A nagy hőségben, fesztiválok között, Balaton-parton, vagy kint a teraszon tökéletes téridő-csomópontok keletkeznek arra, hogy az év közbeni hajtásból kizökkenve végre leülhessünk és elolvassunk egy könyvet. Az f21.hu nyári könyvajánlója ebben hivatott segíteni: kortárs gyöngyszemekből és klasszikusokból szemezgettünk, mind itthonról, mind külföldről. Mobilt lenémítani, baszatáskát visszacipzárazni, méregtelenítsünk irodalommal!

Neil Gaiman – Amerikai istenek

Aki számára eddig ismeretlen volt a többek között a Csillagport és Az óceán az út végén-t jegyző Gaiman, aki már évtizedek óta töretlenül az urbanfantasy egyik legzseniálisabb zászlóvivője, az most bepótolhatja szégyenteljes lemaradását az író egyik legnagyobb klasszikusával, az Amerikai istenekkel.

A Hugo-, Nebula-, Locus- és Bram Stoker-díjas regény egy Mike Ainsell nevű frissen szabadult rab történetét követi nyomon, aki a társadalomba való nyugis beilleszkedés helyett úgy dönt, szürreális utazásra indul az Új Világon keresztül és egy évszázados háború csatasorában találja magát. Az Amerikai Istenekből nemrég készült nagy sikerű tévésorozat is, amit feltétlenül érdemes végigpörgetni a könyv befejezése után.

Kép: Libri

Dragomán György – Máglya

A fehér király szerzőjét nyilvánvalóan senkinek sem kell bemutatni, de legújabb, 2014-es regényéről talán még nem hallottak túl sokan. Pedig a regény pontosan annyira torokszorító, letehetetlen olvasmány, mint elődje, egy szabadság és rabság kérdéseit feszegető, kíméletlen felnövéstörténet.

A regény középpontjában egy Emma nevű lány áll, aki saját bőrén tapasztalja meg, hogy milyen szülők nélkül felnőni a történelem viharaiban, és hogyan válhat jó emberré még úgy is, ha környezete nem feltétlenül ezt az irányt mutatja neki. A sztori egyszerre családtörténet és történelmi tabló: garantáltan rabul ejt minden olvasót.

Kép: Libri

Jeff VanderMeer – Expedíció

Jeff VanderMeer a horror új királya, és az eko-horror alműfajának egyik legsikeresebb úttörője. Leghíresebb könyve, az alig három év alatt kultstátuszt szerzett Expedíció a Stalker és az 51. körzetről terjengő összeesküvés-elméletek után szabadon egy embertelen, a fizika törvényeit meghajlító világba kalauzolja el az olvasót, ahol semmi sem az, aminek látszik.

Az Expedíció történetéből a legkisebb apróságokat lelőni is hiba lenne, így hát nem is tárgyaljuk ezt itt mélyebben. Legyen elég annyi, hogy még a sokat látott horrorrajongóknak is képes lesz álmatlan éjszakákat okozni ez a könyv. A filmváltozat 2018-ban jön az Ex Machinát jegyző Alex Garland rendezésében, Natalie Portman és az új Star Wars-filmekből ismer Oscar Isaac főszereplésével.

Kép: moly.hu

Lauren Groff – Vágy és végzet

A romantikus de igényes könyvek rajongói számára mindenképp megér egy próbát Groff New Yorkban játszódó szerelmes története, ami egy drámaíró és felesége kapcsolatáról szól. A nálunk nem túl ismert írónő érzékeny szemmel, odaadó beleéléssel vezeti keresztül olvasóit egy kapcsolat szépségein és buktatóin, az eredmény az elmúlt évek egyik legméltatottabb, legszívhezszólóbb romantikus könyve.

A Vágy és végzet 2015-ben a legkelendőbb könyv volt az Amazonon, több híresség, köztük Barack Obama volt amerikai elnök is 2015 legjobb regényeként tartja számon. A könyv emellett számos díjat is nyert és csak hajszállal maradt le a nagy presztízsű National Book Awardról.

Kép: Libri

Hubert Selby Jr. – Rekviem egy álomért

Biztosan sokan látták már a műből készült filmet, azonban jó/rossz híreim vannak számotokra: a könyv mérföldekkel jobb. Minden magára valamit is adó rajongónak kötelező bepótolni a lemaradást, ha pedig eddig még soha sem szembesültetek Selby kíméletlen, hússzagú prózájával, akkor ez most tökéletes lehetőség megismerkedni a kortárs realizmus egyik legnagyobb figurájával.

Még ha kívülről is fújjátok a film eseményeit, a könyv így is elképesztően sok izgalmas adalékot tartogat: nem egy helyen tér el a filmtől, saját jogán is meghatározó alkotás. Ha pedig még nem láttátok a filmet, a könyvvel kezdeni majdnem hogy jobb.

Mit olvassunk nyáron? – Tíz könyv, ami feldobhatja a forró napokat