Ünnepi dedikálások, felolvasóestek, év végi összegzők, izgalmas alkotói és művészet-szociológiai kérdéseket is feszegető beszélgetések várják az irodalomkedvelőket országszerte. Egy helyen a hét legfontosabb irodalmi eseményei. 

Dedikálási események a Fókusz Könyváruházban – December 13–17.

Helyszín: Fókusz Könyváruház Budapest

Krusovszky Dénes és Parti Nagy Lajos – December 13. 17 óra

Grecsó Krisztián – December 14. 17 óra

Szabó T. Anna és Dragomán György December 15. 17 óra

Tóth Krisztina – December 17. 17 óra

rendezvény
Irodalmi rendezvények a hétre – December 13-tól 19-ig

Változást hozni egy közösség életébe – December 13. 18 óra

Helyszín: Jedermann

A Ms. Columbo Live idei utolsó estjén Bódis Kriszta és Hidas Judit, két olyan író beszélget egymással, akiket az íráson kívül az is motivál, hogy változást hozzanak egy közösség életébe.

Hogyan találta meg Bódis Kriszta azt a közeget, amely írói és dokumentumfilmes munkájához egyaránt inspirációt adott, miért figyelt fel Hidas Judit Bódis Kriszta a társadalmat az egyéni sorsokon keresztül megmutató műveire, és miben formálta az ő viszonyát az irodalomhoz? Mi a szerepe írói hivatásukban a közösségben végzett munkának és miért tartják fontosnak, hogy az író ne pusztán irodalmi problémákkal foglalkozzon?

Akit megidéznek: Zsindelyné Tüdős Klára

Moderátor: Szécsi Noémi

A Ms. Columbo Live! új évada a nemzedékekkel foglalkozik. Minden esten három női generáció elevenedik meg a színpadon. Egy fiatal szerző választ maga mellé egy előtte járó, példaképnek tekintett pályatársat, a példakép pedig megidéz egy őt megelőző, akár már nem élő példaképet.

rendezvény
Irodalmi rendezvények a hétre – December 13-tól 19-ig

Műút / Kijárat a Három Hollóban – December 14. 17 óra

Helyszín: Három Holló

„Egy Másik Kameraállásból…” – Mészöly 100 – Az I.T.E.M. Alapítvány középiskolai filmes projektpályázatának díjátadója

Műút-lapszámbemutató

Szépirodalmi felolvasás: Bognár Péter, Kiskadar Tamás, Peer Krisztián, Szőcs Petra, Závada Pál

Moderál: Kőrizs Imre

Kritika-kerekasztal – Mészöly 100

Wilhelm Drostéval és Szemes Botonddal Nagy Hilda beszélget

Kijárat-könyvbemutató

Márjánovics Diána: Örökölt blende. Példázatos irodalom és Mészöly-hagyaték

Kijárat/Műút karácsonyi vásár – új és régi kiadványok kedvezményes áron!

rendezvény
Irodalmi rendezvények a hétre – December 13-tól 19-ig

szóval, szóban. novella felolvasás az Átrium bisztróban – 2. – December 14. 18 óra

Helyszín: Átrium Bisztró

A novemberi felolvasóest sikerén felbuzdulva folytatódik az rendezvénysorozat.
Könnyed, beszélgetős, iszogatós novella felolvasást szerveznek az Átrium Bisztró emeletére.

Felolvasók: Ferenczfi-Faragó Eszter, Szabó Flórián, Kovács Andris, Ferenczfi János, Hinsenkamp Fülöp

rendezvények
Irodalmi rendezvények a hétre – December 13-tól 19-ig

Szerb Antal: Csak a nők hiányoznak // Árnyjátékok az A38 Hajón – December 14. 19 óra

Helyszín: A38 Hajó

„Az ember melegszívű vasárnapi iparoslegény lesz, ha megfogja a leánynak a kezét.” – Szerb Antal

Az Árnyjátékok-széria egy újabb estje vár az A38 Hajón december 14-én! Szerb Antal gondolatait Ruttkay Laura és Fesztbaum Béla színészek tolmácsolják.

