A Lengyel Intézet budapesti Andrássy úti galériájában megtekinthetők azok a nyertes plakátok, amelyek a Visegrádi csoport 30 éves megalakulásnak alkalmából készültek.

2020 őszén a lengyel Külügyminisztérium pályázatott hirdetett, melynek apropóját a Visegrádi csoport 1991-es együttműködési nyilatkozatának aláírása adta. Ebből kifolyólag a kulturális párbeszéd, a közös történelem és a V4-es országok értékeinek valamilyen módon történő megjelenítése volt a cél a pályaművek kapcsán.

Összesen 374 alkotó vett részt és több mint 700 mű érkezett be a pályázatra. A részben szakmai zsűriből Magyarországot Korolovszky Anna, a Magyar Plakát Társaság tagja képviselte. Az első három helyezett: I. Lukasz Zwolan, II. Bruno Szenk és III. Szathmáry István, aki így nyilatkozott:


„Grafikusként és a lengyel grafika szerelmeseként kevés örömtelibb hírt tudnék elképzelni. Igyekeztem elkerülni a vizuális közhelyeket és a sztereotípiákat, helyette valamiféle derűs hangulatot, örömöt sugallni. A tavalyi karanténos év hozadéka volt számomra, hogy elkezdtem a környezetemben élő madarakra figyelni, ez is hatással volt a végeredményre.”


Emellett még 9 különdíjat ítélt oda a zsűri. A 12 díjazott mű egyben, naptár formájában is beszerezhető lesz a kiállítás látogatói számára. A járványügyi intézkedések miatt azonban csak kívülről, az Adrássy úti galéria ablakaiból tekinthetők meg teljes nagyságukban a plakátok.

plakát
Forrás: Dósa Ildikó különdíjas plakátja

A kiállítás 2021. február végéig tekinthető meg a Platán Galériában – 1061 Budapest, Andrássy út 32.  

A kimelt képen az 3 díjazott plakát látható (balról jobbra): I. Lukasz Zwolan, II. Bruno Szenk és III. Szathmáry István. A kép a Lengyel Intézet sajtóanyagából származik.