A szombathelyi filmszínház már számos tárlatnak adott helyet ezúttal egy igazi közösségi megmozdulás színterévé vált: 12, még szárnyát bontogató alkotó munkáit tekinthettük meg, akik nem máshol, mint egy fotós tanfolyamon találkoztak.

A Savaria Mozi auláját gyermekzsivaj és csodás színek töltik most ki: fotók kerültek a falra, méghozzá tizenkét alkotó munkáiból. Családtagjaik jöttek el megnézni őket, hiszen bár ez nem önálló kiállítás, de mindenki életében egy mérföldkő. A fotós közösség egy tanfolyamon találkozott – itt szerezték meg a képesítésüket, mely szerint méltók eszközeik használatára. Most, ahogy a Balogh János és Szabó Róbert Endre által előadott Kispál-klasszikusban: “végül mindenki összeáll majd egy képpé” – azaz jelen esetben egy kiállítás képeivé.

A kiállítók tudásukat nem csak fotóikon, kreatív címadásukban is megmutatták: “első redőny” – ezt a nevet viseli ez a közös kiállítás, mely a sorban már a második. A cím maga egy fotográfiai szakkifejezés, mely a vakuvillanással áll kapcsolatban – ezt már Garas Kálmán fotóművész mondja, aki nem csak, mint a kiállítás megnyitója, de mint az alkotók mestere is van jelen.

A tanfolyam során számos irányzattal foglalkoztak, kipróbáltak megannyi műfajt – a kiállítás sokszínűségének ez az alapja. De mindenben nem lehet kitűnni, így fontos, hogy az alkotók megtalálják maguk számára az irányt, váljanak specialistává. Garas Kálmán tanítványként ismerte a kiállítás tizenkét résztvevőjét, így a megnyitó során is górcső alá vette diákjai fejlődési irányait a megjelenített munkáik alapján.

Fotó: Lutor Katalin

Csak egy értékes pillanat számít – mondta a tapasztalt fényképész, a fotósnak csak egy pillanatra van szüksége, a többi mind múlandó, elenyésző, nem érdemes arra, hogy kergessük. A 21. század fotósainak hatalmas lehetőség van a kezükben, hiszen az analóg technikákkal szemben itt azonnali kontrollt biztosít a fényképező mind az élesség, mind a képkivágás, mind a színegyensúly kapcsán.

Most ezeket az értékes pillanatokat több ezer moziba érkező ember tekintheti majd meg. A filmek előtt várakozva, akár popcorn társaságában érdemes elidőzni Büki Bogi, Dolgos Noémi, Geosits Judit, Kovács Éva, Merész Andrea, Németh Petra, Németh Szabolcs, Peidl Péter, Rettegi Márk, Simon Andrea, Szabó Róbert Endre és Török Judit alkotásain.


Lutor Katalin galériája