Aki október 1-én Szegeden jár, mindenképp ejtse útba a szegedi Grand Cafét, ugyanis az Őszi Kulturális Fesztivál keretei között egyedülálló élményben lesz része.

A járvány rávilágított a média, a kultúra, a művészet, az intézmények, a terápiák válságára. Megnehezítette az előretervezést, felfokozta a létbizonytalanságot, az utópiák kiégtek – hogyan érinti ez a kortárs irodalmat, művészetet, kultúrát? Vajon szükség van a kulturális intézményeink megerősítésére, a közös cselekvésre?

A  V4 országainak vezető folyóiratai megpróbálnak közösen gondolkodni a lehetséges pozitív jövőképekben, forgatókönyveken. Hogyan újítsuk meg az intézményeket? Hogyan részesítsük előnyben a közösségi szempontokat? Hogyan gondoljuk újra a természettel való kapcsolatunkat? Hogyan érzékenyítsük egymást a közös jövőre?

A Tiszatáj a cseh 2A, a lengyel Dwutygodnik és a szlovák VLNA folyóiratokkal együttműködve járja körbe a válság utáni lehetséges jövőképek kérdését. A négy visegrádi folyóirat Vissza a jövőbe – Return to the Future címmel cserélt szerzőket egymással.

Résztvevők: Básthy Ágnes, Ludwika Włodek, Mária Modrovich, Peter Šulej és Michal Špína.

Az angol nyelven zajló beszélgetést Lengyel Zoltán vezeti magyar tolmácsolással.

Szeged f21
Forrás: Bob May CC-BY-NC-SA 2.0

Helyszín: Grand Café, Szeged

Időpont:
2022. 10. 01., 19 óra

Az est támogatói és társzervezői a Visegrád Alapítvány és a PesText fesztivál. Kapcsolódó: Őszi Kulturális Fesztivál

Kiemelt kép: Tiszatáj folyóirat