„Az idők az irodalmárt is arra tanítják, hogy szokott tárgyát félretéve, a Nő felé tekintsen és tőle várjon ihletést új munkájához. A tárgy szinte kényszerült rám és hosszú évek félig-meddig öntudatlan előkészületei vezettek feléje, nem vagyok tehát teljesen illetéktelen kívülálló én sem, ha róla kívánok írni.”

A szöveget válogatta, szerkesztette: Wirth Imre

A Petőfi Irodalmi Múzeummal közös szervezésű rendezvényen közreműködik DJ Lee n’gum és az ATMO zenekar:

Usztics Péter – gitár
Antal Gábor – billentyű
Gyarmati Gábor – basszusgitár
Baki József – dobok

rendezvény
Irodalmi rendezvények a hétre – December 13-tól 19-ig

Fine_reading – Quentin Tarantino: Volt egyszer egy Hollywood – December 14. 19 óra

Helyszín: Grand Café Szeged

A Facebook-esemény leírásából:

A Fine_reading – terítéken a világirodalom című sorozatunkban egyetemi oktatókat, fiatal irodalmárokat és könyvimádókat ültetünk egy asztalhoz, hogy beszéljék ki egymás között és a közönséggel együtt egy-egy friss világirodalmi olvasmány részleteit.

A beszélgetőtársak a sorozat második részében Klajkó Dániel, Dragon Zoltán, Sághy Miklós és Török Dénes. Terítéken Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood (Helikon, 2021) című regénye.

PODCAST ___ OLVASÓKÖR

Programunk első feléről hangfelvételt is készítünk, melyet az 1749.hu oldalán podcast formájában is visszahallgathattok a rendezvényt követően. A program második felében a ti olvasmányélményeitekre vagyunk kíváncsiak. Kölcsönözzétek ki, kérjétek kölcsön vagy vásároljátok meg az aktuálisan bemutatott könyvet, és mondjátok el róla a véleményeteket a helyszínen!

A sorozat kiemelt támogatója az 1749 online világirodalmi magazin. A hangfelvételekért a Grand Café technikai stábja felel. A szakmai tanácsokat köszönjük a szegedi Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék munkatársainak.

rendezvény
Irodalmi rendezvények a hétre – December 13-tól 19-ig

IV. Kóspallagi Írótanya – Bemutatkozó felolvasóest – December 15. 19 óra

Helyszín: Óvóhely

Immár negyedik alkalommal rendezték meg a Kóspallagi Írótanyát a Börzsöny szívében, ahol idén 17 tehetséges fiatal vett részt, akik verset, prózát vagy kritikát írnak. A börzsönyi tisztáson a filmvetítések, viták, előadások mellett a műhelyszemináriumok adták a tábor fő gerincét, ahol egymás szövegeit véleményezhették a 15–20 évesek.

A kicsit nomád körülmények között, erdei hangulatban megszületett munkáknak és a szövegekből készült antológiának a bemutatója december 15-én 19.00-kor lesz az Óvóhelyen.

Az antológiában szereplő szerzők, az est fellépői: Bodor Emese, Brutyó Bertalan, Csapó Kriszta, Gödri Dániel, Habony Virág, Király Csenge, Kovács Boglárka, Nagy Levente Tamás, Németh Eszter, Németh Zsófia, Pászti-Lénárt Flóra, Pásztor Máté, Rapcsák Barnabás, Szamosvári Bence, Szebedy Bodza, Tóth Dorottya Berta, Vigvári Tamás.

Az est moderátora: Melhardt Gergő

Az antológiát szerkesztették a tábor szervezői: Borda Réka, Csete Soma, Vida Kamilla

rendezvény
Irodalmi rendezvények a hétre – December 13-tól 19-ig

Szépírók / Évzáró műsor: Jónás Vera, Orosz Ákos, Kerekes Vica – December 15. 19 óra

Helyszín: Nyitott Műhely

Kerekes Vica, Orosz Ákos, Jónás Vera – Évzáró zenés-irodalmi estre, kötetlen beszélgetésre, koccintásra várja tagjait, támogatóit, olvasóit a Szépírók Társasága.

