvetettük. Sportcipőben volt, ami vegán bőrből készült, újrahasznosított műanyagból, nagyon jól nézett ki. Az összes többi ruha rajta szintén vintage és használt volt. A csokornyakkendője volt a legizgibb, azt egy pécsi kisvállalkozás készítette, ők újrahasznosított csokornyakkendőket csinálnak. Tomié egy otthonkából készült.

Annak ellenére, hogy fenntarthatóan oldottuk meg és vegán volt a menü, nem éreztem azt, hogy ez bennünket bármiben korlátozna.

csokor_f21

A vendégsereg mit szólt ahhoz, hogy vegán ételek vannak a menün?

Senkinek nem volt egy szava sem ehhez. Bejelentettük előre, hogy vegán esküvő lesz, egyébként ezt várta mindenki, nem volt kérdés, de azért mindenkinek előre jeleztük. Így tartottam fairnek. Volt egy kérdőív is, jóval az esküvő előtt, ahol jelezték a vendégek, hogy van-e valamilyen ételintoleranciájuk. Nekem ez fontos volt, mert régebben vegetáriánusként meg sem tudom számolni hány olyan családi összejövetelen voltam, ahol én, mint vegetáriánus nem voltam számba véve. Nyilván ez rossz érzés volt, és ezt el akartam kerülni a mi esküvőnkön. Ha valakinek van valamilyen érzékenysége vagy étrendje, akkor szerintem jó, hogyha ezt számba veszik. Jó érzés annak az embernek, hogy gondoltak rá és nincs kirekesztve. Így voltak cukormentes és gluténmentes fogások is.

Egyfajta küldetéstudatnak érzed azt, hogy a social media platformokon megoszd az emberekkel az életedet, vagy milyen indíttatásból kezdted el?

Több mint négy évvel ezelőtt napló-szerűen kezdtem el csinálni az Instagramon, szóval a régi posztjaimnál érződik, hogy napló-szerűen számolok be erről az egészről. Nem volt mögötte semmilyen komoly indíttatás, ez véletlenül alakult így, de ha már így történt, akkor nekem az a célom, hogy teljesen átlagos emberek szemléletét formálni tudjam. Ezt kisebb-nagyobb intenzitással csinálom, most a Youtube-ot megint próbáljuk heti rendszerességgel csinálni, a TikTok-ot van, hogy sok energiám van csinálni, időnként meg nincs rá energiám. Workshopokat rendszeresen szoktam tartani a K11-ben. A következő nagy lépés pedig tulajdonképpen egy szakácskönyv megírása. Ez egy nagyon hosszú folyamat, körülbelül már egy éve csináljuk.

Azt mondod, hogy „csináljuk”. Kivel dolgozol rajta?

Egy fotóssal csináljuk, ő fotózza és véleményezi a recepteket. Tomi az ételkóstolóm, ő is része ennek a munkának. Mikor többes számban beszélek, akkor azt általában Tomira értem, mert többnyire ő vágja a videókat, ő az operatőröm is. Előfordul, hogy témát is együtt találunk ki. Ezt ketten csináljuk, ez csapatmunka és a Youtube-csatorna abszolút egy közös gyermek. Összességében azt mondhatom, hogy nagyon szerencsések vagyunk és nagyon szeretjük ezt csinálni.

Hogy érzed befogadóak vagy elutasítóak az emberek Magyarországon arra, amit te képviselsz, közvetíteni próbálsz nekik?

Attól függ, hogy milyen témát oszt meg az ember. Amikor valamilyen komolyabb témát veszek elő, akkor lehet látni a csatorna nézőszámain, hogy kevesebben nézik meg. Ha valamilyen populáris témát hozok be azt többet nézik meg. Azt csináljuk mostanában, hogy időnként komolyabb témákról van szó, időnként pedig populárisról, váltogatjuk őket. Csinálhatnám azt, hogy csak populáris témákról beszélek és folyamatosan nagy nézőszámaink vannak, de az a lelkemnek tenne rosszat. Nem szeretném, hogy csak és kizárólag olyan dolgokról beszéljünk, aminek az emberek örülnek. Egyrészt sosem fog elindulni változás, másrészt engem az nem elégít ki. Engem érdekelnek olyan témák is, amiket lehet, hogy kevesebben néznek meg, de az a kis tábor megnézi és beszélget róla, ez pedig elindít valamiféle változást vagy gondolatfoszlányt.

A kiemelt képen Antal Évi látható.