Barbie általában a fényűző élet, a luxus szimbólumaként jelenik meg. Legtöbbször tengerparton láthatjuk, vagy Kennel tölti idejét közös villájukban, az udvaron természetesen medencével, vagy minimum egy cabrióval. De mi lenne, ha elképzelnénk őt különböző korok valóságában az álomvilágtól és a luxustól messze, a hétköznapi emberek életében?

Lara Vjuchuzhanina egy Oroszországban élő babafotós, aki úgy döntött, hogy Barbiet és élettársát, Kent kiemeli a megszokott környezetéből, és olyan képeket, szituációkat, helyszíneket alkot meg, amik közelebb állnak az adott kor hétköznapi valóságához. Így kerülhetett a mintapár a 80-as évek világában a floridai tengerpart helyett egy jekatyerinburgi tömblakás panelkonyhájába.

Lara egyébként egy kereskedelmi fotós, 2013-ban kezdett babákat fényképezni. A My Modern Met nevű oldalnak elmondta egy interjúban, hogy ez a hobbi egyfajta szimbiózis a két szenvedélye között, hiszen egy helyen találkozik a fotózás és a babák iránti rajongás: „A babák a legjobb modellek. Ők a fotóim hősnői. Nem a divatot fényképezem, hanem a történeteket. A babák nem szeszélyesek, csendben vannak, mindig jól néznek ki, télen nem fagynak meg a lenge ruhában. Általában kellemes együtt dolgozni velük.”

Lara elképesztő részletességgel dolgozza ki a fotóin látható helyszíneket. Például az 1986-os szovjet környezetben zajló képen is minden apró dolog tökéletesen van elhelyezve. A rozsdás, kopott edények, a mosogatólavór alján látható rozsdafoltok, a konyha közepén felhúzott szárogatózsinór, amire Barbie éppen akasztja fel fehérneműit, az élelmiszeres címkék a dobozokon, a falon lévő plakátok, a mama, ahogy éppen mosogat, na és persze a kétfős konyhaasztalnál melegítőben feszítő és Pravdát olvasó Ken egyaránt nagyszerűen ragadják meg a hangulatot, az egész jelenet lenyűgözően hitelesnek hat.

Persze nemcsak szovjet jelenetek elevenednek meg Lara alkotásain, szinte minden korra találhatunk példát a 18. századtól kezdve Instagram-oldalán. Például készült kép az 1930-as évek orosz nyári házainak életéről, aztán 19. századi orosz nemes családról, akiket Gogol Holt lelkek című regényéből mintázott, de még a 60-as évek hippikorszaka is megjelenik.

Kiemelt kép: lara_art_dolls Instagram