Válogatást állítanak össze olyan tagjaik szövegeiből, akik idén irodalmi/művészeti díjban részesültek, kerek évfordulóhoz vagy születésnaphoz értek.

rendezvény
Irodalmi rendezvények a hétre – December 13-tól 19-ig

„Szóljanak a harangok, s ünnepeljünk” / Szalon #133. – December 15. 19 óra

Helyszín: Karinthy Színház

Az immár 11 éves Irodalmi Szalon az év utolsó estjén ünnepre hívja a látogatókat. A két részes irodalmi esten szóban, képben, dalban mutatkoznak be vendégeik – talán olyan oldalukról is, amit korábban még nem ismerhetett a közönség.

Az est első részében Ugron Zsolna Nincs egy férfi – Írások és firkák kötetét mutatják be, e kapcsán beszélgetnek a szerzővel és Nyáry Krisztián irodalomtörténésszel. „Aki ismeri eddigi könyveimet, bizonyára nem ilyesmire számít. Bár a világon, azt hiszem, valójában kevés meghökkentő dolog történik, a többi valójában hétköznapi téboly.” – mondja Ugron Zsolna.

A történelmi regényeiről ismert író ebben a kötetben új arcát mutatja meg olvasóinak: összegyűjtött novellái és tárcái a múlt mellett közös jelenünk, sőt lehetséges jövőnk vidékeit is bebarangolják. A mágikus realizmus, az abszurd vagy éppen a tudományos fantasztikum hangján megszólaló írásokban nagy hangsúlyt kapnak a női sorsok és a századokon átívelő, örök női kérdések, de emellett azért férfiak is akadnak (nem is egy!) ezekben a történetekben, akiket hol meghódítani kell, hol legyőzni, hol elviselni, hol egyszerűen csak szeretni.

A szövegeket a szerző grafikái kísérik.

A beszélgetést Hámori Gabriella színművész felolvasása kíséri.

Az est második részében Lackfi Dorottya és Sinha Róbert zenés irodalmi műsorára kerül sor, ahol a szövegek, kedvenc versek és népdalfeldolgozások által igazi ünnepi hangulatba kerülhetnek a nézők.

Lackfi Dorottya énekelni tanul a Kőbányai Zenei Stúdióban, ahonnan a magyar könnyűzenei és jazzélet számos kiválósága került már ki. Saját dalainak zenéjét és szövegét is ő írja, két önálló stúdiófelvétele megtekinthető a világhálón.

Sinha Róbert a Holland Királyi Zeneakadémián szerzett klasszikus gitárművész diplomát 2006-ban. Az elsősorban kiemelkedő világzenei produkciói révén ismertté vált művész az utóbbi években rangos hazai helyszínek mellett fellépett többek között New Yorkban, Párizsban, Brüsszelben, Delhiben és Hágában is.

rendezvény
Irodalmi rendezvények a hétre – December 13-tól 19-ig

Törzsasztal Íróműhely Bencsik Orsolyával – December 16. 19 óra

Helyszín: Jazz Kocsma (Szeged)

A Törzsasztal Műhely decemberi meghívottja: Bencsik Orsolya

Bencsik Orsolya (1985, Topolya, Szerbia) író, az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék adjunktusa.

Mivel készülj? – Az általad írt szövegeket nyomtasd ki 10–15 példányban, vidd el az eseményre, hogy mások is olvashassák, véleményezhessék. A szerzők javasolják, hogy egyszerre két műnél többet ne válassz, hogy biztosan mindenki sorra kerüljön.

