Hogy kerül a Balatonba három sellő? És mit keres a Loch Nessi szörny és a Kraken a magyar tengerben? A Rév Fülöp szerzője, Jeney Zoltán legújabb, Balatoni kacsavész Szörnyek és sellők című mesekönyvében a Balaton és a gyengélkedő Sió mama megmentése a tét.

A Balatoni kacsavész – Szörnyek és sellők történetében Hany Istók, a Fertő tó fenegyereke igyekszik Sió, a Balaton tündére segítségére. A tavat ugyanis megbetegítették az emberek, akik mindig csak többet és többet vettek el dús nádasaiból és sásaiból. Hát, hogy hagyhatná ezt annyiban Hany Istók és a tündér hűséges kacsái? A ravasz fiú a Balaton élővilágát kiirtó milliárdos, Lelketlen Szörnyeteg legyőzéséhez ráadásul nem kevésbé fejlett kommunikációs módszerrel, mint vízen tapicskolással segítségül hívja Európa vizeiben élő barátait, akik messze földről érkeznek, hogy segítsenek a magyar tengeren…

Jeney Zoltán történetén keresztül a gyerekek a környezetvédelem fontosságával is találkozhatnak, megismerhetik a Balaton sokszínű „lakóközösségét” és azt is, miért érdemes őket megóvni.

A Balaton ökológiájával foglalkozó, szórakoztató és tanító gyerekmese hősei Baranyai (b) András illusztrációiban kelnek életre. A Balatoni kacsavész egyik kulcsszereplőjét, a kavicsfogú álteknőst pedig úgy alkották meg, ahogy a gyerekek elképzelték, ugyanis tavasszal egy rajzpályázat keretein belül 5-9 évesek rajzolhatták meg, ők milyennek képzelik ezt az ősi lényt, majd legjobbnak ítélt rajz adta a kiindulópontot a könyvben szereplő illusztrációhoz. A pályázatra 252 rajz érkezett, amelyekből egy válogatást a Művészetek Völgye fesztiválon ki is állítottak.

balatoni kacsavész

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Programról

Jövőre egy éven keresztül Veszprém városa és a Bakony-Balaton régió közösen viseli majd az Európa Kulturális Fővárosa címet. A program célja, hogy 2023-ban a Bakony-Balaton egész térségében színes és változatos kulturális programokat valósítson meg. Ennek keretein belül született meg a Balatoni kacsavész is.

A projekthez kapcsolódóan a Veszprém-Balaton 2023. Zrt. a Művészetek a Vidékfejlesztésre Alapítvánnyal közös oktatási programot is kidolgozott a Bakony-Balaton régió általános iskolái alsó tagozatos osztályainak. A program keretében drámapedagógus vezetésével ismerkedhetnek meg az 1-3. osztályos gyerekek a Balaton-felvidék természeti értékeivel, segítve a diákok fenntarthatósággal kapcsolatos szemléletének kialakítását, formálását, hogy ők maguk is olyan odaadással és nyitottsággal álljanak természeti környezetükhöz, mint a mesekönyv hősei. 

A programban a Veszprém-Balaton régióban 30-40 iskola, így közel 1200 gyerek vesz majd részt. A rendhagyó órák témája a Balaton természeti értékeinek és veszélyeztetettségének tudatosítása, a Balaton védelmére nevelés, illetve a Balaton mint egyedi ökoszisztéma értelmezése. Természetesen mindez játékosan, a gyerekek nyelvére lefordítva.️

A Balatoni kacsavész – Szörnyek és sellők mesekönyv szeptember végétől kapható minden nagyobb budapesti és vidéki könyvesboltban, valamint a Lampion Könyvek online felületein.
Kiemelt kép: f21.hu