A harmadik sziléziai felkelés 100. évfordulója alkalmából számos, a térséggel kapcsolatos programot tervez a Lengyel Intézet, melynek részeként nyitották meg december 16-án Jan Nowak Személyes történetek című kiállítását az Andrássy úti Platán Galériában. A megnyitón beszédet mondott Joanna Urbańska, az intézet igazgatója és Sonia Wilk, a kiállítás kurátora, a Katowicei Sziléziai Múzeum Naiv Művészeti Gyűjtemény vezetője és maga a művész, Jan Nowak.

Szerző: Klinga Flóra

Jan Nowak 1939-ben született Katowicében. Sziléziában hosszú múltra tekint vissza a bányászat, a legtöbb férfi a bányákban dolgozott és annak ellenére, hogy őt sosem vonzotta ez a szakma, mégsem volt választása. Ez a kényszerhelyzet igen megviselte és később, amint lehetősége nyílt megnyitni saját lakatosműhelyét, rögtön otthagyta a bányákat.

Hogy feldolgozza az ott átélt traumát, a művészet fele fordult, és az 50-es években belépett egy fiatal képzőművészek számára létrehozott körbe, ahol megismerte a linómetszés technikáját. Nowak kiemelte, hogy ez a fajta eljárás azért tetszik neki, mert az aprólékosan létrehozott alkotások érzékletesen szemléltetik az ő mondanivalóját. Számára a legtöbb időt igénylő és egyben a legnehezebb része a folyamatnak, míg megtervezi a képeket, hiszen ennél a technikánál nagyon fontos, hogy lássuk előre a koncepciót, ami segít elfelejteni a fény-árnyék ábrázolásának hiányát.

Jan Nowak, Sonia Wilk és Joanna Urbańska, lengyel művészek

Munkásságára hamar felfigyeltek és ma már megérdemelten tartozik a lengyel kortárs művészet nagyjai közé, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy megkapta a lengyel állam egyik legelismertebb képzőművészeti díját, a Gloria Artis Kultúráért Érdemrendet 2018-ban.

Művei az otthon vidékét, Sziléziát és annak hagyományait hivatottak bemutatni. Az egyik legfontosabb dolog az itt élő emberek számára a család és a szeretet. Ezt szimbolizálja a kiállítás központi alkotás, Barbóka (Bányászok napja Lengyelországban – december 4.) címmel. Számára ezt a képet volt a legnehezebb megtervezni, mivel hitelesen szerette volna visszaadni a család fontosságát és az asszonyok szeretetét a bizonytalanságban, hogy sosem tudhatják, férjük visszatér-e a bányából. Inspirációként egy fényképet használt fel, a képen húgát és sógorát ábrázolta.

Jan Nowak Barbórka (Bányászok napja) című alkotásával

Egy másik kiemelt alkotása (Sziléziai felkelők) személyes tiszteletadás a wujeki bányászok 1981-es tüntetésére, ahol a művész néhány barátját is megölték. Ebből a szempontból is különleges a kiállítás megnyitásának dátuma (december 16.), hiszen ezen a napon a hadsereg bevetésével oszlatták fel a lengyel tüntetőket.

Jó hír, hogy a művész még nem tervezi abbahagyni az alkotást, folyamatosan gyarapítja a katowicei múzeum naiv stílusú művészeti gyűjteményét.

Jan Nowak művei 2022. március 14-ig megtekinthetőek ingyenesen az Andrássy úti Platán Galériában.

A kiemelt képet és cikbben szereplő fotókat a szerző készítette.