Mi is az a Törzsasztal? – Havi rendszerességgel megtartott íróműhely, ahová lírával és prózával egyaránt érkezhetsz. Támogató közösség, amelyben visszajelzést és konstruktív kritikát kaphatsz tapasztalt íróktól, költőktől, szerkesztőktől és az irodalom friss művelőitől. Törzs, ami alkalmi összetételében változékony, mégis állandó csoport.

rendezvény
Irodalmi rendezvények a hétre – December 13-tól 19-ig

Kiss Dávid / Kötetlenül – December 16. 19:30

Helyszín: Kis Présház

Kiss Dávid 1988-ban született Sopronban. A Corvinus Egyetem politológia szakán diplomázott. Verseket ír, műfordítóként tevékenykedik. Szerepelt a 2020-as PesText pályázat shortlistjén, szövegeit pedig többek közt az Alföld, a Hévíz, a Kalligram és a Tempevölgy közölte. Készülő első, Medvék bolygója munkacímű kötetéből olvas fel.

A beszélgetést Horváth Florencia moderálja.

rendezvény
Irodalmi rendezvények a hétre – December 13-tól 19-ig

4xPetőfi / Zengj ragyogóan és sötéten – December 17. 17 óra

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum

Rendhagyó tárlatvezetések a „Ki vagyok én? Nem mondom meg…” – Petőfi választásai kiállításban

2011-ben nyitott meg a „Ki vagyok én? Nem mondom meg…” – Petőfi választásai című kiállítás a PIM-ben. Több százezer látogató, több ezer múzeumpedagógiai foglalkozás és négy múzeumpedagógus, akiknek mindennapjai részévé vált ez a tárlat – és akik most izgalmas témák mentén vesznek személyesen is búcsút a januárban bezáró kiállítástól.

Petőfi költészetének egyik talán legjellegzetesebb vonása, hogy a világot folyamatosan két ellentétes pólus közötti mozgásban láttatja. Ragyogás és sötétség, angyalok és ördögök, jó és balsors, üdv és kárhozat egymás mellett, egymást kiegészítve jelennek meg verseiben.
A 4xPetőfi sorozat negyedik és egyben utolsó alkalmán Kádár Anna múzeumpedagógussal járhatjuk be a kiállítást.

rendezvény
Irodalmi rendezvények a hétre – December 13-tól 19-ig

A MŰVÉSZÁRVÁK ÉTKEZŐ CSARNOKA – December 17. 19 óra

Helyszín: MERSZ KLUB

Az undorgrund művészeti Mersz Klub meghív A művészárvák étkező csarnoka – Kurdy Fehér János estjére

Kurdy Fehér János (1964) magyar költő, művészet-filozófus.

„1995 telén, alig túl a 40 napos éhezőművész-performanszon, amikor még sem feküdni, sem állni, sem járni nem nagyon tudtam, meglátogatott kedves fiatal jóbarátom, KF János költő, aki végig kísérte a böjtömet, és azt hitte, hogy valami »megvilágosodott lénnyel« fog találkozni. Elhozta nekem Rilke Duinói elégiáit, és hosszasan vitatkoztunk a »filozófiai« költészetről, és az ő egyetlen kötetéről, a Valóság Museion (1996) magasan érthetetlen versciklusáról. Szerintem ez a »posztracionális« líra már nem fejezi ki az emberi érzelmeket, csak a száraz és kegyetlen értelem érdekli. Oké – kérdeztem tőle –, tudsz-e még magadon kívül mondani két magyart, aki értékes vagy, nah, értékelhető »gondolatlírát« ír? – A Tandori meg a Keszthelyi Rezső – válaszolta. Hja, igen.”

„Fél, nem mer mozdulni, mert még valamit elronthat.
Fél attól is, hogy nincs szerencséje. A Csarnok nem támogatja,
magára marad, vergődhet egyedül. Mondjam azt,
hogy ennek a rossz gödörnek a falát nem tudja
szétrúgni, tágabbra, mélyebbre nem juthat?
Az önhűség hiánya is visszatér, a kétségviselő képesség elfogy.
Miért merne? Miért bízna magában?”

Program:

Mélyphilosophiai diskurzus a poetha doktusszal. (Na, nem.)

