Adam McKay Ne nézz fel! című legújabb filmjében egy közelgő katasztrófa sem érdekli a világ vezető hatalmait. Ismerős ez valahonnan?

Szerző: Sós TImothy

Egy hatalmas üstökös száguld a Föld felé, az emberiségnek pedig alig fél éve van hátra a kihalásig. Hogy a közelgő világvége mennyire érdekli a bolygó nagyhatalmait? Spoiler: egyáltalán nem. Adam McKay apokaliptikus szatírája már a megjelenése előtt megosztotta a közönséget. Az előzetes alapján képtelenség volt eldönteni, hogy a rengeteg sztárt felvonultató mű egy középszerű karácsonyi vígjáték lesz, vagy egy mondanivalóval teli katasztrófafilm. Végeredményben kijelenthető, hogy a Ne nézz fel! egyszerre lett mindkettő, úgy, hogy közben egyik sem.  

A sztori szerint Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence), a michigani egyetem doktorandusz hallgatója hatalmas felfedezést tesz, amikor egy eddig ismeretlen üstökösre bukkan az égbolton.  A szenzáció okozta öröm gyorsan véget ér, amikor Kate kutatásainak vezetője, Dr. Mindy (Leonardo Dicaprio) kiszámítja az üstökös pályáját, és rájön, hogy az égitest pár hónapon belül a Földbe fog csapódni. Főhőseink megpróbálják az emberiség tudtára adni a közelgő világvégét, és megoldást találni az bolygó megmentésére, azonban törekvéseik még az Egyesült Államok tüzes miniszterelnökét (Meryl Streep) is hidegen hagyják.  

Ne nézz fel
Jennifer Lawrence, Leonardo DiCaprio és Timothée Chalamet a Ne nézz fel! című filmben. Forrás: TMDb.com

A konfliktus aktuális és letisztult, olyannyira, hogy a film sokszor közhelyessé és szájbarágóssá válik. Ez nem egy véletlenül elkövetett hiba, inkább egy tudatos döntés, amelynek célja, hogy minél szélesebb körű publikumhoz jusson el a mű által kifejtett igazság. A két főszereplőnk ugyanerre az igazságra igyekszik rávilágítani, de az emberiség figyelmeztetésének küldetése egyre abszurdabb kommunikációs akadályokba ütközik.

Lawrence és DiCaprio közönyre és elutasításra találnak a Fehér Házban, és a vicceskedő reggeli showban való szereplésük is csak arra elég, hogy mémmé váljanak. A Ne nézz fel! mindent és mindenkit kiparodizál.

Kapunk itt kritikát a kapitalizmusról, a médiáról, az üzleti birodalmak pénzéhes motivációiról, de még a politikai elit gátlástalan és hazug eszmerendszeréről is. A film a szereplőkre és a köztük végbemenő interakciókra fókuszálva építi a narratívát. A McKay által felvonultatott karakterek mindegyike egy-egy pontosan kidolgozott karikatúra, amelyek legfőbb funkciója, hogy reflektáljanak a rendező szatirikus társadalomkritikájára.

És itt kezdődnek a problémák. A Ne nézz fel! egyszerre igyekszik teljesíteni a szatíra műfaji elvárásait, de mindeközben egy komolyan vehető mondanivalót próbál belesulykolni a néző agyába. Sajnos nem igazán képes ötvözni a kettőt. Ennek következtében a film első fele egy folyamatos nyomozás a néző részéről, aki megpróbálja kitalálni, hogy akkor most végül is mi történik a vásznon. Kezdetben a legzavaróbb talán Meryl Streep női Trump-hasonmásának túlzásba vitt játéka. Amerika női miniszterelnöke már-már annyira hihetetlenül közönyösen és érdektelenül viszonyul a világvége közeledtéhez, mintha legalábbis a Family Guy vagy a Saturday Night Live egyik bejátszásában szerepelne.

Ne nézz fel
Meryl Streep, Jonah Hill, Jennifer Lawrence és Leonardo Dicaprio. Forrás: TMDB.com

Ez önmagában nem lenne feltétlenül probléma. Sőt, kifejezetten érdekes megközelítésként szolgálhatna, ha McKay teljesen felvállalná ezt a hangvételt. Viszont a Ne nézz fel! időnként túl komolyan veszi magát ahhoz, hogy teljes értékű szatíraként működhessen, máskor pedig túl szatirikus ahhoz, hogy komolyan lehessen venni. A könnyed hangvételre egyébként a gyors és furcsa vágások is rásegítenek, amelyek végeredményben teljesen jól illeszkednek a film hangulatához. A sci-fi elemek CGI megvalósítása inkább egy videójáték megjelenésére emlékeztet, és még csak meg sem próbál élethűnek tűnni, ami szintén a film műfaji elhelyezkedésének egyik eszközeként tudható be.  

A Ne nézz fel! a klímaváltozás tematikája köré épül, és bár nem feltétlenül szándékosan, de meglepő aktualitással reflektál a Covid-járvány zűrzavaros eseményeire is. Az sem véletlen, hogy épp az elismert környezetvédő aktivista Dicaprio főszerepet vállalt benne, aki egyébként nem épp a vígjátékairól vált híressé. Az Oscar-díjas színész ennek ellenére hitelesen hozza a frusztrált középkorú professzort. DiCaprio tehetsége napjainkban vitathatatlan, ám kiemelkedősége nem a karakter megformálásának kihívásaiban rejlik. A színész valami újat mutat magából, ami teljesen eltér az eddigi alakításaitól.

A film egyik legkellemesebb meglepetése azonban mégis Ariana Grande, aki bár keveset van vásznon, a mozi egyik legüdítőbb színfoltjaként jelenik meg az elkényeztetett popsztár, Riley Bina szerepében. Kiemelendő továbbá Cate Blanchett játéka is, aki laza profizmussal és felemelő energikussággal formálja meg Dr. Mindy szeretőjét, a hedonista műsorvezető Brie Evantee-t. Az A-kategóriás színészgárda jelenléte egyáltalán nem szükségszerű az üzenet ideális kivitelezéséhez. Megjelenésük kijelentés, ami a film üzenetére hívja fel a figyelmet. 

A Ne nézz fel! szórakoztató és vicces, viszont túl hosszú. Az időnként felbukkanó poénok képtelenek kitölteni a szinte két és fél órás mozit, ezért a film ellaposodik, akad jó pár felesleges jelenet is. Ám amint túljutottunk a nehezén, a korábban feltett kérdések megválaszolásra kerülnek, a kezdetben észlelt káosz kiforrott egésszé tömörül. Szereplőihez hasonlóan végül Adam McKay narratívája is megtalálja a sorok közti harmóniát, és az utolsó jelenetek folyamán egy-egy megható pillanattal is kedveskedik a nézőnek. 

McKay mozija számos aspektusában eltér a rendező előző munkáitól, és a szatíra műfajához tartozó korábbi filmekhez képest is tud újat mutatni. Témája aktuális és hatásos, szerkezete merész és kísérletező. A Ne nézz fel! bár nem lesz életünk legmeghatározóbb filmélménye, meglepően pontos és szellemes társadalomkritika, amely minden hibája ellenére is képes elgondolkodtatni az embert. A hideg téli esték egyikén bátran adjunk neki egy esélyt. Ne ezen múljon a világvége.

Kiemelt kép: TMDB.com