Az Opál Színház fónikus performansza
Versek: Kurdy Fehér János. Hang: Brenner Zoltán, Buda Géza, Falussy Mira, Litván Ádám, Marton Dániel vagy mások. Zene: Kreutz László (e-dob), Falcsik Tigris (percussion). Rendezte: Triceps

Támogató: a Szépírók Társasága
Moderátor: Triceps

rendezvény
Irodalmi rendezvények a hétre – December 13-tól 19-ig

Sorsok között: Mécs Anna – Orvos-Tóth Noémi beszélgetéssorozata – December 18. 10:30

Helyszín: Szatyor Bár és Galéria

A Facebook-esemény leírásából:

Maguk módján boldog családok, el nem beszélt történetek, alkotás és olvasás Orvos-Tóth Noémi pszichológus beszélgetéssorozatának témái között. Sorok és sorsok között haladunk az íróvendégekkel, hogy az irodalmon keresztül új nézőpontból tekinthessünk saját történeteinkre. A Sorsok között egyszerre könyvklub és beszélgetés, mert az Örökölt sors című könyv szerzője az írót és a szövegeket is minél közelebbről szeretné vizsgálni és megérteni, így a meghívott vendégeket új nézőpontból ismerhetjük meg.

A decemberi beszélgetés vendége: Mécs Anna, aki Gyerekzár című elbeszéléskötetével elnyerte a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat 2018-ban. A Gyerekzár szereplői lányok és nők, akik szeretnék a körülöttük lévő kapcsolatokat és világot jobban megérteni. Mécs Anna második kötete, a Kapcsolati hiba a technika és az egyén viszonyait vizsgálja, hogyan alakítja át életünket a technológia, a digitális kultúra. Az írás és a család viszonyáról TED előadásában beszélt.

A program 11:00-kor kezdődik, kapunyitás/reggeli 10:30-tól.

rendezvény
Irodalmi rendezvények a hétre – December 13-tól 19-ig

FISZ Junior Felolvasás – December 18. 15 óra

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum

2021. december 18-án bemutatkoznak a FISZ JUNIOR tíz hetes kreatív írás kurzus résztvevői, név szerint: Atkári Hédi, Csáki Botond, Balogh Levente, Benedek Anna, Bodor Zsuzsanna, Horváth Flóra, Kanyurszky Lili, Keményffy Ábel, Kessler Emma, Komjáthy Sára, Kranyik Dorina, Lakits Hanna, Lippai Dorka, Molnár Vanda Imola, Németh Fanni, Niszler Emma, Surányi Róza, Szegedi Réka Panna, Takács Boglárka Fox, Varga Villő Eleonóra.

A beszélgetéssel egybekötött felolvasás házigazdái, a program két tanára, Élő Csenge és Kazsimér Soma, akik a rendezvényen röviden beszámolnak a programban szerzett tapasztalataikról.

A FISZ Junior program októberben indult és tíz héten át minden szombaton az Óvóhely adott neki otthont. A kurzus során meghívott vendégeink voltak: Fehér Renátó, Kemény István, Kemény Zsófi, Molnár T. Eszter, Nemes Z. Márió, Vida Kamilla, Závada Péter.

A bemutatkozó rendezvény a Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz-termében lesz december 18-án, szombaton 15 órától.

rendezvény
Irodalmi rendezvények a hétre – December 13-tól 19-ig

Szófa a Szerpentinen – Irodalmi est és könyvvásár – December 18. 16 óra

Helyszín: Szerpentin Szalon Régiségbolt és Kávézó

Három szerző, Bánki Éva, Gurubi Ágnes és Mohácsi Árpád olvas fel saját regényéből, lesz egy kis beszélgetés is velük. A beszélgetőtársak Pintér Dóra és Mirkó Anna Regina.

Délután négykor kezdődik a rendezvény, félórányi felolvasás, aztán fél óra szünet. Közben lehet jönni-menni, beszélgetni, könyveket válogatni, beszerezni a karácsonyi ajándékokat, teázni, borozni, sütizni.

rendezvény
Irodalmi rendezvények a hétre – December 13-tól 19-ig